Källberg om regionens nya sparkrav

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

KRÖNIKA. 24i:s Tomas Källberg kan inte bara se på när Lindesbergs lasarett än en gång ska åderlåtas av fler centrala sparkrav. Källberg har ingen lösning, men nog är väljarna smartare än att låta detta ske, menar han.

Visa att ni står över tjänstemännen

Det här är krönikan jag hoppades slippa skriva, men där jag helt enkelt inte kan låta bli. Situationen på regionnivå är så dålig just nu att någon helt enkelt måste belysa det som sker.

Det var val i september 2022 och som vanligt var det en knepig må-bra-debatt om vården i den norra länsdelen av Örebro län. Självklart skulle Lindesbergs lasarett vara en väldigt viktig del av framtidens sjukvård och förslagen om en nedläggning av den akuta kirurgin drogs tillbaka. Det kändes väl lite som om politikerna faktiskt lyssnade på oss som faktiskt bor i den norra länsänden.

Så var det definitivt inte, men kanske berodde det inte på politikerna. Tjänstemännen på den högsta nivån i regionen har en agenda som ingen begriper och fan vet vad de egentligen vill uppnå. Istället för att prata om människor som vårdas pratar man om produktionslinjer och man pratar dessutom om resultat, som vore Region Örebro län ett börsnoterat företag.

Att enbart investera i skrytbyggen på USÖ kräver ju att man också ska fylla investeringarna med verksamhet, men har politikerna verkligen frågat sina tjänstemän om dessa verksamheter verkligen behövs för att klara vårdbehovet i länet? Känns det inte som att dessa verksamheter mest är till för att ”skryta” lite inför andra regionkollegor i landet?

Den här krisen, tror jag, är enbart en följd av att vi satsat fel – och det är såklart vårt fel, vi väljares. Vi kan inte satsa på att några få tjänstemän är duktiga på att lura våra politiker på regionnivå och tro att allt ska lösa sig med större produktion med mindre personal.

Varför ger vi inte de här tjänstemännen rött kort? De är långt ifrån outbytbara och tvinga nya chefer att prata ett språk som våra folkvalda politiker förstår?

Avslutningsvis. Jag är så pass gammal att jag skulle kunna vara pensionär och jag vill inte, när det är så dags, bli en kugge i det nuvarande produktionsledet inom regionen. När jag behöver vill jag ha vård – inte en produktionsinsats. Någon borde ha försett de här beräknande tjänstemännen med en måttskål med empati.

Alltså är allt upp till de folkvalda politikerna som vi valde för ett år sedan. Visa att ni har känslor, muskler och hjärnor tillräckligt för att stå över de ni faktiskt står över… tjänstmännen.

8 Comments

 1. Bromsar vi inte den här ”avlövningen” som pågår kring Lindes utmärkta sjukhus, så kommer vi om tre år inför det valet inte ha mycket kvar att protestera mot, och det vet de partier som har makten i regionen i dag. Om kirurgin kommer bort, och kanske specialistmottagningar som ex hud och öron-näsa-hals, då förvinner allt annat förutom medicinmottagningen, som har geriatrik kvar. All annan specialistvård finns då i Örebro. ”Dominobrickorna” faller snabbt, så har det varit i Bergslagen de senaste 30 åren, där 7 fd länsdelssjukhus är borta nu!

 2. Det blir så här byfånarna röstar in samma karriärspolitiker som ägnar sig åt svågerspolitik i Bergslagen år efter år. Sen sitter ni där helt chockade när ni väl får bita i bajsmackan. Snart blir väl sjukvården ett privilegium i detta förfallna land pga det sovande folket

 3. Tror det är lite enkel förklaring. Visst fick regionen minskade statsbidrag på nästan 100 miljoner? + att inflationen bara fortsätter oavbrutet…
  17 av 21 regionener budgeterar minussiffror så att detta enbart tjänstemännen i vår region som ”gjort fel” är lite för enkelt.

  Visst finns det saker som kostat enorma summor genom åren t.ex. bussarna i Örebro (vilket de SKA ha kritik för), men att årets siffror är ”svaga” är nog lika mycket statens och omvärldens ”fel”.

 4. Bra krönika Tomas! Hoppas alla förstår allvaret i förslaget. Vi måste alla gå samman o kämpa för de fina sjuhus vi har.

 5. Bra krönika.
  Brukar inte högre tjänstemän ha ett mycket bra fallskärmsavtal om de skulle få sparken?
  Vem/vilka som bestämmer om dessa avtal?

  Inom den privata sektorn tror jag att styrelseledamöter bestämmer fallskärm för VD och andra operativa chefer samt styrelsearvoden till sig själva. 
  Om man drar parallellen från den privata sektorn till kommun och landsting borde politiker vara styrelseledamöter och högre tjänstemän operativa chefer.

 6. Mycket bra krönika av Tomas Källberg! Tyvärr är det än värre än att patienter ses som ett led i en produktion. Genom länsklinikerna och centralisering av vården flyttas patienterna runt mellan sjukhusen i länet som om de vore flyttkartonger. Nja, flyttkartonger behandlas nog bättre, de kan ju markeras med ”hanteras varsamt”. Är det på detta sätt vi skall behandla våra patienter? Vart tog helhetssyn och patienten i centrum vägen?

 7. Sänk lönen för politiker och tjänstemän. Dom är inte värda dessa enorma summor. Pengarna måste användas bättre än till odugliga tjänstemän.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.