Källberg om vinterdäck och Salming

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg noterar att vinterdäcken är på och snöskyffeln är framplockad. Lite handboll och lite hockey blir det också och dessutom den tråkiga nyheten om att Börje Salming har lämnat jordelivet. Läs krönikan här.

Alla tankar till Börjes nära och kära

Vart tar alla vardagar vägen? Tyckte det var i förrgår som jag satt här framför datorn och skrev den förra krönikan. Men mycket har hänt sedan sist och en krönika ska skrivas.

Egentligen skulle ju den här krönikan handla om snö. Den första snön har fallit under veckan och många bilister överraskades säkert. För första gången på trettio år hade jag redan bytt däck när snön kom, eller inte jag egentligen men Philip Gehrman bytte mina däck på typ tio minuter – förra fredagen. Jag kör dubbfritt, så vad spelar det för roll. Jag åkte förbi under den första riktiga vinterdagen i veckan och bara att konstatera att Philip, Bobby och de andra på Lindesbergs Gummiverkstad hade en del att stå i. Någon sade att det var fyra timmars kö…

Snön då, hur ska man tackla det problemet? Bara att ta fram snöskyffeln eller släden och köra eller finns det andra lösningar? En stor snöslunga för 15 papp känns onödigt stort för en liten uppfart, så jag skottar nog vidare.

Nu vet vi vilka som ska styra i Lindesberg. Blev det bra, tycker ni? Jag har inga egentliga synpunkter just nu, men är lite frågande till utnämnandet av Lillemor Bodman som kommunalråd. Bodman skulle ju ha varit högsta hönset om hon hanterat korten rätt, vilket hon inte gjorde, men ändå har hon nu fått en kommunalrådsplats. Den här platsen känns lite darrig, men vi får se.

LIF Lindesberg. Vårt handbollslag är helt överlägset allt motstånd i division 1 så här långt och så hoppas vi väl att det ska fortsätta, så att LIF ska återta sin plats i Allsvenskan till nästa säsong. Precis som det ska vara. Om inte LIF var bättre än motståndarna skulle föreningen ha problem och framtiden kanske inte ett angenämt problem. Jättekul att publiken kommer trots att det inte är lika roligt att se IK Bolton som Amo eller något av de klassiska allsvenska lagen.

Lindlöven kräver egentligen en egen krönika. Så bra som man ser ut just nu tror jag aldrig jag har sett Lindlöven, och jag har ju följt de brandgula iskrigarna några år. Okej, visst finns en liten förbättringspotential, men det finns hos alla lag i serien och Lindlöven är nog det lag som presterar jämnast. Såklart behöver man ha sju tillgängliga backar sett över hela säsongen, men det tror jag ordnar sig. Otroligt kul att se Lindlöven i vinter och kul att publiken kommer till Lindehov. Senast noterades 621 åskådare. Fortsätt så…

Jag måste ju dessutom få uttrycka min sorg över hockeyikonen Börje Salmings bortgång igår. En av våra allra största hjältar, om någon frågar mig. Vi är många som följt denne krigare under hela hans karriär och jag önskar att fler idrottsmän vore lika stora förebilder som Börje. Alla tankar till Börje Salmings nära och kära.Frugan och jag är bortbjudna ikväll så något matstök blir det inte den här veckan. Jag ber att få önska alla läsare en riktigt bra fredagskväll och en trevlig helg!

2 Comments

 1. Tack Bjarne för ett mycket bra inlägg. Sunt förnuft må låta mycket bra men frågan är om det räcker för att politiskt leda en socialförvaltning på 1000 personer, en budget på dryga halva miljarden och ett spann på verksamhet som sträcker sig före kommuninvånaren ens är född tills efter sin död. Jag är övertygad om att det även behövs kunskap. Kunskap att förstå komplexiteten i en människas liv och behov under hela den tid kommunen har ansvar enligt Socialtjänstlagen 1 kap, 5 kap.

  Kunskap att förstå att den lagtext man läser inte är bokstavlig utan bygger på allt från Statens offentliga utredningar (SOU), propositioner (Prop) samt avgöranden i våra domstolar samt lyssna på våra tjänstemän som hjälper oss att förstå. Det är inte enkelt, inte komplicerat utan mycket komplext och ställs krav på att petar man i A så kan det påverka både L och Z även om de är långt från A.

  Då kommer vi in på ordet ”kärnverksamhet”, vad är det egentligen och vad är det inte. Söker man på kommunens ansvar så kommer följande upp: Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

  Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna. Det låter bra och sunt förnuft säger då att vi inte ska stötta våra föreningar, ha gatubelysning, våra utvecklingspunkter, trygghet i ett samhälle där alla får vara med. För det är inte kärnverksamhet och dessa delar kan vi ta bort eller kan vi det inte frågar jag mig?

  Sunt förnuft och Magkänsla ska vi vara försiktiga med. Innerst inne handlar det om kunskap och beprövad erfarenhet och att ha kompassnålen inställd på – vad är det bästa för kommuninvånarna.

  Mathz Eriksson (C) Ordförande Socialnämnden Lindesbergs kommun

 2. Angående:
  ”Nu vet vi vilka som ska styra i Lindesberg”.

  Sverigedemokraterna har fått sitt första kommunalråd i Örebro län.
  Det blev i Lindesberg, Jari Mehtäläinen (JM) är hans namn och han tar nu över ansvaret för kommunens socialnämnd. När den ”stora nyheten” presenterades på de regionala TV- nyheterna tryckte JM starkt på att han kommer att styra utifrån ”Sunt Förnuft”.

  Vidare sa han: ”Det blir svårt att få till en budget, vi får satsa på kärnverksamheterna”. Det betyder inget annat, än att det blir stora nedskärningar i kommunen, på en rad viktiga områden, redan i den första budget som det nya styret kommer att lägga fram. Något tal om nedskärningar har det inte varit, varken i valrörelsen eller under de senaste åren, särskilt inte från Sverigedemokraterna!
  Högerpartierna har i stället tävlat om vilka som kan ge flest och störst löften till väljarna.
  Jag friskriver heller inte (S) och (C) från nedskärningspolitiken, den har pågått under många år!

  Kärva tider; då låter det kanske bra med ord som ”Sunt Förnuft”. Men efter lite eftertanke blir man ”skrämd” av uttrycket. För dessa ord säger ingenting om verkligheten. Vi skapar alla vår egen verklighet, alltid utifrån hur vi uppfattar den.

  JM:s TV -framträdande fick mig att läsa på lite. Den f.d. politikern Birger Schlaug skriver på sin blogg ”Nobelpris krossar myten om ”Sunt Förnuft”, läs den!
  Se även forskaren Eddy:s länk nedan, en text som tar död på uttrycket ”Sunt Förnuft”.
  https://flyktlinjer.blogspot.com/2019/06/atta-premisser-for-kunskap-att-utmana-4.html

  Jag kan förstå att det finns de som tänker, ”äntligen” en politiker som vädjar till det sunda,
  det ligger i vår natur.
  Ingen kan styra varken en kommun eller något annat utifrån ”Sunt Förnuft”, sunt förnuft finns inte,
  för så fort vi går utanför oss själva och beroende på vad det gäller och tillfälle så förändras våra föreställningar och upplevelser om vad som är ”Sunt Förnuft”.

  Vi har alla rätt att kräva av våra politiker att de använder ord som går att förstå och som betyder något. Vi är många, som aldrig kommer att se på Sverigedemokratisk politik som varken sund eller förnuftig, det kommer framtiden visa för fler att den heller inte är!

  Bjarne Lind
  Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.