Hur kommer Nora att styras under de kommande fyra åren?

Kan Nora få en ny majoritet?

i ETTAN/NORA

NORA. Det preliminära valresultatet i Nora kommun kan innebära problem med att skapa en stabil politisk majoritet. Landsbygdspartiet går fram med två mandat och är valets vinnare. Socialdemokraterna och Centerpartiet tappar ett mandat vardera.

Resultatet från nattens rösträkning visar samma tendens som i Lindesberg. Socialdemokraterna och Centerpartiet tappar, samtidigt som Moderaterna och Landsbygdspartiet ökar.

Nora har haft en svajig mandatperiod där socialdemokraten Solveig Oscarsson och moderaten Tom Rymoen varit kommunstyrelsens ordförande vartannat år. En knepig lösning som styre, men där man också haft Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna som stöd. Väljarna tycks inte vara speciellt imponerade av vad man åstadkommit.

Givetvis kan styret av Nora fortsätta på samma sätt, men på ett försvagat sätt. Liberalerna tappar sin plats i kommunfullmäktige och fick endast drygt 100 röster och såväl Socialdemokraterna som Centern tappar mandat.

För Socialdemokraterna kommer de stundande förhandlingarna att bli tuffa. Om de borgerliga partierna väljer att försöka bilda en majoritet kan de mycket väl lyckas, då S+C+V+MP endast samlar 16 mandat. 18 mandat krävs för majoritet och telefonerna går säkert varma redan i Nora.

Nattens preliminära mandatfördelning för Nora kommun ser ut så här. Siffran inom parentes visar mandatförändringen sedan valet 2018.

Socialdemokraterna         11 (-1)

Moderaterna                     6 (+1)

Landsbygdspartiet            5 (+2)

Sverigedemokraterna      4 (+/-)

Norapartiet                        3 (+/-)

Centerpartiet                     2 (-1)

Vänsterpartiet                   2 (+/-)

Miljöpartiet                        1 (+/-)

Kristdemokraterna           1 (+/-)

Totalt antal mandat         35

15 Comments

 1. Det är ju så roligt att läsa 24i bergslagen. Jag tycker att det är spännande att ni resonerar om valutgången och spekulerar i vem som ska styra Nora. Själv hoppas jag att nya ”styret” håller borta de som ” opolitiskt” i dag agerar i kyrkan! Och till dig Ari Kainulainen så hoppas jag att om du blir vald att återigen sitta i styrelsen för NoraBostäder/ Nora Fastigheter törs sätta dig under ett politiskt parti’s namn. Det skrämmer mig att du och det finns säkert fler som kallar vissa partier för röstboskap, den synen delas absolut inte av mig och säkert alla utav oss som styrt den period som varit. Men den som uttalar ordet säger det nog mer av.
  24ibergslagen försöker ni mörka de senaste händelserna i kyrkan!

 2. Hej Johan. Självklart ska man få ha vilken åsikt man själv vill. Håller man sig till ämnet så är det helt okay. Vettiga åsikter kan man alltid bemöta och jag har inget emot olika tänk. Hur skulle det se ut om alla tyckte lika? Men att skriva påståenden som inte tillhör tråden och sen inte bemöta eller behöva stå för dem är troll för mig. Jag står för det jag säger och skriver. Alla tycker inte om det och det får jag acceptera. Tack för ditt påpekande Johan, ska ta med mig det i forsatta inlägg

 3. I NA, dagen före valet, hade man frågat partierna vilket som var viktigaste valfrågan.
  De flesta hade svarat. Det var välfärd och kärnverksamhet, näringslivsrankning osv
  Men den viktigaste valfrågan för LPo var ”hur respektive parti kommer att agera efter valet”. Det var väl ett lite ovanligt svar? Eller var det så att de andra partierna bara svarade som vanligt vad de vill göra om de skulle få möjlighet och missuppfattade frågan? Eller vet inte LPo vad man vill mer än konsfruset på Karlsäng, barnomsorg i varje kvarter och en vargfri kommun? Men, i vilket fall, så verkade det ju vara ett lyckat koncept, sett till valresultatet.
  (har LPo ett skogsrå, som enligt sägen lockar människor vilse, så kan väl jag vara Troll, Trollmor då kanske)

 4. Hej ari.
  Har du tänkt tanken att man kanske inte vill bli konfronterad av dig eller någon annan bara för att man har en avvikande åsikt.
  Vem jag är ska inte vara avgörande i ett inlägg utan vad jag skriver.
  Det är ju när inlägget blir otrevligt som det är tråkigt. Men att få ha en åsikt anonymt som dessutom kanske är vettigt är inte farligt för dig att bemöta.
  Varför ska du hela tiden kalla anonyma insändare för troll.
  Skriv troll om det är rena påhopp eller andra tråkigheter som skrivs.

 5. Kanske lite löjligt petigt att påpeka………………men det heter pseudonym. Synonym är ett helt annat ord med helt annan betydelse.

 6. Lady K. Då man skriver under synonymer så behöver man aldrig stå för sina synpunkter. Åsikter får man gärna ha och alla tycker vi olika och tur är väl det. Men att gömma sig bakom en synonym så kan man skriva vad som helst utan att behöva stå för sin åsikt. Men det är upp till var och en men ja jag står för det att jag tycker de är troll

 7. Kristina, jag har röstat på Lpo och förutsätter att den som är ledare tar sitt ansvar. Din jämförelse med riksdagsledamöter haltar betänkligt, inte drar partiledningarna på semester när det ska förhandlas och bildas majoriteter?

 8. Varför är man ”troll” om man inte vill skylta med sitt namn? Eller är det när ens åsikter inte passar, blir man då automatiskt troll?

 9. Ursäkta, men till och med riksdagsledamöterna har en vecka ledigt efter valet. Alla partier tar en vecka off efter hårt valarbete. Vem är du att bestämma när folk ska ha semester?

 10. Inga provtrycktes rör. Att svara troll är rätt så ointressant. Det var inget parti som fick egen majoritet i Nora och hur det kommer att se ut vet vi inte idag. Det finns majoritet åt olika håll både höger och vänster. Men jag förmodar att du är ett troll på vänstersidan och även den sidan behöver stöd av andra partier. Är det bara partier som styr som är seriösa?

 11. Svar till ”fyra år till med S” Tack för din röst. Jag har redan haft kontakt med ett av allianspartierna. Och vi är redan överens med Noraparti att fortsätta vårt samarbete. Rösterna är idag färdigräknade och alliansen ska nu enligt uppgift träffas. Om de då bestämmer sig för att fortsätta samarbeta med S kan vi inte göra något åt det. De vet att vi har dörren öppen. Vi har både före valet och i direkt efter valet varit transparanta om vilka vi gärna samarbetar med utifrån vår politik. Väljer de fortsätta samverka kommer vi se över hur vi bäst kan få igenom vår politik, men tyvärr kommer det troligtvis innebära centraliseringar och större enheter. Mycket hänger just på det partiet du röstade på tidigare….. Oavsett var jag är, ligger just nu beslutet inte hos oss utan hos C oc M huruvida de ska samverka kring poster och kohandla med sin politik eller om de vänder sig till partier de har liknande politik med. Du behöver inte vara orolig vi ska göra vårt bästa och jag har telefonen på så även du kan ringa om du vill. Tack än en gång för din röst.

 12. Jag har röstat på Centerpartiet hela mitt liv men valde Landsbygdspartiet i kommunvalet eftersom Centerpartiet valt att stödja Socialdemokraterna den sista mandatperioden. Jag ringde igår till kommunen för att prata med Pia-Maria Johansson och fick då veta att hon inte var plats. Efter lite efterforskningar visade det sig att hon tagit semester och rest utomlands! Läser man Nerikes Allehanda så förstår man att sonderingar och förhandlingar om nya majoriteter och allianser pågår för fullt runt om i länet. Då väljer ledaren för ett av nyckelpartierna för ett eventuellt maktskifte i Nora att åka på utlandssemester. Någon ursäkt om att hon finns på telefon och att hon har partivänner i Nora som sköter eventuella förhandlingar duger inte, det är inte så det fungerar. Så tack Pia-Maria för att du ger sossarna chansen att kohandla sig kvar vid makten medan du lever La Dolce Vita.

 13. Det är väl bra om de seriösa partierna kan hålla populisterna i Lpo, Np och Sd borta från inflytande.

 14. Nej, tror inte Nora kommer att få någon ny majoritet. För att hålla övriga partier borta så kommer säkerligen S att samarbeta med M + C + Kd. Detta samantaget ger 20 mandat och majoritet i kommunen om valresultatet står sig, vilket är troligt. Så en röst på S var också en röst på M och vise versa. C och Kd som röstboskap. För C är det mer eller mindre en katastrof då man backade -40 % ca eller ca 270 röster. Kd backade ”bara” -15 % eller ca 40 röster. L skrapade ihop ca 100 röster vilket inte ger något mandat. Men syns man inte i poliken så är det ett pris man får betala, gäller alla 3. Sossarna fortsätter att backa, drygt 400 röster och har sen valet 2010, således på 3 val tappat närmare 1000 röster. Överaskande för mig var att inte S tappade ännu mera och att M ökade med +4,5 %. Kanske var taktiskt riktigt av M och S att före valet säga att man går skillda vägar för att sen sätta sig i knät på varandra eller? Fortsätter C och Kd att vara röstboskap? Ja, jag tror det.

 15. När jag för några dagar sedan passerade en rastplats efter vägen strax norr om Kopparberg stod där ett av Norapartiets ”röda hjärtan”. Oj, letar de röster ända här, långt utanför kommunen, tänker jag. Eller också var det någon som tyckte det var skräp då skylten stod vid alldeles vid sopkärlet.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.