Kristdemokraterna satsar på Bostad Först

INSÄNDARE/DEBATT. Ingen ska behöva fira jul på gatan. Så skriver kristdemokraterna Michael Anefur, Markus Lundin och Margareta Andergard om alla bostadslösa i ett debattinlägg. Läs kristdemokraternas inlägg här.

Ingen ska behöva fira jul på gatan

Hemlösa är bland de mest utsatta i vårt samhälle, både socialt och ekonomiskt. Vem som hamnar i hemlöshet förändras, för en del handlar det endast om att man saknar bostad men i övrigt har ett helt fungerande liv. En del hemlösa lever med beroendeproblematik och eller psykisk ohälsa. Under lång tid sågs missbruk som brist på moral: skärp dig så får du hjälp!

Idag vet vi att en beroendesjukdom inte beror på en svag personlighet. Kvalificerad hjälp över tid i kombination med en trygg social situation medverkar till att vända utvecklingen i en positiv riktning. Därför förespråkar Kristdemokraterna Bostad Först. Utgångspunkten är att det första, och ibland enda, en hemlös behöver är ett eget boende – en plats att kalla sitt hem. Därefter erbjuds den hjälp som den boende vill ha och är mottaglig för. Krav ställs, som på alla hyresgäster, att hyran betalas, lägenheten sköts och att grannar inte störs. Verkligheten visar att åtta av tio klarar att långvarigt bo kvar i Bostad Först.

I vår budget avsätter vi 200 miljoner kronor för att stötta Bostad Först bland annat genom att de kommuner som startar nya Bostad Först-boenden får 100 000 kronor per ny lägenhet i startbidrag. Det räcker generellt till hyran i ett och ett halvt till två år.

Riksdagen ställde sig bakom Kristdemokraternas förslag att regeringen ska stötta kommunerna att vidareutveckla metoden Bostad Först. Det är positivt men det saknas en strategi för hemlöshet och det ansvaret ligger tungt på regeringen.

Strategin bör bland annat innehålla en plan för fler boenden för socialt utsatta med reducerad hyra, helst insprängda i vanliga bostadsområden. Vidare behövs ett förbättrat samarbete mellan Kronofogden, socialförvaltning och hyresvärdar så att vräkning av barnfamiljer och äldre kan undvikas i större utsträckning.

Ingen ska behöva fira jul som hemlös. Låt 2021 bli året då arbetet mot hemlöshet tas på allvar av riksdagens samtliga partier. Alla har rätt till en plats att kalla sitt hem.

Michael Anefur, socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot (KD)

Markus Lundin, ordförande Kristdemokraterna i Lindesberg (KD)

Margareta Andergard, vice ordförande Kristdemokraterna i Lindesberg (KD)

3 Comments

  1. En gång i min barndom, fanns det ”egnahemslån” och ”bosättningslån” !

    Avsedda för unga skötsamma familjer,som en start i livet. Fungerade utmärkt.
    Folk spikade och grävde i trädgårdarna på kvällar och nätter.

    Kom sen inte och säg att det inte var bättre förr

  2. Konstigt, exakt samma insändare kan man hitta i Östersunds-Posten med Anefur och lokala jämtländska kristdemokrater som författare.

    Kan det vara så att Lundin och Andergård inte alls varit med och skrivit den utan bara skrivit under något de blivit ombedda av Stockholm att skriva under. Slött och oseriöst.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.