”Krisen i bolagen beror på S-majoritet”

i NORA

NORA. Ikväll ska kommunfullmäktige besluta om det ska skjutas till pengar till de  krisande kommunala fastighetsbolagen Norabostäder och Nora Fastighet. Och debatten kommer förmodligen att handla om vems fel det är att situationen uppkommit.

– Det är en oerhört allvarlig situation, säger gruppledaren för Centerpartiet, Helena Vilhelmsson. Enligt min bedömning härrör sig bolagens situation till stora delar från tiden av socialdemokratiskt styre. En sådan här situation hamnar man inte i på ett och ett halvt år.

När Norabostäders och Nora Fastighets vd Jeanette Berggren redogjorde för situationen på förra sammanträdet i kommunstyrelsen var kommentarerna få och trots att flera av politikerna faktiskt suttit parallellt i bolagsstyrelserna tycktes många vara förvånade. Bolagen har så låg soliditet att kreditinstitut rekommenderas att inte låna ut en enda krona.

De båda bolagen har varit en stridsfråga sedan förra valet. Den sexpartimajoritet som tog över efter valet 2010 genomförde en omorganisation i boagen som fick stark kritik av Socialdemokraterna och Vänstern och de socialdemokratiska ledamöterna lämnade tiloch med sina styrelseplatser i bolagen.

I en rapport eller analys har bolagen listat åtta förklaringar till den uppkomna situationen. Låga hyresnivåer över tid, utebliven hyreshöjning 2010, fördyrade byggprojekt, eftersatt underhåll och hög skuldsättningsgrad är några av de faktorer som lett till den låga soliditet som bolagen har idag.

– Dessa exempel härrör sig alla från tiden med socialdemokratiskt styre, säger Helena Vilhelmsson. Men under hela 2011 och halva 2012 lät det i debatten som sexpartikoalitionen satte bolagen i sänke. Denna rapport visar att så inte är fallet. Redan 2010 fanns revisorsanmärkningar som ledde till att bolagen ej rekommenderades som kredittagare.

Tre alernativ finns, enligt bolagen själva. Kraftiga hyreshöjningar och kostnadsminskningar är en, försäljning av delar av beståndet en annan. Det tredje alternativet är ett stort ägartillskott från Nora kommun.

– När en utredning på sexpartikoalitionens initiativ förra året lade fram samma förslag till lösningar blev det ett ramaskri, säger Vilhelmsson. Nu föreslår en socialdemokratisk ordförande samma sak? Troligen kommer det att bli ett tredje alternativ, ett aktieägartillskott. Men då får andra verksamheter inom kommunen bekosta det. Hur ska socialdemokraterna förklara det?

3 Comments

 1. Inte ska Norabostäder ha mage till att höja hyrorna!!
  Det är inte tillräckligt hög standard i många lägenheter, ta Soltunet där det finns radon,mögel,fönster som är under all kritik mm. Hyrorna är inte lägre i Nora än om man ex jämför med Kumla, Örebro!! Nä Norabostäder får allt rensa i sin egen ekonomi efter förlust bygget blomman, huvudkontoret som pengarna drog iväg i, fester för personal, fantasilöner för anställda, dom där 9st villorna som ingen vill tala högt om måste ju kosta en del. Nä hoppas hyresgästföreningen är på tårna nu och håller tillbaks!!

 2. Nu är det alltså dags för ;”skylla på någon annan fasen” !

  En ”syndabock” måste ju också fabriceras.

  Övriga deltagare, är naturligtvis fullständigt oskyldiga till dagen situation, enl eget förmenande.

  Så fortsätter dansen kring den ”kommunala guldkalven, som vanligt.

 3. Hyrorna i Nora är redan skyhöga och i Norabostäder är dom definitivt för höga om man ser till standarden.

  Varför inte göra personalminskningar på NB där är ju på tok för många pappersvändare!

  Jag förstår varför folk inte flyttar hit utan flyttar härifrån.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.