Lagerman går vidare i vattendebatten

i INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Debatten om det gigantiska Vätternvattenprojektet går vidare. I tisdags informerade kommunfullmäktige i Lindesberg och nu svarar landsbygdspartisten Mats Lagerman återigen kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S).

Replik till Bengt Storbacka

Bengt Storbacka (BS) har RÄTT – ”De som sitter på sanningen kommer dock fortsätta tycka att vi politiker är korkade” OM våra kommunpolitiker ej backar ur detta gigantiska Vätternvatten AB i tid. Efter senaste kommunfullmäktigemöte (Kf) där ett flertal av partierna ställde frågor och efterlyste fakta, konsekvenser etc. SÅ känner jag som medlem i Landsbygdspartiet oberoende i Nora/Lindesberg stor tacksamhet för det ytterst grannlaga arbete och engagemang som vår ordförande Pia-Maria Johansson (PM) lagt ner för att skaffa fram information, underlag och fakta.

Detta projekt har pågått i flera år. BS har RÄTT i att jag ”raljerar”, inte för att jag tycker det är speciellt trevligt utan för att JAG anser det behövs i frågan för att väcka sovande politiker och ovetande medborgare. En ansvarstagande och engagerad politiker och i synnerhet dess företrädare bör väl för böveln ej nöja sig med att efterfråga information, underlag och fakta – Tycker personligen att dylikt skaffar man sig i mesta möjliga mån.

Har funderat mer än en gång på VAR denna fråga om vår framtida vattenförsörjning befunnit sig om inte Landsbygdspartiet med 1 mandat i Nora kommunfullmäktige och PM som spjutspets envist och kraftfullt ifrågasatt detta – Absolut mest gubbkorkade förslag som jag tvingats djupdyka i.

BS kan vara säker på att Lpo vet betydelsen av vatten och inte minst kontrollen över vatten. Jag hade inför Kf-mötet skriftligen ställt fyra frågor till föredragshållare Peder Eriksson (PE) från länsstyrelsen där jag hyste förhoppningar om att han i Kf skulle ta upp dem. Fick där svar på frågan – Varför Aktiebolagsform? (ett aktiebolags huvudsyfte är att tjäna in pengar till sinaaktieägare). PE upplyste Kf att ”de som tittat på detta upplägg anser detta vara bäst” – punkt och slut.

Innan Kf-mötet hade jag ett enskilt samtal med PE om huruvida de tittat på risken att bolaget i framtiden kan utsättas för ett s.k fientligt köp (där utomstående intressen vill förvärva aktiepost). Svaret därom var ungefär – Nej, det har vi inte och förresten går det inte… aktieägaravtal, direktiv och bolagsordning styr bolagets framtid.

Det finns rätt gott om exempel på hur kommuner agerar och ibland tvingas göra när det krävs slantar till allehanda nyttiga satsningar och investeringar. Jag är rätt säker på att Gubbröran som rört ihop detta bolags upplägg EJ tänkt tanken att exempelvis Örebro om 27 år får en rejäl och svårhanterlig ekonomisk situation och måste se över vad som kan göras för att dra in x antal miljarder till kommunkassan – Örebro äger då 70% av Vättervatten AB efter att man på grund av två mindre delägande kommuners problem löst in deras aktieposter, bolagets värde beräknas då till ca: 10

miljarder. Lindesberg, Nora och tre andra små kommuner erbjuds att köpa hälften av Örebros aktiepost för 3,5 miljarder. Vad tror ni händer då?

Det räcker inte BS, att vara stolt, respektera medborgarnas röster på valdagen, hänvisa till kommunallagen etc. i denna fråga. Du om någon, vår motsvarighet till Borgmästare, skall och bör hantera denna viktiga fråga på ett betydligt bättre, säkrare och öppnare sätt gentemot Kf och medborgarna, tycker jag.

Jag vill passa på att be Eva Jonsson, vår förbundsdirektör, och hennes familj om ursäkt för att ni känt er kränkta av mig. Förlåt, jag hade fel, Eva Jonsson står ej vid rodret – det gör en otydlig gubbröra.

Mats Lagerman, Lpo

3 Comments

 1. Inom Lindesbergs kommun finns 13 vattenverk, samtliga tar ut grundvatten. Hur mycket vatten kan tas ur dessa? Kan man inte koppla ihop dem i stället för att satsa på ledningen från Vättern?

 2. Om man får tycka !

  Perioden med yttrandefrihet, ser ut att bli begränsad i Nora och Lindesberg. ”rättshaverister =
  väljare, måste bort från det lukrativa spelbordet”.

  ”De smorde, rör sig i kretsar där det finns mycket slantar” och skiter följaktligen tunt i vad folk tycker.”

  Askersundsborna, börjar dra öronen åt sig, för att få behålla sitt vatten, utan att några riskkapitalister lägger vantarna på pengarna.

  Min fråga är ; hur långt ner i sörjan sitter Noras
  skattebetalare ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.