Läkaren Jan Ulfberg om sparförslagen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Läkaren Jan Ulfberg, Nora, brukar ha kloka synpunkter när det handlar om sjukvården. I ett debattinlägg beskriver Ulfberg hur han ser på de sparförslag som kommer att slå hårt mot Lindesbergs lasarett. Läs här.

”Djungelns lag” i sjukhusfrågan.

I region Örebro föreslås nu att inte bara akut kirurgi läggs ned i Lindesberg, utan även mottagningar för ögonsjukvård, öronsjukvård, gynekologi och hudsjukdomar.

Patienterna, som behöver den här typen av vård och behandling, är inte borta, utan bor man på ”norr” i Örebro län, då är det USÖ, som gäller.

I dessa tider, med klimatfrågan högst aktuell, tvingas människor på ”norr” i Örebro län, att ofta ta sig på egen hand med egen bil till Örebro, där specialistvården snart enbart kommer att finnas!

Äldre människor utan bil, får det än svårare, ex. saknas taxiverksamhet i Nora kommun!

Alternativet vård vid en vårdcentral i länet kan vi glömma, frånsett de lysande exemplen Nora och Storå vårdcentraler. Ett flertal andra vårdcentraler i norra länsdelen saknar bl a ordinarie läkare. Man är helt beroende av sk hyrläkare, men den gruppen skall man ju även nu reducera. Hur får man ihop den ekvationen?

Har vi någon solidaritet kvar i vår rika välfärdsnation? Nej, knappast, det är ”djungelns lag” som gäller. ”Storstad mot landsbygd”.

Det finns inga vetenskapliga data som stödjer den förutfattade meningen att sjukvården skulle vara bättre på ett stort sjukhus typ universitetssjukhus! Snarare är det ofta man ser en motsatt uppfattning från patienter att man upplever vårdkvalitet i form av bemötande och omhändertagande som bättre på ett mindre sjukhus. Den uppfattningen kan ex. grundas i att kommunikationen är påtagligt bättre mellan olika personalgrupper på det lilla sjukhuset, där man upplever att man kan ge en mer personlig vård pga kortare beslutsvägar.

Lindesbergs lasarett har under flera år kommit högt då AT-läkare gjort en sk ”ranking” av landets sjukhus. USÖ kommer betydligt lägre ned i det sammanhanget.

Det handlar mycket om lojalitet i den här frågan. Eftersom det i Örebro kommun bor ungefär hälften av länets innevånare, så bor även en betydande andel av regionpolitikerna i Örebro och söder därom. Det finns därför en risk att man agerar enligt ”djungels lag” i sjukhusfrågan, att man skyddar det stora universitetssjukhuset och vi som är bosatta perifert i länet agerar ”Svarte Petter” vad gäller tillgänglighet till lokal sjukhusvård.

De starkaste tar säkert hem spelet på länets sjukvårdsarena, för det är val om först 3 år, och då räknar man från politikens sida att andra frågor har hunnit dyka upp, och att Lindesbergs lasarett enbart är ”ett minne blott”. ”Dominobrickor sätts i rullning”.  Vem vill köpa en ”nedläggningshotad” affär på landet?

Jan Ulfberg, leg. läkare, docent, Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.