Källberg om ranking och sport

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg kommenterar en dyster näringslivsranking och en rolig kommande sporthelg. Läs Källbergs krönika här.

Lindesberg lyckades till och med tappa

Fredag igen och den här veckan kan definitivt klassas som höst. Svårt att se bollarna på golfbanan när löven täcker delar av golfbanan och kanske borde man ge upp säsongen? Men så länge det är öppet kommer jag förmodligen att spela så ofta jag kan.

Politiskt verkar det inte vara någon brådska att få till nya majoriteter i kommunerna. Eller är läget så komplicerat att man helt enkelt inte hittar bra lösningar? Vi får helt enkelt vänta ytterligare en vecka eller mer innan vi vet.

Näringslivspolitiken finns det däremot mycket att skriva om. Svenskt Näringsliv presenterade igår årets ranking av Sveriges kommuner och det var verkligen ingen rolig läsning. Ljusnarsberg går mot strömmen med sin 71:a-plats bland landets 290 kommuner, men Hällefors, Lindesberg och Nora landar alla bland de tio sämsta kommunerna i Sverige. Lindesbergs kommun lyckades till och med tappa elva placeringar från plats 273 i fjol till plats 284 i år. Varför det är så här kan jag bara spekulera i och mycket handlar säkert om kommunens myndighetsutövning gällande bygglov och tillstånd, där det verkar finnas en del att önska. I övrigt handlar det nog mest om traditioner. Våra kommuner har varit mestadels röda och någon företagartradition har aldrig funnits. Punkt.

På sportfronten händer en hel del den kommande helgen. I morgon drar nämligen Allettan i ishockey igång och nästan samtidigt startar Division 1 norra i handboll. Lindlöven startar borta mot en av seriefavoriterna HC Dalen från Norrahammar, strax söder om Jönköping. Och LIF Lindesberg börjar borta mot Örebro SK i gamla kära Idrottshuset. LIF möter LIF säger en del då ÖSK består av flera tidigare LIF-spelare.

Vi ska inte heller glömma att den lokala fotbollen gör sina sista omgångar i helgen. Frövi IK är redan seriesegrare i Division 5, men kommer säkert att få med sig en drös supporters till Sköllerstavallen när guldhattarna ska på under söndagseftermiddagen.

På det privata planet blir det en väldigt lugn fredag. Frugan är bortrest och jag äter en kambodjansk wok-rätt som redan har tillagats. Rester alltså. Inte lika roligt att laga mat när man är solo, men tar igen det när hustrun är åter i Lindesberg om några dagar. Ändå bra på ett annat sätt att inte laga mat och äta gott. Jag startade en liten viktresa, det kallas väl så, efter det att hustrun och jag kom hem från en all inclusive-resa till Rhodos på midsommardagen, och konstaterade i morse att vågen nu visar nio (9) kilo mindre än då. Lite kul, tycker jag.Jag önskar alla en riktigt trevlig fredagskväll!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.