Källberg om varför ingen sätter ner foten

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg försöker se ett slut på kyrkobråken i Nora och hoppas att det finns någon i kyrkofullmäkktige som vågar slå näven i bordet. Läs Källbergs krönika här.

Kyrkopolitiker har en lägre rang

Fredag igen och det känns nästan som om våren är här, åtminstone innan man gick ut i morse. Minusgrader fortfarande vid 9-tiden antyder om att vi nog inte sett det sista av vintern än.

Jag måste börja den här krönikan i Nora och med det kyrkobråk som tycks fortsätta i evighet. Varför sätter ingen ner foten och får ett stopp på tokigheterna? De som röstat in de styrande i kyrkorådet kan ju inte tycka att utfallet blivit speciellt bra när församlingen svärtas ned och med ett sannolikt resultat att fler lämnar Svenska kyrkan. Igår var jag på den nya nomineringsgruppen EPOK:s jungfrumöte och uppkomsten av EPOK tycks vara det bråk som pågår. Jag frågar mig om bildandet verkligen behövs, men kanske är det precis detta som initiativtagarna kommit fram till. Personligen efterlyser jag någon i kyrkofullmäktige som vågar slå näven i bordet och kräva att den här soppan får ett snabbt slut, men det är väl att drömma om något som inte kommer att hända. Man måste ju komma ihåg att kyrkopolitiker är de politiker som inte platsar i den vanliga kommunala politiken och just vad gäller Nora säger ju det en hel del, med tanke på kvaliteten i kommunfullmäktige…

Vintersäsongen i våra sporter går mot sitt slut. Som det ser ut idag slutar Lindeserg Volleys säsong i morgon lördag och Lindlövens nästa söndag. Ingen skulle bli gladare än jag om så inte blir fallet. Lindesberg Volley kan såklart skrälla i returen mot Värnamo och ta sig till kvartsfinal och Lindlöven kan, med lite hjälp, avsluta med två vinster samtidigt som Surahammar tappar någon poäng borta mot Linden om en vecka.

För LIF Lindesberg ser en bedrövlig serie att, trots allt, sluta i dur – räddade av Coronan. Fyra matcher återstår för LIF; Hammarby hemma, Torslanda borta, Tyresö borta och Skånela hemma. Stentufft. Otroligt viktig match borta mot Tyresö, som ligger två poäng efter LIF med en liknande målskillnad. Men även om nu LIF Lindesberg ser ut att klara sig kvar i Allsvenskan krävs att ett ”krisarbete” startar så snart som möjligt. LIF måste få lite drag i verksamheten igen och publik och alla involverade vill att LIF ska vara ett topplag i Allsvenskan. Det har bjudits på Mellanmjölk under lite för många år nu.

Fredagkvällen blir en kväll i Lindesberg Arena. David mot Goliat ger inga vidare odds, men Hammarby är alltid underhållande att se. Väl hemkommen har frugan lovat att bjuda på en räksmörgås och ett glas vin. En inte dålig kväll med andra ord.

Njut av något gott ute i Bergslagen ni också!

4 Comments

 1. Ang. Tomas Källbergs krönika den 2/4 2021.

  Bäste Tomas ! Ett varmt tack för en träffande och bra artikel om ”kyrkobråket”
  i Nora – riktande till styrande, ”maktgalna ? ”, chefspersoner inom Nora Bergs-
  församling. En artikel med eftertanke och humör. (se Lars Ströman NA .krönika)
  Det är dags att ansvariga gräver ned ”stridsyxan” och lämnar en offentlig ursäkt
  till brottsoffret samt den stora, drabbade skaran av församlingsbor. Vi kommer att sakna upplevelserna av en ”knökafylld” kyrka med gästkonserter, vacker körsång – ledd utav Marie J:son Lindh Nordenmalm, prisbelönad svensk kyrko-
  organist och kulturpristagare.
  Den här händelsen (övertrampet) gagnar inte besöksnäringen positivt. Mot den rådande Corona-pandemin finns det ändock vaccin i bedrövelsen !

 2. @P-A L: Visst skulle det bli ett underhållande program om Uppdrag Granskning högg tänderna i kyrkobråket, men knappast något PR-program för lilla Nora. /Källberg

 3. Vad tror Du Källberg, vore inte kyrksörjan i Nora något för Uppdrag granskning i SVT att bita i ?

 4. Det finns ju alla möjliga ”rankningar” !

  För Noras del kunde man införa bedömning av politiker och tjänstemän, ungefär
  som man bedömer bildäck. Allt ifrån usel,till mycket bra. Helt fri från manipulerande. En dröm naturligtvis !

  Skulle vara behändigt att ha till hands när det blir dags att rösta. Lite knepigt
  eftersom mycket är hemligt bakom stängda dörrar

  s

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.