Källberg om matpriser, pizza och sport

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg är riktigt irriterad på de matpriser vi tvingas acceptera och efterlyser förslag som kan hjälpa i vardagen. Lite sport blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Kanske kan man köpa kött direkt från bonden?

Redan fredag igen! Veckan har varit fylld av temporära avbrott på 24i och annat tekniskt som ingen av oss förstår sig på. Allt ser ut att fungera nu, men bara att hålla tummarna för att vädergudarna inte förstör ytterligare.

Jag tar sporten först, det går snabbt. LIF Lindesberg är åter ett allsvenskt lag till hösten, LIF dam är ett division 1-lag i höst och Lindlöven spelar ännu en säsong i Hockeyettan till hösten. LIF dam verkar ha mycket klart redan för hösten och LIF Lindesberg herr tar steget upp med ett bättre lag än på flera år i Allsvenskan. Vad Lindlöven har vet ingen, då de flesta sitter på 1-årskontrakt, men några snabba kontraktsförlängningar eller nyförvärv hoppas vi väl alla på. Bör bli innan golfsäsongen drar igång, då sportchefen Tomas Östlund får annat att tänka på.

Fortfarande sport, men det ser åtminstone ut som om Lindesberg Volley får kvala upp till Elitserien – igen. Laget är anmält och en första kvalmatch ska spelas den 1 eller 2 april, men volleybollens förbund har inte gått ut med något om kvalet. Kalle Anka verkar vara den i förbundet som bestämmer och vi får helt enkelt se vad som händer.

Jag börjar bli rejält trött på de matpriser som styr våra liv just nu. Det har jag i och för sig varit länge, men nu tycker jag att det räcker. Man har ju snart inte råd att äta bra mat, och då menar jag inte normalt dyr mat utan helt enkelt hemlagat, nyttigt och gott. Jag vet inte vad, men någonting borde gå att göra. Jag tror inte en sekund på att handlarna lider, som ibland påstås på teve, och man kan ju undra hur mat som inte säljs mycket kan dras med i prishöjandet. Visserligen har inte affärerna några större lager längre, men att ”hyllvärmare” ska behöva öka i pris är inte okej. Har ni några förslag på vad man kan göra? Själv ska jag kolla om det går att köpa kött direkt av någon bonde eller jägare – då hoppar man ju i alla fall över ett led som uppenbarligen tjänar för mycket pengar.

Ikväll blir det en lugn hemmakväll med något gott på tallriken. Vad vet jag inte än, men det ordnar sig alltid. Det blir dock inte pizza ikväll igen, trots den nyinköpta pizzaugnen. Blir lite bökigt att hålla till i garaget bland all bråte, men allt blir ju bättre när våren kommer och ugnen kan flytta ut. Pizzorna blir hur som helst riktigt goda när de gräddas i 500 grader istället för i den vanliga ugnen. Och dessutom blir de billiga – åtminstone om man inte räknar in priset för grejerna man är tvungen att ha. Ät något gott ni också ikväll och en trevlig helg önskar jag er!

4 Comments

 1. Jag köper nötköttlådor från en lokal bonde, det är dock inte jättebilligt.

  Det är hälften färs och hälften styckdetaljer, och kostar rakt över 219 kr/kg. Köper det inte för priset, utan för att kvaliten är sjukt mycket bättre än affärens utbud, samt att jag vet hur djuren har det.

 2. Det vore/är självklart synd om/att det finns lagar som skyddar hälsan. …

  Att gången för ex.kött kan vara onödigt lång, håller jag med om. Resten känns mest obegripligt och att fortfarande snöa in på krokiga gurkor. … Ja då behöver man nog öppna ögonen och se det från ett litet större perspektiv

 3. Vad få vet är att man kan odla året runt.
  Just nu skördar jag smakrika tomater, gurka, lite olika sallader och örter inne. Groddar och ärtskott tar ett par dagar…..
  Ute sitter purjon kvar i landet bara att gå ut och skörda och jordärtskockor är bara att gräva upp. En del kål tål också att stå ute över vintern.
  Sommarens sista tomater (piennolos) åt vi upp för en vecka sedan, ska odla dubbelt så många i år.
  För dom som nu tror att jag har kostsamma odlingsutrymmen och dyra lampor så ska jag göra er besvikna. Jag odlar i fönstret med ledlampor och vanliga solenergilampor som laddas av övriga belysningen inomhus(dubbelt så mycket ljus för pengarna).
  ALLA kan odla, även de med små små utrymmen, och det är enkelt, billigt och bara en googling bort. Ett tips, allt lull lull i form av specialjordar och andra tillbehör behövs absolut inte. Det är inte rocket sciense att odla, det är enkelt och kul. Men i år blir det en storsatsning på ätbara grödor och mindre med blommor. Bra prepping inför kommande snåltider.

 4. I denna takt kommer snart en lag som aktivt hindrar jägare och bönder från att kunna sälja direkt till konsument på grund av säkerhet för hälsans skull enligt World Health Organisation, Europeiska Parlamentet och Folkhälsomyndigheten. Energimyndigheten är säkert också med på ett hörn. Kanske nästa steg är att vi inte stryper de som vill producera själva, allt från ägg på gården till läppbalsam från bivax. Idag är väl gången på kött jägare-åkeri-slaktare-åkeri-packare-åkeri-marknad-konsument mer eller mindre och varje del har tusen regler var att hålla reda på. Jag gillar att hålla rent och jag är mycket noggrann med vad jag äter och köper, men jag har ju mer förtroende för Jerrys höns på bakgården än SEX olika varumärken med typ bara ett alternativ enligt koderna… För att inte glömma regler om ”krokiga gurkor” och ”smala jordgubbar”…

  Billigare blir det kanske inte ändå, men då vet jag i alla fall att det mesta går till den jag handlar av, inte myndigheterna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.