Kommunal vill att medarbetarna i kyrkan ska må bra

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I en debattartikel skriver fackförbundet Kommunal att man tar en aktiv roll i valarbetet och att valet handlar om vilken arbetsgivare man vill ha. Läs ett intressant debattinlägg här.

Rösta i kyrkovalet för arbetsmiljöns skull – medarbetarna ska ha det bra

Kyrkovalet börjar närma sig och den 19 september är det dags att lämna sin röst. Kommunal siktar in sig på arbetsmiljön för medarbetarna inom kyrkans värld.

Den 19 september är det kyrkoval, då kan alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 får gå till valurnorna, och rösta fram sina politiska representanter. Kommunal tar en aktiv roll i valarbetet. Det gör vi för att runt 6 000 av medlemmarna arbetar för Svenska kyrkan. För oss handlar det om vilken arbetsgivare vi vill ha. Det handlar om vilken syn de har på arbetsmiljön och vilka förutsättningar de ger för att medarbetarna ska ha det bra på jobbet.

Det yttersta arbetsgivaransvarethos Svenska kyrkanligger hos den politiskaledningen. För att personalenska ha en god arbetsmiljö,schyssta löner, heltidsanställningar och kompetensutvecklingkrävs en arbetsgivare som sätter de fackliga frågorna i första rummet.

Där ser vi att Socialdemokraterna har den bästa arbetsgivarpolitiken.

En stor del av verksamheterna i kyrkan vore omöjliga att bedriva utan all kompetent personal. Kyrkvaktmästare, barnskötare, lokalvårdare och andra yrkeskategorier behöver en arbetsgivare som verkar med deras bästa för ögonen.

Vi vill se en kyrka som är öppen, solidarisk och inkluderande. En folkkyrka som är till för alla, oavsett var du kommer ifrån, oavsett kön och sexuell läggning och där motstånd mot kvinnliga präster aldrig accepteras.

Nu har du som är medlem i Svenska kyrkan möjlighet att rösta för öppenhet, solidaritet, och goda arbetsvillkor. Ta den möjligheten på allvar. Det gör vi.

Linda Bååth

Avdelningsordförande Kommunal Västra Svealand

Karin Bäckman

Valledare Kommunal Västra Svealand

André Schwenk

Valledare Kommunal Västra Svealand

6 Comments

 1. Skrattretande! Hur många brott mot arbetsmiljölagarna fastslog man i organist-fallet? Var det fem? Socialdemokraterna är inte intresserade av att göra något åt det verkar det som.

 2. Som arbetstagarorganisationsrepresentant så får jag skämmas åt detta inlägg. Ert jobb är att upprätthålla den Svenska Modellen och som intresseorganisation ska ni förespråka politiska sakfrågor, inte främja röster mot partigrupper. Är POSK-röstare inte välkomna som Kommunalmedlemmar? Ska Unionen förespråka EPOK härnäst? Och IF-metall ska förespråka S dem också? Detta gör mig ursinnig, speciellt när jag vet defacto att ni är väl informerade om den nuvarande situationen i Nora bergsförsamling som till stor del orsakats av just S som ni förespråkar inte står för det som hänt/händer. Men misstolka mig rätt, hade ni förespråkat mitt parti hade jag reagerat likaså, för det är inte er uppgift! Håll er till balansen mellan arbetagivare och arbetatagare i lag och rätt, för det är er uppgift som politiskt oberoende intressegrupp i arbetsrätt och arbetamiljö. Rösten ska gå till det parti som främjar värderingarna hos den som röstar, inte värderingarna hos fackliga representanter.

 3. Det är ju bättre med Bocken än en gles Trädgårdskratta som släpper igenom ogräset, till trädgårdsmästare!

 4. Det är verkligen häpnadsväckande att Kommunal är så ”tondöva”. De skriver att det yttersta arbetsgivaransvaret hos Kyrkan ligger hos den politiska ledningen och att personalen ska ha en god arbetsmiljö samt att det är socialdemokraterna som har den bästa arbetsgivarpolitiken.

  I Nora Bergslagsförsamling har socialdemokraterna haft majoritet under många år och har en pågående granskning av Arbetsmiljöverket som varat i mer än fem år samt dessutom ansvaret för avskedandet av en organist på mycket tvivelaktiga grunder som nu leder till centrala förhandlingar och kanske även går till AD.

  Det är väl ingen överdrift att säga att inlägget hör inte hemma i Nora Bergslagsförsamling och får ett löjets skimmer över sig.

  Göran Skoglund
  Nora

 5. Så nu ska fackföreningsrörelsen bli arbetsgivare? (Ja inte formellt men indirekt).
  Det här tyder på att sossarna nu är livrädda att förlora makt. Man ska ha kontroll på folket till vilket pris som helst. Ni vet väl att Ulla Löfven är en tung maktspelare i kyrkopolitiken. Hon är också av den åsikten att teologin inte är det viktigaste utan har avsikten att politisera kyrkan ytterligare.
  För att tala klarspråk så betyder det att S vill ha mindre religion men mer politik i svenska kyrkan. Intressant eller hur?

 6. Men herre min skapare vilken tondöv debattartikel. Man ska kanske inte massutskicka en centralt skriven artikel till tidningar och nyhetssajter utan att ta hänsyn till det lokala läget.

  Att skriva en insändare i en publikation som har Nora inom sitt spridningsområde och hänvisa till att socialdemokraterna har den bästa personal politiken… Det är ju som att nominera bocken till trädgårdsmästare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.