Källbergs krönika vigs till valet

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg viger dagens krönika åt politik, men funderar på att rösta blankt. Låter fegt, men Källberg tycker inte det. Läs krönikan här.

Hur tänker ni som läser det här?

Hemma i Sverige igen sedan några dagar och jag skulle kunna skriva mycket om en underbar vecka i 35 graders värme i Ayia Napa på Cypern. Om riktigt god mat eller riktigt kall öl, men väl hemma konstaterar jag idag att det bara är nio dagar till dess vi ska välja nya folkvalda till våra politiska församlingar. Och alltså ska den här krönikan såklart handla om det stundande valet.

Vi blir i dagarna överösta med partiledardebatter och valkampanjer gällande partiernas rikspolitik. Svårt med de olika regeringsalternativen, kanske, men varje enskilt parti framstår ändå som ganska tydliga. Alla utom Centern kanske, som fortfarande tror och hoppas skapa ett mittenblock. C-ledaren Annie Lööf satsar på Magdalena Andersson som sin statsministerkandidat och sätter sig gärna själv i en S-ledd regering. Samtidigt finns Vänstern till vänster om Socialdemokraterna och vill inte ha med Annie Lööf att göra och ser kanske en regeringsplats som tack för ganska många stödröster. Lite småkänsligt läge för Magdalena Andersson.

Lite samma sak på högerkanten. Liberalerna och Sverigedemokraterna vill inte sitta i samma styrhytt, men kanske kan vara med och stödja på något sätt – bara för att få till en ny regering.

Här hemma i Bergslagen är kampanjerna inte lika högljudda. Partierna verkar ha satsat hela valbudgeten på affischer, något som känns lika fräscht som många av de som pryder de färggranna skapelserna. Här i Bergslagen känns det inte som om det egentligen finns någon politisk debatt, utan snarare en slags tjänstemannapolitikdebatt om frågor som absolut inte har någon ideologisk grund. I Nora tycks det mesta handla om att få bort det gamla, inte överdrivet framgångsrika regnbågsfärgade styret och frågan är väl om ett par av majoritetspartierna ens får mandat i fullmäktige och vinnare är förmodligen lilla Landsbygdspartiet oberoende. Hällefors är svårare att sia om då rött har varit favoritfärgen länge, men S har säkert en plan B om det inte blir majoritet med stöd från V. Det gick ju bra med M för några år sedan. I Ljusnarsberg blir det same, same. Få partier har blivit ännu färre och nästan alla är nöjda med vad Ewa-Leena Johansson står för som kommunalråd. I Lindesberg kan det bli tuffare. Ingen vet vart Centern står, mer än att man har suttit i sossarnas knä under åtta år, men C tycks ju backa överallt och är ingen trygg samarbetspartner för Bengt Storbacka. Lindesberg känns inte lika öppet under Storbacka som när Irja Gustavsson styrde, men det kan vara en felkänsla, men sossarna känns inte lika folkligt förankrade som under Irjas tid eller under Anders Ceders tid, något som kanske kommer att visa sig i valresultatet helt enkelt därför att Bengt Storbacka inte är lika folklig.

Jag gillar verkligen vår demokrati. Samtidigt hatar jag val där jag inte vet på vilken sida jag röstar. Är jag rödtofs vill jag ju ha en röd majoritet även om det kostar en skattehöjning och är jag blåräv så vill jag ju ha en borgerlig majoritet, med lite mer frihet och privata entreprenörer och kanske lite lägre skatter. Därför har jag blivit en hatare av Centerpartiet. Det lilla mittenpartiet, som tidigare bara bestod av borgerliga väljare, tror nu att man kan utmana både den röda halvan och den blå halvan. Jag hann träffa gamle C-ledaren Torbjörn Fälldin för många år sedan och jag tror att den trygge piprökaren är glad över att han är i ett annat land idag. Jag tror de flesta centerpartister i Bergslagen håller med mig och fortfarande är blå och faktum är att jag tror att många av de centerpartister jag känner kommer att rösta på Moderaterna om en dryg vecka. För säkerhets skull. Vem litar på Annie?

Nå, vi väljare gör vad vi kan vid våra val och kommer förmodligen att göra det även den 11 september. Det kommer säkert att poppa upp oheliga allianser även efter detta val och jag kommer sannolikt att häckla även dessa. Men vet ni, jag kanske ger fan i att rösta eller röstar blankt. Det är faktiskt en demokratisk markering att man inte är nöjd om man inte röstar, något många motsätter sig, men jag är faktiskt inne på det spåret. Hur tänker ni, som läser denna krönika?

Fredagen har inte bara bestått av politiskt tänkande. Klockan 15 idag slog vännen Kurt Ahlbin och jag ut på Lindesbergs GK:s första hål och förmodligen är vi inte klara när denna krönika publiceras. Sannolikt har min oerhörda slice återuppstått eller har Kurts ”låga” inspel dödat fler ormar än vad Naturvårdsverket tillåter. Vardag för Kurt och undertecknad.

Frugan jobbar ikväll och vi tar igen det i morgon. Då ska grillen få jobba när en välfylld fläskfilé ska grillas och avnjutas med kryddgod klyftpotatis och en medelhavsörtig kall yoghurtsås och ett glas italienskt rödvin.

Tänk efter hur du vill rösta. Man måste inte. Ha en trevlig fredagskväll.

16 Comments

 1. Tycker absolut att man ska rösta. En demokratisk rättighet som mängder av människor har kämpat för och givit sitt liv för ska vi självklart vara genuint rädda om.

  Vill du inte rösta på Annie:-) så rösta blankt. En blank röst är också en röst och ett besked till etablerade partier att ”bättring behövs”.

  Tycker nog att det finns andra som står långt före Annie i ogillande. Annie står upp för sina ideal och tar kampen mot kvinnoförtryck rasism m.m. Det är det långt ifrån alla som gör.

  Jag vet att ditt drömparti skulle ledas av Malou, men det partiet kanske kommer till 2026 🙂

 2. Della W.

  ”One man army” har inte du hört talas om eller hur?
  Svammel är vad ni lyckats med.
  Kasta skit och dynga, trakasserier när argumenten tagit slut.
  Ibland undrar man ifall det inte voro bäst att ”plocka” bort er själva för ni har ingenting i debatten att göra.

  Jag personligen har aldrig figurerat någon ”rothchildrabbin”.
  Ni är för skenheliga då detta påstås.

  Era utredningar, era källor är korrupta och ni får se över dessa lite noggrannare.

 3. Hollanti är väl annars ett politikerämne. Helt omöjlig att förstå. Svammel hit o dit.
  Men jag håller nog ändå med ”Rösta inte in honom”. (fast jag trodde nog han redan var borttagen )

 4. Så du var inte medlem i Nationalsocialistisk front 1998-2006 och aktiv under signaturen ”Rotchildrabbinen” och skrev om folk med ”tattande anlag” så sent som åtminstone 2016, ja eller nej?

 5. Det ”vänster-partisten” påstår är den personens egna fantasier som den delar med expressens skandal journalist.
  Och lekstuga oavsett vem du tror att du är 5 dagar innan valet gör dig till översittare av rang.
  Kul att ni jagar folk med anklagelser 16 år efter sk. Politisk debatt.
  Det är ett bra tecken.
  Nu bryr jag mig inte om vem du är.

 6. Du var medlem i Nationalsocialistisk front fram till 2006, aktiv på forumet Nordfront under signaturen ”Rotchildrabbinen” (din egen stavning) så sent som åtminstone 2016. Ditt uppträdande och dina förklaringar när du konfronteras med detta av expressenjournalisten (finns film att se på expressen.se, bara att googla Expressen + Hollanti) säger rätt mycket. Så ja, en röst på Sd i Nora är en röst för att få in en fd (eller) nazist i kommunfullmäktige.

 7. Tror folk är trötta på lögner utspel, trix och självgoda politiker.
  Huruvida åsiktsmaskinerna har det ställt mellan öronen, talas det väldigt tyst om.
  Kan inte hålla med om att man var 100% PK för 16 år sedan. Angående dem.

 8. Jag är helt övertygad om att ”folk” bryr sig om huruvida en fd (eller) nazist blir invald i kommunfullmäktige. Tycker man att man kan rösta på Sd trots detta så säger det väldigt mycket om den som lägger sin röst på dem.

 9. Lekstugan slutar inte där och jag har märkt det.
  Personligen tror jag inte att folk bryr sig förutom möjligen Ung-Vänster som har ägnat den här valperioden åt att välta skyltar.
  Huruvida dessa vågar gå ut med namn förblir ju ett mysterium.
  Men man kan ju aldrig vara riktigt säker eller hur. C-mp-s-v kommer ju inte ifrån deras egen ”rasbiologiska” historia med ingrepp i rättssystemet dessutom.

 10. Denne Tero Hollanti, fd (eller) aktiv nazist blir alltså invald i kommunfullmäktige om Sverigedemokraterna får samma antal mandat som i förra valet. Läs gärna Expressens granskning av extremister där denne Tero Hollanti figurerar och om inte det är tillräckligt så är det bara att läsa några av hans kommentarer här på 24i för att inse att han inte har något i kommunfullmäktige att göra.

 11. Anser att det länge varit en S/M led kommun (Nora).
  Vad gäller de boende tror jag att de flesta har någonting att klaga på.
  Det har kommit intressant kritik mot dem och en del har stått under jäv.
  En önsketanke vore att ta till sig uppgifter som motioner exempelvis bandy-is.
  Och skapa en plan för idrotten.
  Det är även en önskan att möjligen bygga klart en högstadie-skola i Nora.
  Fast vet ju inte alls hur planerna sett ut.

 12. Tycker nog att du har lite fel angående att rösta. I alldeles för många länder har man inte chansen att påverka genom att rösta i demokratiska val. Att rösta är inte bara en rättighet vi har utan också en skyldighet. Vill (orkar) man inte sätta sig in i politiken och bilda sig en åsikt kan man som du skrev rösta blankt. I Nora får vi bara vänta in vad tex LPO och Norapartiet säger om konstfrusen bandybana. Sen får vi se…
  Hoppas du får en fin grillkväll i morgon.

 13. Storbacka har i en pamflett lovat att vårda alla allmänna badplatser i kommunens sjöar.
  Om nu ett pumpkraftverk kommer att byggas i Stråssa med Dammsjön som övre magasin blir badet ett minne blott.
  Vad ska Lindesbergs kommun ersätta denna bad plats med?

 14. Hur man ska tänka när man röstar.
  Det viktigaste är att du VERKLIGEN VET vad partiet vill och står för.
  Faktabaserad kunskap, inte ”jag tror” ”nån har sagt” eller något annat svepskäl som nån partiledare framfört.
  Var kritisk när partier kastar skit på varandra, varför gör vuxna människor det? Vuxna människor som vill ha vårt förtroende att sköta alla verksamheter för oss som medborgare som kastar skit och osanningar kan vi lita på sådana människor?
  Många av dagens sittande politiker gör det för sin egen skull, inte för kommunens medborgare. Politiker som slösar sanslöst med miljoner när det finns mängder med ”hål” att fylla. Kan man lita på dom?

  För mig är det enkelt, när politiker börjar kasta skit runt om kring sig så vet jag att dom ligger illa till. Och det är då vi borde fatta det enda rätta beslutet, ja att inte rösta på just den politikern för vad kommer den att kasta skit på nästa gång. Är det kanske mot dig?

  Ställ krav på politikerna, det är trots allt så att politikerna ska vara till för ditt bästa inte tvärt om.

 15. Jag tycker C är tillbaka ungefär där de var förr. Innan de tog ett kliv högerut för ca 10-15 år sedan. Samarbete med S har de ju haft tidigare så det kan väl fungera nu också. Centerpartiet lär ska ha varit i regeringsställning nio gånger sedan partiets bildande. Fyra regeringar har letts av centerpartistiska statsministrar, tre av socialdemokratiska och två av moderata. Så där tror jag faktiskt att Fälldin lika gärna ”bondat” (hihi) med Magdalena Andersson som med Kristersson, om inte bättre……
  Men, ”allt kan hände och allt kan vände”. Vem vet. Vi får väl se när valet är över.
  För egen del vill jag väl inte säga att jag ”hatar” något parti. Men det finns ett antal företrädare för olika partier som jag har svårt att fördra. De med sina rötter i Livets Ord och dess gelikar har jag nog extra svårt för, av någon anledning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.