Källberg om striden för lasarettet

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg är inte nöjd med hur våra politiker hanterar frågan om Lindesbergs lasarett och han menar att det börjar närma sig ett – svek. Lite annat blir det också, så läs Källbergs krönika här.

Ordet börjar närma sig svek

Fredag igen och en nystart i mitt kanske enfaldiga liv. Fem dagar i rad har jag varit på gymmet och gett spinningcykeln en match i saknad över att golfsäsongen är slut och därmed de dagliga promenaderna. Inte lika roligt, men absolut lika nödvändigt.

Inte mycket har hänt i veckan och det är förstås oroande. Kompisen Mats har åkt till Spanien för att ta hand om de internationella frågorna och vi andra får kämpa här på hemmaplan. Kanske kan det bli någon timme i simulatorn om kompisen Mattias hör av sig?

Frågan om Lindesbergs lasaretts framtid lever ett knepigt liv. Läkarna Peter Jilke och Ingemar Engstrand slåss med näbbar och klor för att vi ska ha ett sjukhus värt namnet i framtiden och pensionärsorganisationerna SPF och PRO kämpar på sina håll. Ändå ställde debattören Bjarne Lind den mest relevanta frågan i en insändare i veckan; Vad väntar ni på, kommunpolitiker?

Alla är vid det här laget medvetna om att frågan om Lindesbergs lasarett hanteras av våra regionpolitiker, men utan stöd från våra kommunpolitiker skulle inte regionpolitikerna kunna fatta beslut av den grad som förslagen om Lindesbergs lasarett utgör.

Av flera anledningar. De viktiga regionfrågorna avgörs av partiernas distriktsorgan och där kan Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors vara lika starka som Örebro. Detta betyder såklart att om samtliga politiker i den norra länsdelen visar sitt missnöje genom att säga nej – så försvåras tjänstemännens iver att rusta ned Lindesbergs lasarett.

Anledning två är kanske den mest besvärande för politikerna i kommunfullmäktige i våra fyra kommuner. Det är faktiskt ganska många av våra lokala politiker som faktiskt sitter på dubbla stolar och förutom det lokala uppdraget i kommunfullmäktige också sitter i regionfullmäktige eller i någon av regionens nämnder. Kanske dags att dessa politiker, som är valda i sin kommun och för den norra länsdelen, börjar agera på samma sätt som Jilke och Engstrand. Varför ska vi annars rösta på dessa? Ordet svek börjar närma sig, tycker jag.

Jag kanske börjar bli för gammal, men har saker och ting funkat i alla år så här långt, borde det väl funka ett tag till. Jag har bevakat sporten i Bergslagen så länge att de flesta aktiva spelarna i LIF Lindesberg och Lindlövens IF inte ens var födda, men den gamla tiden är verkligen förbi. På handbollsmatcherna är jag nu tvingad att bära väst och på hockeymatcherna måste jag från och med i fredags bära hjälm! Jag har inte fått några svar om varför, men jag gillar det inte. Borde inte förbundens och domarnas roll handla om det som sker inne på respektive plan? Nej, nej, det är såklart enklare att tvinga en fotograf som gör sitt jobb än att mota våldsivrare i dörren. Konstigt, tycker jag, men jag är ju snart färdig med mitt yrkeskall.

Ikväll har jag inte några matcher på schemat och alltså kan jag ägna lite tid i köket. Jag frågade frugan vad hon ville ha, men hon svarade – överraska mig. Alltså blir det en gryta på nötkött. Trots tiden, klockan är nu 14.30, har jag inte riktigt bestämt vad det blir, men långkokt nötkött, mycket lök, rödvin (i maten) och en hel del grönt kan väl inte bli annat än gott.

För sent för att påbörja en gryta om ni inte redan har börjat, men jag föreslår ändå något liknande. Gör en gryta på kyckling eller något annat som går snabbare, men budskapet är – laga något gott ikväll. Njut av fredagen.

Trevlig helg på er!

5 Comments

  1. Hej Tomas.
    Kravet på hjälm när det gäller fotografer inom ishockey har funnits många år i dom högre serierna. Hockeyförbunden värnar om att fotografer som du och jag ska kunna fota många matcher och inte bli skadade och missa matcher. Du får se det som dom värnar om oss 🙂

    När det gäller handboll så blir man tilldelad mediaväst till matcherna i dom högre serierna. Nu har du möjlighet att använda en väst som pryds av loggan 24!, gratisreklam:)

    Hoppas grytan blev bra.

  2. Jag har blivit träffad av puckar ibland, men mest är det klubbor som ingen ansvarar för som flyger upp. Jag fick en puck i huvudet för tiotalet år sedan när jag bevakade ett derby mellan Hällefors IK och Guldsmedshytte SK i Hällevi – avlossade av store Johan Almgren. Domaren tog nog träffen värre än jag gjorde och blåste av matchen en stund. Johans skott var som mina drivar på golfbanan… snedare än bra. /Källberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.