Källberg undrar om tiden med Corona är det nya normala?

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg är inte speciellt positiv just nu. Corona, näringslivssituationen och Lindlöven verkar vara veckans ämnen. Läs Källbergs fredagskrönika här.

Gäller att hålla fast vid restriktionerna

Är tiden med Corona det nya normala? Jag vet fan inte, men börjar misstänka att vi kommer att få leva med den här skiten under mycket lång tid. Jag själv gjorde vad jag kunde under de första sex månaderna. Jag åkte bara ut på ”säkra” jobb, jobbade hemifrån, höll avstånd, spritade mig ofta och undvek i möjligaste mån osäkra kontakter. Om alla hade gjort samma sak hade läget varit ett annat idag.

Jag menar såklart inte att spela Allan för mina insatser. De flesta har gjort samma sak, men jag saknar någon som kan peka ut färdriktningen på allvar. I Lindesberg, där jag bor, pratar man om de kommunala verksamheterna, men ingen tar det stora samhällsansvaret, trots att viruset långt ifrån är utrotat från de kommunala verksamheterna. Nu verkar smittan återigen ha tagit sig in på något äldreboende, men det vore sannolikt mer effektivt att stänga Ica, Hemköp, Lidl eller Lindegym än att återigen införa besöksförbud på något seniorboende. Frågan är väl vem som kan göra det?

Vad har vi då som är positivt den här veckan? Näringslivsklimatet diskuterades av ett digitalt sänt kommunfullmäktige och jag uppfattade inte allt som sades. Liberalen Nils Detlofsson hade ställt en interpellation till Irja Gustavsson om Lindesbergs placering på Svenskt Näringslivs årliga ranking, och av det jag hörde blev jag inte mer klok. Som alla vet återfinns Lindesberg, Nora och Hällefors i botten av den 290-platser långa listan, och inte tror jag att den digitala debatten bättrade på det hela. När kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Kleber (C) sade att en flytt av näringslivsavdelningen skulle vara grejen för en bättre rankingplacering undrade nog många om Kleber fått Covid-19, men Kleber trodde verkligen att en flytt skulle lyfta Lindesberg i framtida rankingar. Fel såklart.

Jag har sett Lindlövens samtliga matcher den här säsongen. De flesta från ”båset”, men nästan lika många via nätet. I onsdags såg jag Lindlöven förlora borta mot HC Dalen, men trots förlusten var jag glad när det hela var slut. Jag såg nämligen något jag saknat under hela säsongen – trafik framför mål. Jag har inte en aning om det här var planerat och intränat, men det var definitivt något jag saknat så här långt in i säsongen. Jag tillhör en kategori som inte gillar när laget i mitt hjärta tillbringar anfallstiden i hörnen, utan via smart spel tvingar motståndarförsvaret att dra det första trumfkortet i spel anfall mot försvar. Alla som gillar Lindlöven borde göra vågen för backen Jesper Broeng, som aldrig missar chansen att förändra läget. Broeng vågar och vill spela offensivt och hitta lägen där hans medspelare hinner passera motståndarkassen flera gånger och ett sådant spel är förstås det som behövs i den kommande Allettan.

Sport i övrigt händer väl knappt just nu. LIF Lindesberg spelar inte heller den här helgen och frågan är kanske hur det ska bli med återstoden av säsongen? Vi får alla invänta förbundsbeslut och hoppas att matchandet kommer igång igen.

Lindesberg Volley vill jag knappt kommentera. Fortfarande utan poäng i Elitserien och laget tycks ta den enklaste vägen ur serien. Utan förstärkningar är man hopplöst förlorade, men ordföranden Arnold Bengtsson tycktes inte ha några lösningar i sikte, när jag träffade honom i PostNord-kön på Ica tidigare i veckan.

Idag fredag blir det inget fredagsmys i min lilla familj. Hustrun jobbar och jag nöjer mig med en whisky eller så innan sänggång. Vi tar igen det imorgon lördag, på något sätt. Jag kommer att tillaga en gratäng jag såg på nätet, med fläskfilé, bearnaise och mycket mer, men vetefan om jävla Covid-19 kan sätta stopp för det mesta. Vi får bara hoppas att maten kan avnjutas utan problem… vi har ju ändå haft Covid-19 och håller fortfarande hårt på alla restriktioner.

Gör så ni också! Gilla läget och håll fast vid de restriktioner som myndigheterna lägger fast. Det går dock bra att ta ett glas italienskt vin – det ingår i rescue-kitet för vi vanliga dödliga.

Ha en trevlig fredag och jag hoppas att vi hörs nästa fredag.

2 Comments

 1. Det är klart att det finns positiv utveckling trots att man deppar lite grand

  Svart fredag innebär inte att det är nattsvart när strömmen går. då tar man fram
  Trangiaköket och är det bister morgon blir det gröt; 1,5 dl havregryn, 2,5 dl vatten
  2 mått salt, mjölk och hemlagad sylt.

  Här ligger Noras utveckling; satsa på SPRIT. Nora har allt, bara börja jobba.
  Lokal transportkedja i form av de lokala langarnas bilar, bryggerilokaler som står tomma och lokalt kunnande om brännvinsframställning.

  Trangiaköken behöver bränsle likväl som dom som drar runt med slidkniven
  i livremmen

 2. Jo, tyvärr är det nog det nya normala. den här pandemin. Så jäkla trött på det, med en ny våg, men det ökar bara vår beslutsamhet här hemma att hålla ut och avstånd och allt. Till och med börjat gå med munskydd på ICA, den gången i veckan vi numera handlar. Man känner sig som ett UFO, det vore en bra hjälp om FHM gjorde ett uttalande om att alla ska ha munskydd i butikerna. En av hustruns bröder ligger på IVA i covid, han har haft det jättejobbigt men är nu på bättringsvägen. Han är läkare och kanske fick han smittan på jobbet, kanske på fritiden. Han är väl åtta år yngre och tjugofem kg lättare än en annan. Och vältränad. Det här är inte att leka med …

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.