Konunga-Stollen kan bli kommunens?

i NORA/Okategoriserade

KLACKA LERBERG. Föreningen Konunga-Stollen vill renovera och öppna gruvan igen, men Sveaskog, som äger området, säger nej. Istället föreslår Sveaskog att Nora kommun köper området.

Gruvan Konunga-Stollen behöver renoveras om den ska kunna öppnas för evenemang och visningar igen. Rasriken har gjort att man tvingats hålla stängt.

coop-artikel-15Föreningen Konunga-Stollen, som arrenderar gruvan och omgivningen, vill nu renovera, men Sveaskog menar att det inte ingår i deras uppdrag. Istället kan Sveaskog tänka sig att sälja området.

Såväl Sveaskog som föreningen har gjort värderingar av området och oberoende kommit fram till att området är värt 1,1 till 1,2 miljoner. Men eftersom Sveaskog inte kan bruka skogen på sedvanligt sätt har man erbjudit föreningen att köpa området för 400000 kronor. Föreningen, som inte har några ekonomiska rsurser, har motbjudit 2 kronor, vilket Sveaskog inte accepterat.

Enligt Sveaskog finns tre alternativ. Antingen köper föreningen eller går Nora kommun in och köper – eller behåller Sveaskog. I det sistnämnda alternativet kommer dock ingen rust av gruvområdet att ske.

Sveaskogs förslag är därför att Nora kommun köper området och tar det ansvar som krävs då kommunen kan ha intresse i att gruvan hålls öppen för allmänheten.

TOMAS KÄLLBERG

4 Comments

 1. Hur mycket pengar finns de i kommunens skattkista?
  De verkar vara gott om pengar som kan sprättas iväg till bryggerier och ljusstråk och jag vet inte vad.
  När är de invånarnas tur? Ungdomarnas tur i kommunen?
  Och alla dessa projekt som de talats om som tågpendeln(som de inte finns pengar till/kvar)
  Glasstorg som ska byggas
  Konstgräsplan som lovats
  Oj oj nä bygg klart de ni lovat, sen kan man se vad pengarna räcker till.
  Hoppas kommunen skjuter in lite pengar till köpmannaföreningen så vi får tillbaka Rydell o Quick i sommar till Noradagarana. De drog folk o turister de,

 2. Man skulle kunna låta pengarna från Ljusstråket gå till Stollen. Man måste prioritera. Eller tycker ni att det är bättre att plocka bort någon tjänst i skolan?

 3. Hoppas verkligen Nora kommun köper. Konungastollen är fantastisk. Det vore verkligen synd om man inte kan visa den för allmänheten i framtiden.

 4. Frågan är om skattebetalarna, är villiga att satsa högvis med pengar på det här objektet ?
  För Sveaskog, som agerar affärsmässigt, är det inte attraktivt och man vill bli av med hela conseptet.

  För att spåna lite; kommer kommunchefen och Ceder dragande med svulstiga siffror om prologniserade turistinkomster om man bara satsat X miljoner.

  Kanske kan ma ha stridlekar med paintball och annat i gruvparken. Civilförsvaret kanske. Turistbussar näää

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.