Ola Karlsson, Jägarförbundets ordförande i länet, gillar inte länsstyrelsens beslut.

Kritik mot vargbeslutet

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Årets vargbeslut är fattat. Länsstyrelsen har beslutat att 12 vargar i reviren Tångeråsa och Villingsberg ska få skjutas – inte fler.

Jakten kommer att äga rum mellan den 2 januari 2024 och den 15 februari.

Beslutet tas dock inte emot med öppna armar av jägarna. Att inte en enda varg får fällas i de norra länsdelarna betraktar man som konstigt.

-Den låga tilldelningen av varg är ett slag i ansiktet på jägare och landsbygdsbor. Det säger Ola Karlsson, ordförande i Jägarförbundet i Örebro län, i en kommentar till torsdagens besked om varg-jakt. 12 tillåtna vargar i länet är en halvering av förra årets låga nivå.

Ola Karlsson skriver att Örebro län varit det vargtätaste länet i Sverige och att detta lett till sjunkande stammar av älg, bäver och vildssvin.

-Årets tilldelning av älg inför älgjakten är rekordlåg och på flera håll är älgstammen inte längre på en jaktbar nivå. Mycket till följd av de alltför många vargarna i länet, säger Karlsson.

Jägarna är oroade över vargens framfart och vad det kan föra med sig.

-Varför ska vi i Örebro län bära den tyngsta bördan i landet? Det vore i stället rimligt med samma vargtäthet i Örebro län som i Dalarnas eller Gävleborgs län. Avskjutningen måste öka kraftigt, avslutar Ola Karlsson.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.