Kraftig ökning av inbrotten

i BERGSLAGEN 1/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade

PolisbilBERGSLAGEN. 2012 var ett dystert år när det handlar om inbrott. Totalt i Bergslagen ökade inbrotten i bostäder nämligen med hela 54 procent.

Alla kommer ihåg höstens inbrottsvåg och när 2012 nu summerats kan man konstatera att ökningen av antalet inbrott i bostäder ökat extremt. Totalt i Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors anmäldes 77 inbrott under 2011 och hela 118 under 2012 – en ökning med 54 procent.

Statistiken är fortfarande preliminär och någon djupare analys är inte gjord. Men att delar av ökningen beror på organiserade ligor med fräck teknik torde stå klart då polisen lyckats nysta upp en hel del av inbrotten.

Många inbrott gjordes under dagtid, när fastighetsägarna arbetade och husen stod tomma. Tjuvarna ringde helt enkelt på och var det ingen som öppnade tog man sig ofta in genom en bak- eller verandadörr. Oftast nöjde sig tjuvarna med kontanter och smycken och lämnade annat som brukar anses som stöldbegärligt, såsom datorer och annan hemelektronik.

Som de flesta andra år sker merparten av alla inbrott under slutet av året. Bara i Lindesberg anmäldes 33 inbrott under det sista kvartalet 2012. Totalt anmäldes 55 inbrott i de fyra kommunerna under det fjärde kvartalet 2012, att jämföras med 33 året innan och 22 inbrott under det sista kvartalet 2010.

Under 2010 anmäldes totalt 62 inbrott mot 118 för 2012 – en ökning med drygt 90 procent.

 

8 Comments

 1. Att vi ska vakta själva är ju bra men…finns ju station i stan o de är deras jobb att kolla runt.men just nu är de roligare att bota nån för 10 km än att ta tag i problem med tjuvar o knark.
  I mitt tycke ska gårdspolisen inte sköta trafikpolisens jobb.o min fråga är hittar ens polisen till NYHYTTAN.DALKARLSBERG MM ?
  Ja kräver mer rörelse o TREVLIGARE BEMÖTANDE de saknas totalt på stationen i NORA ! Skärpning

 2. A,et i Nora

  Efterson det inte finns någon brottslighet ”håller ni span”. Grannsammverkan eller lokal mobb.

  Behövs tydligen att folk ser sig om över axeln.

  Att ”tjyvarna” kommer i ligor utifrån tror jag inte ett dugg på.

  Beträffnade centrum finns det fortfarande skyltfönster som inte är reparerade !

 3. Tänk att man alltid kan vinkla vilken artikel som helst till att bli en ”hata politiker” kommentar… Det är inte synd om några affärsidkare i Nora. De rörelser som är till salu i Nora säljs inte p.g.a. att de är utsatta för brott eller är motarbetade av politiker. Det handlar om ålder, familjeförhållanden, ändrade intressen och alla möjliga andra orsaker.
  Åter till ämnet. Givetvis vill alla ha mer resurser till att bekämpa även ”små brott” som villainbrotten. Tillsvidare håller vi grannar ihop och försöker hålla koll åt varandra.

 4. Jag tycker det är konstigt att inte fler husägare går ihop och håller koll. Jag har i alla fall pratar med minna grannar om att hålla span.

 5. Helt rätt !
  Din beskrivning är klockren.

  Politikerna måste sättas i ”arbete” Nora centrum har länge varit utsatt för avfolkning och brott.
  Vad jag vet är inget uppklarat.

  Stackars affärsidkare som måste sätta ståljalusier för skyltfönstren eller flytta.

  För närvarande finns två resturanger och tre affärer till salu.
  Samtidigt tar Nora kommuns ledning på sig skygglapparna och går på party.
  Ungefär som tictanic. Man festade in i det sista.

 6. Dom här ligorna som härjat. Vart kommer dom ifrån? Den här gången verkade det ju som om dom bodde i trakten. Annars brukar de hålla på ett par veckor och sedan dra vidare.

 7. Kanske inte så konstigt då poliserna sitter inne på sina kontor och tittar på en dator och låtsas att det inte finns några brott att lösa.

  Gör man en polisanmälan idag så gör man allt för att lägga ner den illa kvickt annars måste dom ju jobba vilket inte är så kul.

  Så fort en politiker eller högre samhällsklasserna blir lite drabbade då finns det resurser men inte om den lilla människan drabbas.

  Finns ingen som helst mening att polisanmäla i dagens Sverige förutom när försäkringsbolagen vill ha de.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.