Lagerman fortsätter debatten om Vätternvatten

i HÄLLEFORS B/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Mats Lagerman, Landsbygdspartiet Oberoende, är inte alls nöjd med hanteringen av planerna på Vätternvatten. I ett nytt debattinlägg förtydligar han sina synpunkter. Läs debattinlägget här.

Jag är förbluffad

Kommunfullmäktiges presidium i Lindesbergs kommun sätter ner fötterna och väljer att hänvisa till den ”proportionella representationen”, ”styrkeförhållandet i fullmäktige skall inte åsidosättas”, ”det vore respektlöst mot den styrkebalans som medborgarna röstat fram”, ” några få tar gärna ordet andra sitter tysta” etc.

”I fullmäktige är det de folkvalda som debatterar” Varmt välkomna att ställa EN fråga och beskåda vår generösa lokala riksdag.

Sen när röstade medborgarna på ”styrkebalanser”?

I min vardagsverklighet så har de senaste dryga 10 åren varit delvis fylld med spännande och skrämmande arbetsuppgifter, där tyvärr allt för ofta ej tillräckligt kompetenta politiker är och har varit en stark bidragande orsak till felaktiga och korkade beslut.

Jag är inte kritisk – Jag är förbluffad hur detta gigantiska projekt vaskats fram av ett fåtal ansvariga där vår kommunala ”vattenchef” står vid rodret. Fick tillfälle att lyssna till vår ”vattenchef” vid en dragning för partier i Nora där hon stolt förtäljde att nu är finansieringsfrågan löst – Kommuninvest lånar ut rubbet!

Ni gör nog så gott ni kan i såväl presidiet som i partierna och är förhoppningsvis nöjda, hoppas innerligen att ni är så nöjda att ni som högsta beslutsfattare även kan tänka er att skriva på en personlig borgensförbindelse om ni väljer att signera det liggande aktieägardirektivet och aktieägaravtalet till Vättern Vatten AB.

Detta vattenprojekt blir historiskt – Det blir i särklass Lindesbergs kommuns dyraste engagemang genom tiderna, där 90% ligger utanför kommunens gräns. Det kommer belasta ALLA kommuninvånare med lågt räknat 380 miljoner. Det kommer belasta ALLA som ej har egen brunn med mycket lågt räknat 20 miljoner per år, som läggs på de befintliga årliga kostnaderna.

Finns kanske en skrivning i kommunallagen som presidiet hänvisar till i sitt svar på min tidigare debattartikel – Att små och mindre kommuner bör i mesta möjliga mån förutom att ta hand om sina egna göromål även sponsra och vara extra ordinärt generösa till större kommuners dito!

Så korkat att kräftorna i Vättern förmodligen rodnar.

Mats Lagerman, Ramsberg

Landsbygdspartiet oberoende  (Lpo)

3 Comments

 1. För att Lindesberg begår ”tjänstefel” när de går över ån efter vatten så behöver väl inte Nora följa med. Eller har de ”styrande” i Nora redan bundit upp sig ????
  Vi får hoppas att så inte är fallet ! Vi har ju vatten i Bälgsjön så det räcker.

 2. Det jag tycker är anmärkningsvärt, är att ledande politiker i Lindesberg och Nora inte infört absolut sekretess och censur.

  Ämnet innehåller för mycket pengar för att en okunnig allmoge, skall kunna delta i processen.
  Möjligen kan man hålla lite ”medborgardialoger”

  Men tystnaden kommer nog snabbare än man kan tro.
  Den här mannen får väl inte uttrycka sina tankar/åsikter, i Bergslagens (demokratiska) sfär ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.