Konflikt direkt mellan Storbacka och Klockars

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. Det blev konflikt direkt när avgående kommunalrådet Bengt Storbacka (S) och tillträdande kommunstyrelseordföranden Tomas Klockars (M) debatterade detaljplanen för Sjövallen i Frövi, något som skulle kunna skapa ett 100-tal lägenheter.

-Jag yrkar på bifall, sade Bengt Storbacka.

-Jag yrkar på återremiss, sade Tomas Klockars. Jag vill vara trygg i beslutet.

Frågan handlade alltså om ett antagande av en ny detaljplan för Sjövallen Torp i Frövi. Ett centralt område kommunmark som diskuterats som byggvärt i många år och som kommunen arbetat med sedan 2014. Allt borde förstås vara utrett, men marken är förorenad och behöver saneras innan något bygge kan dra igång.

Och det är där som konflikten finns. Bengt Storbacka och den avgående majoriteten känner sig tillfreds med den utredning som gjorts, samtidigt som Tomas Klockars och den tillträdande majoriteten inte känner sig tillräckligt upplysta av de siffror som presenterats.

I förslaget finns nämligen en tariff presenterad, där kostnaden för sanering av marken inte i dagsläget kan fastslås. Tre, fyra kostnadsalternativ finns och där det dyraste endast skrivs som ”mer än 20 miljoner”.

-Självklart ska vi bygga och utveckla Frövi, sade Tomas Klockars. Men inte kan det spela så stor roll om vi försenar det hela i två månader när vi redan hållit på så länge.

-Jag är oerhört besviken, sade Bengt Storbacka. Vi har jobbat med det här i många, många år och att stoppa upp det här ytterligare är illa. Sorgligt, tycker jag.

Klockars stod dock på sig och efterfrågade ett bättre underlag.

Frågan gick till omröstning och där vann den nya majoriteten med 23-20 och detaljplanen återremitterades.

9 Comments

 1. Tack Anders Persson, jag har redan fått adekvata uttömmande svar från sakkunniga.
  De är snabba och professionella

  Jag är övertygad om att våra kompetenta tjänstemän reder ut begreppen för er politiker så att vi kan se fram emot en framåtriktad konstruktiv kommun

 2. Intressant detalj med tillhörande fråga finns under rubriken:
  ”Risk för översvämning”
  Flödet 1977 med en nivå på 33,65 m bedöms ha en återkomsttid på 100 år.
  Följfrågan blir vilken var nivån vid översvämningen 1966?

 3. Bjarne Lind! Oavsett vilket politiskt block som DU anser sparar in på fel saker så anser i alla fall VI i den nya majoriteten att varje krona som inte behöver läggas på sanering är en krona som kan komma oss kommuninvånare till godo.
  Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Lindesberg

 4. Jannicke Jennsjö om du går in på kommunens hemsida och sen klickar du på ”kommun och politik”. därefter klickar du på fliken kallelse fullmäktige 2021-2022
  i pdf filen som heter kallelse fullmäktige 2022-12-05 finns allt material om föroreningarna i marken,
  scrolla ner till sidan 22 där börjar informationen om detaljplanen som inte antogs i måndags.

  Mvh Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Lindesberg

 5. Jag skulle uppskatta om miljöstiuationen kring området sjövallen beskrivs bättre och mer faktamässigt så att kan resonera utifrån detta.
  Vad handlar det om.?
  Tacksam om någon med kompetens på området beskriver detta.

 6. Självklart skall man vara rädd om skattebetalarnas pengar!
  Men det är inte alltid politiker är det, särskilt inte de till höger.
  Deras besparingar sker ofta på fel saker. På människor och miljö är det svårt att satsa för mycket.
  Ibland kan det vara så att det inte finns någon övre gräns för vad en miljösanering får kosta, möjligen kan man skjuta på utgiften en tid. Men nödvändigheten att sanera en centralt belägen plats som denna, från den miljöskada som finns där, det bör man inte komma undan!

 7. Bjarne Lind! du menar alltså att oavsett vilken kostnad som Lindesbergs kommun måste betala så finns det ingen övre gräns för hur mycket det får kosta att bygga nya bostäder i Frövi?
  I just det här ärendet fanns det inget takpris på hur dyr en ev sanering skulle bli.
  det den nya majoriteten efterfrågar är just ett mer exakt pris och i vilken grad länstyrelsen kan vara med och bidraga med pengar för en sanering.
  så någon prestige handlar det inte om utan enbart att vara så sparsam som det bara går med våra skattebetalares pengar.
  Ibland så kan det ju faktiskt vara så att det finns lämpligare och även billigare platser att bebygga.
  det är ju inte bara pga miljögifter som den utpekade platsen är mindre lämplig att bygga på.
  även översvämnings risken är en punkt som finns med i utredningshandlingarna om du läser på mer noggrant.
  Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Lindesberg

 8. Miljösanering är alltid vårt (vi nu och tidigare miljöförstörares) ansvar till kommande generationer. Den aktuella platsen, centralt i ett växande Frövi är ett utmärkt område för bostadsbyggande. Låt inte politisk prestige stoppa detta!

 9. Anledningen till att vi i den nya majoriteten valde att yrka på en återremiss i ärendet om den nya detaljplanen i Frövi.
  Va det bristfälliga underlaget för saneringskostnaden av den enligt markundersökningarna framkomna uppgiften om att marken är förgiftad inom det tänkta detalj området.
  Dom uppgifter som fanns med i handlingarna va att kostnaden skulle kunna variera mellan 0- till över 20 miljoner kronor.
  vi i den nya majoriteten vill ha bra underlag så att vi ska kunna ta ansvar för och inte slarva bort våra skattebetalares pengar helt i onödan genom att säga jag till vad som helst.
  För min egen del är det bättre att ”bara Bengt Storbacka är besviken” än att hela kommunens invånare ska känna sig lurade på sina skattepengar.
  Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.