Källberg om tuff tid för Linde Energi

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg lägger efter en nyhetstunn vecka fokus på sociala medier och hur Linde Energi hamnat i blåsväder. Lite mat och fredagsmys med golfklubborna blir det också. Läs krönikan här.

Enkelt i goda tider

En så gott som nyhetsfri vecka ligger bakom oss, och om man tittat på 24i undrar man om ingenting har hänt. Nå, nästan ingenting har hänt och vi har passat på tillfället att ha 24i på service. Tekniken bakom 24i slits och bäst-före-datumet på en del delar har gått ut. Och när det är nyhetstorka gäller det att passa på att renovera motorn på 24i.

Går man utanför Bergslagen har nyhetsflödet varit betydligt större. Jordbävningen i Turkiet och Syrien är oerhört tragisk och Putins krig i Ukraina visar inga tecken på att blåsas av. I Sverige har vi sett hur beväpnade män fritog en dömd fånge vid ett besök vid sjukhuset i Norrköping, något som knappast skulle inträffat i övriga Europa. Kanske är politikernas nyvakna ögon för sent väckta i Sverige? Gängbråken fortsätter, knarket flödar politikerna pratar. Och igår fick vi ju alla den mindre roliga nyheten om en fortsatt ränteuppgång och jag lider med alla som gått i bankernas fälla att låna långt mer än vad många klarar av. Husdrömmar som kan bli riktiga mardrömmar.

I Lindesberg har kommunägda Linde Energi en tuffare tid än man haft på många år. Linde Energi är ju kuttersmycket i Lindesbergs kommunkoncern och ett välskött bolag som ingen ifrågasätter från politiskt håll – åtminstone inte så länge man varje år levererar ungefär 50 miljoner kronor till kommunkoncernen. Men nu kritiseras man från många håll, framför allt på sociala medier. Anledningen är att många kunder med avtalet ”Linde Smart” anser sig lurade i tider när elpriserna är högre än någonsin. Det nämnda avtalet ska, genom Linde Energis experter (bolagets eget uttryck på hemsidan) kapa bort tillfälliga toppar och bottnar, genom att experterna köper upp el i förväg efter de framtida elprisanalyser man gör. En god tanke att slippa de riktigt dyra topparna och samtidigt vara med och betala lite extra när elen är riktigt billig, men det förutsätter ju att experterna är riktiga experter, eller hur? De som just nu agerar på sociala medier verkar inte tycka så och med ett elpris som är tre gånger så högt som snittet under januari 2023 tycks det mesta handla om bolagets vinst till kommunkoncernen eller experter som inte är experter. Många, många skriver till exempel på Facebook att de nu ska byta elbolag och avtal och detta drabbar förstås kunderna. De flesta i Lindesbergs kommun är kunder hos Linde Energi och kan inte bolaget gå in med sin ”normala” vinst får vi kunder eller före detta kunder gå in via skattsedeln eller via sämre kommunal service. Det är väldigt enkelt att vara engagerad i ett kommunalt bolag i goda tider, men betydligt knivigare när tiderna blir sämre och man tvingas agera som vilket bolag som helst…

En hel del sport i helgen. I morgon och på söndag är det dags för Lindlöven att göra om förra helgens resultat för att vintern ska bli längre när Boden och Kiruna kommer på besök. I morgon lördag spelar även Lindesberg Volley hemma och på söndag är det hemmamatcher för både LIF Lindesbergs damer (Alfta) och herrar (IFK Tumba).

Jag tvingades skriva den här krönikan några timmar innan jag normalt brukar skriva, alltså så nära publicering som möjligt. Anledningen är att jag just nu spelar simulatorgolf på Lindegym med nördarna Mats Scharnke och Mattias Schough. Den här gången valde vi en fredag eftermiddag där kylväskan kunde följa med och vi har säkert kul. I morgon lördag blir matkvällen hos oss med en mustig Brasato i grytan, men senare ikväll blir det en mumsig räkmacka med frugan, den här gången spetsad med pepparrot.

Ät något gott ni också samtidigt som jag önskar alla en trevlig helg!

8 Comments

 1. Gällande Linde Smart (LS) så har jag två olika elavtal, LS samt ett med helt rörligt pris på en annan fastighet, och hos ett annat kommunalt elbolag.

  Jag kan krasst konstatera att LS de senaste 18 månaderna haft ett lägre Kwh-pris nio av dessa, och således ett högre resterande nio månader.

  Dock ifrågasätter jag expertisen hos den som handlar upp elen, då de senaste fyra månaderna (okt 22 – jan 23) har LS legat nästan 50% per KwH högre än det rörliga. Deras ambition att ”kapa topparna” verkar funka sådär.

  Dessutom är det lite magstarkt att avgående VD ursäktar deras oförmåga med: ”Hade vi inte säkrat priset och priserna hade stuckit till fyra, fem kronor kilowatt i timmen, som det befarades i slutet av förra året. Då hade vi fått väldigt mycket kritik.”

  Som min gamla farmor sa: ”Om inte om hade varit, hade kärringen skjutit björnen med kvastskaftet.”

 2. Varför får Bertil och Tomas mig att tänka på Ålefiskarns vals?
  Nej bort med dem båda, de verkar vara av samma skrot och korn..satans ryggkliare är vad de är.
  Ta för tusan ansvar för era handlingar, stå upp för vad som är rätt och försök reparera det lilla förtroende som finns kvar för politiker din syltrygg!!

 3. Angående den moderata politikern så tror jag att det spär på politikerföraktet ännu mer om dom tillsätter honom dvs

 4. Nu har de skickat nya, lägre fakturor för januari pga ”fel hos underleverantör”. Gott så… Kanske de borde gå tillbaka i tiden och se om det har varit fel tidigare också?

 5. ”Linde Smart” är säkert ett ok avtal, under normala förhållanden.
  Men det är det ju inte nu och det är väl inget som kan komma som en överraskning för någon. När det gäller ”Linde Smart” beskrivs det -”Sett över flera års tid är förvaltat elpris det bästa på marknaden och oftast lägre än ett rörligt elpris” Det stämmer nog, men inte i dessa tider.
  Sen blir det ju lite snett att jämföra Eons rörliga pris med ”Linde Smart” då rörligt pris fastställs efter månadens slut. (som sept. i område 3. 228,63, och i dec. 269,02 före elbolagens påslag) Så inte är det lätt att välja och sen ha turen att välja rätt.

 6. Detta är stöld som linde energi håller på med Eon tar 103 öre kw linde energi tar263 öre kw för linde Smart så hur ska jag kunna ha råd att vara kvar som kund hos Linde energi.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.