LINDESBERG. Måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Lindesberg hade kommunens egna bolag som fokus. Bolagen presenterade sina nuläges- och framtidsanalyser och politikerna fick chansen att ställa direktörerna mot väggen.
Kommunala bolag är en spännande del av svenskt näringsliv. Bolagen är stora, men skulle inte kunnat haft sin kostym utan skattebetalarnas pengar. Bolagen är relativt ofta låntyngda, men presterar å andra sidan en samhällstjänst genom att till exempel tillhandahålla bostäder till sin kommun.
Kommunala bolag är därför extra svåra att värdera – åtminstone rent ekonomiskt.
Åsa Jönsson-Carlsson, vd på Besök Lindesberg AB, pratade inte alls om omsättning eller vinst, men en del om samhällsnyttan med bolaget.
-Vi gör Lindesberg roligare och vi sätter Lindesberg på kartan, sade hon. Vi skapar tillväxt.
Besök Linde har en omsättning på 27 miljoner (2021) och hade då ett soliditetstal på 23 procent.
Jens Isemo, avgående vd för Linde Energi, pratade om bolagets hållbarhetsarbete, men berättade också att bolaget har som uppdrag att leverera 40 miljoner till kommunkassan. Linde Energi har en betydligt högre soliditet än övriga bolag, vilket betyder att man lyckats betala sina egna investeringar med eget kapital före lånade pengar.
Roger Sixtensson, vd för Lindesbergsbostäder (Libo) och Falab hade inte lika mycket ekonomiskt positiva siffror att redovisa. Bolagen omsätter knappt 300 miljoner kronor, men soliditeten ligger på 17-18 procent (cirka 30 procent för riket).
-Vi jobbar hårt med en kostnadseffektivisering, sade Sixtensson. Vi måste också notera att vi har 2300 personer i vår bostadskö.
Frågor om exempelvis bolagens belåning kom aldrig upp.