Kyrkodebatten: Byken behöver tvättas

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Anders Järliden har avgått från uppdraget i kyrkorådet i Nora Bergslagsförsamling och skriver i ett kort inlägg att byken behöver tvättas. Läs inlägget här.

Angående de utdragna infekterade konflikterna i Noras kyrkliga sandlåda

Då alla inblandade parter anser sig ha rätt och att ha handlat rätt skulle väl alla kunna ställa upp på en sanningskommission eller åtminstone att efterkomma Arbetsmiljöverkets förslag att anlita ”hjälp av en oberoende utomstående kompetens” för att bena ut problemen och ställa saker till rätta.

Förslag väcktes i kyrkorådet för ett år sedan att till exempel anlita St. Lukasstiftelsen som besitter bred kompetens och erfarenhet av bland annat kyrkliga konflikter.

Byken behöver tvättas för att kyrkans anseende skall kunna återställas i Nora.

Anders Järliden,

som nyligen avsagt sig sitt uppdrag som ersättare i kyrkorådet i Nora i protest mot ledningens hantering av personalärenden och även annan förvaltning. 

4 Comments

 1. Jag vill (mer än gärna) läsa fler inlägg och debatter angående den kritik som har riktats mot Nora församling (kyrkoråd). Jag är en församlingsmedlem och tycker det är fruktansvärt att läsa om ledningens hantering av den nu f.d. anställda. Det har gått så långt nu att man inte vet om man ska skratta eller gråta!? Är det vuxna människor jag läser om?

  Vad man än må tycka om vår, som du uttrycker dig Rune, ”upphöjda till skyarna person” så ska inte en anställd som har tjänstgjort i över 30 år få bli behandlad på det här sättet. Det är under all kritik. Att hon dessutom (efter ALLT hon har fått utstå) inte får komma och hämta sina tillhörigheter på sitt kontor är ett skämt. Det handlar inte längre om att ”få bort” den anställda. De har ledningen redan ”gjort så bra”, utan nu handlar det om att plåga och pina den f.d. anställda. Har inte den avskedade lidit nog?

  Jag vill läsa fler artiklar, jag vill att detta ska få ett ”rättvist” slut. Med ”rättvist” menar jag inte att det kommer att bli rättvist för den f.d. anställda, det har ledningen sett till. Jag vill se/läsa mig till ett avslut på den här cirkusen där den avskedade på något sätt får upprättelse för allt hon har behövt utstå.

  Situationen får mig att tänka på filmen ”Så som i himmelen”. Jag refererar en konversation mellan kyrkoherden i byn och hans fru angående kantorn i kyrkan. Frun skäller ut kyrkoherden för att ha avskedat kantorn i kyrkan.

  -”Du sparkar honom därför att kören är större än antalet besökare i kyrkan. Du sparkar honom för att han påminner dig om allt som du själv inte vågar visa. Det är smärtsamt för dig att se en man som visar hur liten du är. Du är inte förbannad på grund av honom, utan på grund av det han väcker i dig”.

 2. Fast Rune. I detta fallet handlar det inte om att hylla någon till skyarna och ställa upp statyer.. Det handlar om ett mycket förnedrande och orättvist behandlade av en anställd som varit anställd i över 30 år och bidragit stort. Ett avsked är en mycket allvarlig åtgärd där man i princip måste ha begått en kriminell gärning (vilket det inte ens är i närheten av i detta fallet).

  Att man sedan förvägrar den anställde att få tillgång till sitt kontor och där någon annan person rensar bland både dennes och tredje parts ägodelar samt sätter papp på arbetsrummets fönster för att ingen ska se vad som försiggår där inne, är att ta det ytterligare ett steg i förnedringens riktning. För det finns inget annat än förnedring som man vill åt i detta ärende. Att sådant förekommer i organisation med politiskt folkvalda personer SKA uppmärksammas! Medlemmarnas kyrkoavgifter riskerar att gå till dessa ärenden. Det gäller inte bara denna person, utan även andra anställda som drabbats/riskerar att drabbas på denna arbetsplats, oavsett yrkesroll och om man varit anställd 1, 10 eller 30 år. Detta ärende är fullt pågående därav skrivs det, med all rätt, om det.

  Skulle kyrkoherden, övriga involverade anställda och personerna i ledningen vilja bli avskedade på detta sätt och sedan förvägras tillgång till sitt arbetsrum medan någon annan rotade och rensade bland deras tillhörigheter? Är svaret nej är det nog tid för eftertanke.. Dessutom kan det utgöra brott..

 3. Rune, jag vill mig tro att läsa debattinlägg är högst frivilligt. Vill poängtera att medan flera uppskattar den som är uppsagd så tror jag inte att det är deras mål att höja denne till skyarna och jag tror inte att insändarna är skyldiga till det heller. Det folket verkar vilja är att ha en kyrka där man behandlar anställda utifrån vad som är tillåtet enligt svensk lag och arbetsrätt samt respekt som medmänniska. Det är även vad jag personligen ber om i frågan. Om kyrkan inte ställs till svars i denna fråga så statuerar man ett exempel där kyrkan står över lagen i fråga om anställningsskydd och arbetsmiljö. Till detta säger jag som församlingsmedlem och svensk medborgare nej och det är min rätt att uttrycka det tills jag är tillfredsställd. Det gäller självklart även den som säger ja i frågan.

 4. Nu räcker det väl snart med alla insändare om den avskedade anställde inom kyrkan i Nora och ilskan mot kyrkans ledning. Det tar ju aldrig slut någon gång.
  Ni som ligger bakom insändarna kanske borde ta initiativ till att samla in pengar till en staty av den upphöjde att ställas på lämplig plats i den lilla idyllen? Vi har ju varken Bach eller Beethoven att skryta med.
  Norabo

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.