Lahall trivs på Svalbo

i LINDESBERG/NORA
Lahall
Jan-Peter Lahall och Anders Wallén under vernissagen i Svalbo.

LINDESBERG/NORA. Scenen för fotografen och författaren Jan-Peter Lahall skiftar kraftigt. Från stora utställningar till små. På lördagen hade vernissage på lilla Lilla Svalbo café.

– Jag gillar Svalbo och har varit här på andras utställningar flera gånger, berättar Lahall.

Jan-Peter Lahall är mest känd som naturfotografen som hittar formerna och detaljerna i landskapet, men som på senare år också hittat motiven inne i städerna och civilisationen.

– Det blir mer allmänt med åren, säger Jan-Peter. Bland annat gjorde jag ett jobb åt universitetet som resulterade i en bok.

Människor är dock sällsynta på Lahalls bilder och på Svalbo saknas de helt. De 18 bilderna på Svalbo är dock fantastiska med sina detaljer och några av universitetsbilderna finns med i utställningen.

– Den här är tagen i Grythyttan och den där är tagen i Kopparberg, säger han som självklara förklaringar till motiv de flesta aldrig sett – ens om de bor i Grythyttan eller Kopparberg.

Prisbelönte Lahall har lagt ned sitt eget galleri i Örebro och väljer istället att ställa ut på andra platser.

– Jag hade galleriet i 15 år, men det låste mig för mycket, berättar han. Idag är det vernissage här och om en vecka har jag en vernissage i Skåne.

Just nu verkar den minimalistiska ytan och det optimala detaljuppfångandet ha fångat Lahall.

-Lite så är det faktiskt, säger han. När jag var i Kopparberg och fotograferade för universitetet så bestämde jag mig för att hitta så många bilder som möjligt på en liten yta. Jag var helt inne i det.

Jan-Peter Lahalls utställning En fotografisk resa hänerg till den 18 juli.

TOMAS KÄLLBERG

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.