Källberg sammanfattar skolfrågan

i BLOGG/ETTAN

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg gör ett försök att sammanfatta den turbulenta månad som varit sedan nedläggningsplanerna i Ramsberg och Rockhammar blev kända. Bedrövligt skött,, skriver Källberg. Läs fredagskrönikan här.

Ska man skratta eller gråta?

Stora delar av den här krönikan kunde förmodligen ha skrivits under torsdagen, men jag valde att tänka efter ett dygn efter det att skolnedläggningsbeslutet i Lindesbergs kommun återremitterats. Men nu är det fredag och en krönika ska skrivas.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag tittar tillbaka på tiden sedan Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Lindesberg, Linda Svahn, skickade ut det numera nästan världsberömda brevet till berörda föräldrar i Ramsberg, Rockhammar och Vedevåg och där det kort förklarades att en nedläggning var förestående och att beslut skulle fattas bara några dagar senare.

Omgående började åskan mullra i både Ramsberg och Rockhammar, samtidigt som ett stilla höstregn drog in över Vedevåg. De flesta förstod omgående att den här frågan inte skulle gå så enkelt som Linda Svahn hade hoppats på.

Det blev inget beslut om nedläggning av Ramsberg och Rockhammar i Barn- ochutbildningsnämnden, utan frågan flyttades till onsdagskvällens kommunfullmäktige. Av någon anledning bröts mellanstadiet i Vedevåg ut ur beslutsunderlaget och i det fallet tyckte Barn- och utbildningsnämndens politiker att beslut kunde fattas, vilket man också gjorde.

Hela frågan är bedrövligt skött och visar på stora brister i hur en kommun styrs av de politiker vi själva valt. Vi står förvisso inför besparingskrav i alla kommunens verksamheter, men i den här typen av frågor måste det finnas en stark ledare som kan styra skutan framåt. Vad är vitsen med att spara X antal miljoner i en verksamhet om kostnaden istället dyker upp någon annanstans? Linda Svahn och de andra politikerna i Barn- och utbildningsnämnden har antagit besparingskraven, men slagit ett staket kring skolfrågorna och helt enkelt struntat i omvärlden. Det är väl detta som kritikerna kallar bristfälligt underlag, gissar jag, men i en fråga som är så stor borde nog kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson ha gått in i ett tidigt skede och lyft frågan till kommunstyrelsen och helt enkelt använt BUN som remissinstans. Jag tror att BUN har tillräckliga utmaningar med att förbättra de bedrövliga skolresultaten.

I politiskt moralisk anda borde BUN också backa i frågan gällande Vedevåg och helt enkelt starta de nya beräkningarna precis där de var innan BUN satte tänderna i budgeten, men i det fallet var även landsbygdsivrare från såväl Sverigedemokraterna som Centerpartiet för en nedläggning och det kanske känns skämmigt att backa på ett beslut som fattats med stor majoritet.

Det har varit en sådär höst för våra sportlag och jag är lite glad över att det snart är juluppehåll på de flesta fronter. Ett ungt LIF Lindesberg med många egna produkter är i och för sig roligt att se, men efter uddamålssegern över VästeråsIrsta i onsdags är det bara att konstatera att LIF har en lång väg att vandra för att vara ett allsvenskt topplag. Lindlöven kan också vara roligt att se, men där har man inte det försvarsspel som krävs för att vara Topp 5 i Hockeyettan. Hur stor publik kommer man att ha under Vårettan, när Surahammar kommer på besök för femtioelfte gången? Lindesberg Volley får jag inget grepp om i vinter. Vi får se hur det går i helgen, då LV spelar match mot Gislaved i morgon lördag och mot Engelholm på söndag.

Jag är lite glad över att jag inte skriver om rikspolitiken. En betydligt mer svårkokt soppa än skolnedläggningarna i Lindesbergs kommun. Drygt tre månader har gått sedan valet och landets mest omskrivne politiker är riksdagens talman!

Egentligen borde jag skriva något om Nora BK också, men från NBK är det numera helt tyst. Det sägs av 21 spelare redan lämnat den sjunkande skutan och har skrivit kontrakt med andra klubbar. Det känns väl inte så troligt att Nora BK dyker upp i trean i vår, snarare blir det matcher på Råssvallen, Hällevi och Järnboås IP som väntar.

Blev ett snabbt beslut när hustrun föreslog räksmörgås som fredagsmat. Självklart ska havets läckerheter dekorera varsin smörgås tillsammans med lite annat smått och gott. Hade funderingar på att åka upp till Råsshallen för seriefinalen mellan GSK och Kungsör, men litar på att jag får rapporter ändå. En fredagsmacka med räkor ska smeka halsen sakta och sensuellt och det duger inte att kasta i sig räkmackan som en ostsmörgås i bilen. 

Ha en trevlig fredagskväll där ute i Bergslagen.

1 Comment

  1. Anledningen till att dom blev ”påkomna”, var nog en blandning av hybris, dålig timing och att dom inte var ”inskolade” !

    Vanligtvis, brukar man lägga känsliga avtal, detaljplaner och kusliga fakturor, så nära en ledighet som möjligt eller bakom lås och bom i något utskott.

    Men tack vare att det finns vakna och tänkande människor, kanske det hela kan avstyras.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.