Kangert vill komplettera fakta

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten och kyrkofullmäktigeledamoten Håkan Kangert försöker i ett debattinlägg att klargöra fakta om hur Nora Bergslagsförsmling verkligen fungerar. Läs Kangerts debattinlägg här.

Det handlar om att kritiskt granska

Söndagens debattartikel i NA ger en god pedagogisk bild av hur Nora Bergslagsförsamling är organiserad. Formell organisation är dock inte allt och säger mycket lite eller inget alls om vad som händer och sker inne i organisationen.

För att läsaren ska få en mer fullständig bild av församlingen vill jag lämna några kompletterande fakta.

Arbetsutskottet (AU) och Personal- och Lönedelegationen (PLD) består av samma personer (de som har undertecknat artikeln), så PLD rapporterar till sig själva och vägrar att rapportera till Kyrkorådet (KR). PLD för inga protokoll från sina sammanträden. Resultatet blir att 3-4 personer sitter på makten och vi övriga ledamöter i Kyrkofullmäktige (KF) och KR blir elegant rundade. Ersättare stängs ute eller förses med munkorg i AU och KR. Anställda och förtroendevalda får inte uttala sig om församlingen. Här finns ett betydande demokratiunderskott.

Sedan årsskiftet har bägge komministrarna sagt upp sig och slutat. De stod inte ut längre. Två kyrkvärdar har avgått med omedelbar verkan. De accepterar inte det sätt som församlingen styrs på. Tre ledamöter i KF och KR har lämnat sina uppdrag med omedelbar verkan. Organisten har avskedats under skandalartade former. För att uttrycka sig milt, så finns det symptom på att arbetsmiljön inte är den bästa.

Församlingen budgeterar ett underskott på 2 mkr för i år och utan någon plan för hur underskottet ska kunna elimineras vare sig detta år eller 2022. Om organisten inte återfår sin anställning utan slutligt tvingas bort från församlingen, förhandlingarna är inte avslutade, så kommer det att innebär c:a 2 mkr i ersättning och skadestånd. Ekonomin är vanskött.

Detta är inte att ”sprida misstro, förtala och smutskasta”. Detta är att kritiskt granska hur församlingen sköts. Som en av de mest kritiska till hur församlingen sköts vill jag svara på frågan ”Vad vill man åstadkomma?”

Jag vill att:

 • Transparens och öppenhet ska råda i församlingen. Ingen liten maktfullkomlig grupp ska styra. Delegationsordningen ska revideras.
 • Arbetet i församlingen ska präglas av förtroendefullt samarbete såväl inom som mellan anställda och förtroendevalda. Extern expertis ska hjälpa till att åstadkomma detta.
 • Ekonomin ska saneras. Intäkterna ska öka genom en aktiv kapitalförvaltning. Kostnaderna ska reduceras genom att effektivisera verksamheten.

Håkan Kangert

Ledamot av KF

Ersättare i KR

4 Comments

 1. För att läsaren ska få en mer fullständig bild av debattinlägget vill jag lämna några kompletterande fakta.

  ”förses med munkorg i AU och KR”.
  Hade hoppats på att en kyrkopolitiker visste om detta, men men, i kyrkoordningen (Svenska Kyrkans regelverk) framgår det klart och tydligt att vissa uppgifter ska hållas hemliga, där nämns särskilt kyrkans personaladministration och anställdas personliga förhållanden. Det röjandeförbudet gäller även mot förtroendevalda.

  ”Anställda och förtroendevalda får inte uttala sig om församlingen.”
  Läst Nerikes Allehanda i veckan? Du vet artiklarna där två anställda väldigt tydligt uttalade sig om församlingen.
  Eller du kanske tänker på inrådan att anställda och förtroendevalda inte ska uttrycka sig officiellt? Alltså ett sånt beslut som nästan alla organisationer har.

  ”Sedan årsskiftet har bägge komministrarna sagt upp sig och slutat.”
  Nu gick ju bägge två i pension, men det vinner man inga röster på att säga..

  ”Tre ledamöter i KF och KR har lämnat sina uppdrag med omedelbar verkan.”
  Varav en för att denne flyttade till Örebro.

  Hur jag vet allt detta? Jo jag har läst i NA, KR och KF protokoll och i kyrkoordningen. Inte några hemliga papper eller liknande, utan bara sånt man skulle kunna hoppas på att en kyrkopolitiker läser.

  Teologie Dr
  Elof Sundin

 2. De två komministrarna för att rätta till lite gick i pension men det ångrar de absolut inte under rådande omständigheter detta.

 3. Kommenterar på församlingens facebook= Facebooksidan försvinner.
  Kommenterar på instagram= instagram försvinner.
  Läser bilagor från kyrkofullmäktige= bilagorna försvinner…

  Trodde bara det var diverse diktaturer som betedde sig på detta viset?
  Men efter att ha läst denna insändaren så verkar det ju vara precis vad som håller på att hända.

  Något som en gång var demokratiskt bryts ner och blir en diktatur.

  All makt åt Brengil, vår befriare!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.