Källberg om vaccin och vargskit

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg beskriver nuläget med Covid-19 och undrar när poletten ska trilla ner hos trilskande vaccinvägrare. Lite varghat och en flödande debatt om kyrkostyret i Nora blir det också. Läs Källbergs krönika här.

Ät inte vargskit

Julen närmar sig med stormsteg och jag funderade ett tag på att skriva en önskelista inför julen, men ångrade mig.

Viktigast den här veckan är att alla vaccinerar sig. Punkt. Jag och hustrun var uppe i huvudstaden i början av veckan för att äta julbord och få några dagar utanför Bergslagen, och jag förundras över hur väl stockholmarna förhåller sig till Covid-19. Hotellen sköter sig över vad man kan kräva och julbordet på Norra Latin gjorde nog allt som stod i deras makt för att hålla folk isär. Rundvandring i Stockholm visade dock att en hel del krogar infört egna corona-regler där vaccin-pass skulle visas innan man gick in. Jag pratade med en krögare som sade att han gärna missar fem-tio gäster en kväll om alla andra får känna sig säkra. Jag gillar sådana initiativ.

Påminner om hockeyderby mellan Guldsmedshytte SK och Hällefors IK om några timmar. Gästerna är favoriter, men hemmapubliken kan säkert höja temperaturen några grader hos GSK-spelarna.

Vi har haft en hel del debattartiklar på sistone och flera har handlat om EPOK, den numera styrande nomineringsgruppen i Nora bergslagsförsamling. Efter alla debattinlägg och kommentarer inför kyrkovalet i september borde jag vara van, men det är enkelt att konstatera att kyrkans värld inte är den snällaste.

Och mitt i raden av kyrkoinlägg kom ett inlägg från Landsbygdspartiet där man ville utrota vargen. Det lilla partiet, som är stort i Nora, kan då och då uppfattas som lite spretigt, men vargkortet måste väl spelas ut. Kanske bra att göra det nu så är det glömt till valet. Argumenten för eller emot varg är de gamla vanliga, men LPo väljer nu att addera ytterligare en skrämselingrediens – dvärgbandmasken. Efter att ha läst en del på Jordbruksverkets hemsida är det svårt att ta argumentet på allvar. Om man som människa skulle bli smittad av dvärgbandmask tar det 5-15 år innan man eventuellt märker något, men risken är inte så stor. Bästa rådet är att inte äta vargskit om ni springer på en hög i skogen.

Fredagskvällens hockeyderby följs upp av en riktig sportlördag. LIF Lindesberg åker till västkusten för spel mot Kungälv och Lindlövens IF åker norrut för match mot Sundsvall i morgon och mot Örnsköldsvik på söndag. Och Lindesberg Volley spelar i morgon lördag hemma mot Sollentuna. Heja Bergslagen!

Ikväll blir det fredagsmys i Råsshallen. Jag måste förstås vara på plats när GSK och HIK spelar om vilket lag som är bäst i HockeyTvåan i våra trakter. Väl hemma blir det en lite Bookmaker toast, en kall öl och en varm brasa.

Ha en trevlig fredagskväll ute i Bergslagen!

13 Comments

 1. Pia-Maria är expert på att låta påläst men när man väl ställer frågor som kunnig så märker man att allt bygger på antingen antaganden eller gissningar. Att dessutom gå fram aggressivt med härskartekniker tycks avskräckande så folk vågar inte ifrågasätta henne.

  Så som ni driver debatten mot varg med ert meningslösa har är det inte konstigt att folk inte går ut med namn. Jag har sett med egna ögon vad ni är kapabla till.

 2. Att motionen avslogs i kammaren betyder inte att löshundsjakten INTE klassats som ett kulturarv. Institutet för språk och folkminnen har klassat löshundsjakten som kulturarv för levande traditioner . se gärna deras sida. https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/levande-traditioner/forslag/2020-06-16-jakt-med-los-hund
  Därmed finns de med på listan och i förteckningen på immateriella kulturarv och frågan drivs nu vidare mot UNESCO. Falkenering är en liknande jakt, därav hoppas vi även löshundsjakten kommer klassas som världsarv Jag ber om ursäkt, ordet förhoppningsvis skulle givetvis stått före världsarv. Detta är mitt sista inlägg i frågan såvida ”många frågor” inte skriver ut sitt namn . Jag går gärna i debatt, men tar mig friheten att välja om jag svarar på ”troll” och ”synonymer” Det handlar inte om att stoppa huvudet i sanden.
  God fortsättning

 3. Tack för svaret. Avslutar också med detta.

  Debatterar gärna med namn, men när det gäller varg så finns det tyvärr en del element som inte kan ta en diskussion nyktert.

  Blir dock lite konstigt att du inte vill/kan bemöta riktiga felaktigheter som du själv har påstått, mot pseudonymen, Jesus, Peter Karlsson, Patti Smith eller vem som helst. Felaktigheter vill man oftast bemöta, men du bommar tyvärr tillfället.

  Sen förstår jag att du inte svarar på Obaronnes fråga om hur man ska göra kommunen vargfri. Sätta upp skyltar?

  Jan Larsson (inget troll) efterfrågar vetenskapliga källor…. men inget där heller

 4. Svar till många frågor :Att motionen avslogs av kammaren betyder inte att löshundsjakten inte klassats som ett kulturarv.
  Institutet för språk och folkminnen har klassat löshundsjakten som kulturarv för levande traditioner. Se gärna deras sida.https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/levande-traditioner/forslag/2020-06-16-jakt-med-los-hund
  Att löshundsjakten nu finns med på den listan över levande traditioner betyder att den är med i förteckningen på immateriella kulturarv och drivs nu vidare mot Unesco.
  Falkenering är en liknande jakt , (men då med falk) därav hoppas vi även löshundsjakten kommer klassas som världsarv.
  Jag ber om ursäkt, ordet förhoppningsvis skulle givetvis stått före världsarv.
  Sedan är detta mitt sista inlägg i frågan såvida ”många frågor” inte skriver ut sitt namn. Jag går gärna i debatt, men då med verkliga människor bakom orden. Tar mig friheten att välja om jag svarar på ”troll” och ”synonymer” Handlar inte om att stoppa huvudet i sanden. Gott nytt år på Er.

 5. Tycker vi ska ge Pia-Maria en stor eloge. Agerar som en gammal politiker. Att pudla finns inte, utan hon kör ner huvudet i sanden som en struts och låtsas som om det regnar. Ännu mer cred då hon själv startar upp ämnet men fullföljer inte alls då hon blir inträngd i ett hörn….

 6. Sen vore det ju intressant att veta hur man får vargen att veta var kommungränsen går. Eller ska det utposteras folk med skrämmor längs gränsen. Mycket folk skulle det gå åt så där hittar vi arbetstillfällen. Eller ska det sättas upp stängsel och då också bommar på våra vägar (som 50:an t.ex) Annars kan de ju smita in den vägen. Sen har vi våra sjöar och vattendrag.. osv…
  Ursäkta,men jag kan inte låta bli att undra. Visst är det bra med engagemang men nog finns det väl värre/viktigare saker att lägga krut på.

 7. Bra att det ställs lite frågor till Maria-Pia och Landsbygdspartiet. Det är många saker hon för fram med hundra procent bestämdhet och nästan aggressiv ton men som inte alls stämmer. Bandybanor, barkborrar, 5G-strålning, vindkraftverk, älgskötsel, detaljplaner, vargar och åkermarker. Argument och påståenden kastas fram som vore de absoluta sanningar. Men skrapar man lite på ytan så är det mest ett mishmash av konspirationsteorier från nätet och påståenden som kommer från olika mindre seriösa lobby- och intresseorganisationer. Ja och så lite egenintresse förklätt till politik.

 8. Och hur många år tar det innan man märker något av ett obeprövat läkemedel? Och framför allt ett som inte ens har validerats?
  Har personligen inget emot vacciner, och är helt införstådd i att covid finns bland oss..
  Men så länge de sk ”experterna” och media inte är intresserade att gräva djupare i ovannämnda fråga, så får man nog lov att acceptera den grupp som väljer att avvakta med vaccinet, och framför allt de som avvaktar att vaccinera sina barn!
  Matti Säljberg har ju redan deklarerat att 4:e och 5:e sprutan är att vänta under en snar framtid.. Så vi ska nog inte vänta oss att föräldrar som är noga med vad de stoppar i sina ungar ena dagen, ska springa skytteltrafik till vaccinationscentralen de andra dagarna.. Detta är bara att acceptera.. För om dagen kommer, då vi börjar vara rädda för våra och andras barn.. Då skulle man ganska enkelt kunna skylla det på media, och inte på vetenskapen..
  Så min förhoppning Kjellberg, när du pratar om att ”alla” ska vaccinera sig, är att vi åtminstone håller ungarna utanför det här, så länge inte du heller har svaret på min fråga:
  Men du är bra på sport 😉

 9. Detta blir intressantare och intressantare…

  I ditt första inlägg skriver du

  ”Löshundsjakten som är klassat som ett kulturarv och ett världsarv är i klart minskande.”

  I nästa svar skriver du

  …. ”Att finnas med på listan är ett krav för att kunna ansöka om komma med på Unescos världsarvslista, vilket är nästa steg i det pågående arbetet.”

  Viss skillnad eller? Sen när jag skrev att riksdagen röstade nej till denna motion så verkar det vara helt ovidkommande för dig.

  Jag har absolut inte påstått att inte några blir väldigt hårt drabbade av varg (läs gärna igen), men att det skulle påverka vår självförsörjande är knappast troligt och min fråga var då, är vi på väg tillbaka till ett jakt/fiske samhälle eller ett jordbrukssamhälle där vi ska vara självförsörjande??

  och enligt Svensk Jakt

  ”Älgavskjutningen är stabil, men ökade något jaktsäsongen 2020/2021. Då fälldes det 82.832 älgar, vilket är 2.480 fler än året innan”’

  Spontant känner inte jag att det är en rödlistning på gång med dom siffrorna, gör någon annan?

  Du skriver även detta…

  ”Men du har rätt i att om avskjutning minskar återhämtar sig säkert rasen nationellt.”

  Var skriver jag det? Visa gärna.

  Sen att du inte förstod mina tankar med att dessa ”fakta” som du har presenterat är lika sanningsenliga till mångt och mycket som de som inte tror på Covid och skyller på 5G master… det ber jag om ursäkt för.

 10. Var är löshundsjakt hotad ? Och vilket stort skogsbolag bestämmer hur många älgar de tänker skjuta ? Varför skulle fårfarmare ge upp sin fåruppfödning för att ca 0,1 procent av fåren blir rivna av varg och tom mindre än det ? Jag vill dessutom få svar på vilka vetenskapliga källor ni tar era påstående från ? Vargfri kommun , i Nora, är er motions främsta mål , som ni lämnat till kommunfullmäktige vid senaste sammanträde . Tycker ni i Lpo att kommunens tjänstepersoner ska arbeta fram ett adekvat och seriöst underlag för KF att ta ställning till i en fråga som absolut inte är en fråga som kommunen har rådighet över ?

 11. Löshundsjakten har långa traditioner i Sverige. Flera raser är framvavlade utifrån detta Tack vare Jägareförbundet och Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté lämnades förslag till Institutet för språk och folkminnen om att löshundsjakten ska finnas med på listan ”Levande traditioner”, som är en förteckning över immateriella kulturarv i Sverige. Löshundsjakten är med på den listan. Att finnas med på listan är ett krav för att kunna ansöka om komma med på Unescos världsarvslista, vilket är nästa steg i det pågående arbetet.
  Att många bönder med djur lägger ner på grund av varg angrepp kan knappast vara någon nyhet. Inte heller att älgen är vargens främsta föda. Men älgen hotas inte bara av varg utan även av de stora skogsbolagen som vill ha en hög avskjutning. Artdatabanken som ser till älgförekomsten nationellt övervägde rödlistas inför 2020 Om utvecklingen fortsätter med ökad vargförekomst och hög avskjutning hotas den därför att rödlistas. Men du har rätt i att om avskjutning minskar återhämtar sig säkert rasen nationellt.
  Varför du blandar in 5G och Covid är för mig obegripligt. Vi har aldrig gjort den kopplingen.

 12. Vore intressant om svar gavs på påståendet att löshundsjakten är klassat som ett världsarv….
  Den motionen blev väl nedröstad? och är således inte heller sant

  Eller att vargen hotar vår nationella självförsörjningsgrad…. Är vi på väg till ett jakt/fiske samhälle eller ett jprdbrukssamhälle igen? Är älgen/fåren lösningen på att vi inte ska importera mat?

  Är älgen på väg att rödlistas är en tredje fråga?

  Lika troligt som att man får Covid av 5G master

 13. Raljera på du om dvärgbandmasken. Vad du inte nämner är äggen som kan spridas via bär och hund. En hund som äter vargskit eller kadaver och på så vis sprider det vidare till människa. I Norge är kravet på att maska sin hund betydligt tuffare än i Sverige på grund av rävens mask. I Sverige redovisas inte ens riskområden. Var är smittskydd?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.