Katastrof för Lindesberg och Nora i ny ranking

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NÄRINGSLIV/NORA

BERGSLAGEN. Årets näringslivsranking är presenterad och innebär rena katastrofsiffror för Lindesberg och Nora och Hällefors.

Lindesberg placerar sig på plats 289 (-30) av landets 290 kommuner och Nora återfinns på plats 288 (-16). Ljusnarsberg finns på plats 132 (-1), och Hällefors sjunker som en sten till plats 240 (-106).

Årets presentation av Svenskt Näringslivs blev ett riktigt magplask för Lindesberg, Nora och även för Hällefors, men i delar förutsägbart. Att Hällefors tappar 106 (!) placeringar var förmodligen mest väntat, då man politiskt vidtagit direkt företagsfientliga åtgärder genom att återta verksamheter som tidigare varit utlagda på entreprenörer.

-När jag pratar med företagare är det främst två saker som kommer upp som kan förklara den kraftiga tillbakagången. Det första handlar om förväntningar och förhoppningar som finns på att ännu mer skulle och ska hända. Det har varit bra diskussioner och listor med åtgärder har tagits fram. Mycket positivt har skett men jag upplever att företagare i kommunen trodde att ännu mer skulle ha hänt för att förbättra företagsklimatet. Den andra är att det finns en besvikelse kring de signaler som politiken gett efter valet, främst när det gäller att kommunen avslutar entreprenader för att köra mer i egen regi. Det tror jag många företagare reagerar på även om de inte är direkt berörda. Allt det här är en del av vad lokalt företagsklimat handlar om, säger Karl Hulterström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

I Nora har haft en negativ trend ända sedan de sista resterna av den borgerliga valsegern 2010 var begravda. Knepiga majoriteter tar knepiga beslut eller, som i Noras fall, blir inga beslut fattade.

Årets stora dysterkvist är dock Lindesberg. En kommun som i flera år sagt sig satsa på näringslivet och som har en näringslivsavdelning som borde kunna få ordning på rankingen.

-Det är förstås inte bra att de senaste årens negativa trend fortsätter. Som jag sagt förut; det hög tid att gemensamt fundera på hur detta ska vända. I de kommuner där företagsklimatet förbättrats kraftigt har politiker, tjänstemän och företagare pratat ihop sig för att hitta rätt väg framåt, säger Karl Hulterström.

2 Comments

 1. Jag ville hyra/ köpa mark av kommunen för att starta en rörelse när bilhandlaren flyttade till nya lokaler. Men det va stört omöjligt. Nu är det en rastgård för hundar ca 300m från den andra hundrastgården. Ja inte underlättar styret i Nora för företagande.

 2. Näringslivet i Nora är skit, det måste till och med politikereliten inse!

  Då måste man börja ställa frågan VARFÖR DÅ ?

  Ryggdunk och girighet efter kontraktspengar, av det ledande skiktet har lett till att kommunkassan
  utarmats och är på konkursnivå.

  En transparens måste till så att medborgarna får delta och säga sitt i hur man skall rädda Nora. ”Skiten” med hemlighus skall spolas ” ned där det hör hemma
  på ”das house på glasstorget”

  Ett steg kan vara att tillåta ”bakllucke” loppis några timmar varje lördag så att
  det kan bli lite snurr på försäljningen och dra kunder till stan. Naturligtvis utan inblandling av Samhällsinstutitionen eller div handläggare.

  Behöver man råd kan man vända sig till Kumla.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.