Landsbygdspartiet sitter inte tyst

INSÄNDARE/DEBATT. Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet i Nora, menar att politiker och tjänstemän i kommunen styr genom paragrafer, inte med hjälp av dialog, samråd och lyhördhet med medborgarna. Läs vad Pia-Maria tycker.

Osäkra politiker håller sig i paragrafer

Pia-Maria Johansson (LPo)
Pia-Maria Johansson (LPo)

Många börjar de medborgare bli som man hör har varit i kontakt med kommunens representanter och efteråt ställer sig frågan “Tror dom man är idiot, eller?” Med andra ord bemöts man av ett “von oben-perspektiv” där det sägs att man lyssnat men i praktiken blir det ingen skillnad. Som folkvald politiker har vi att lyssna till medborgarna i kommunen, svara på frågor och hantera skattemedel varsamt och på bästa sätt. Denna process ska, för att ha hög kvalitet vara transparant och bygga på dialog, tjänstemännen är det politiska verktyget. En dialog med mening som betyder att man inte bara ställer ut enligt 5 kap § 18 Plan och bygglagen, eller har enstaka informationsmöten för oroliga föräldrar eller berörda Stribergsbor. I en “dialog med mening” finns transparens, man bjuder in till diskussion vid flera tillfällen för att nå samförstånd och dessutom följer man upp. Trygga politiker och tjänstemän arbetar så. Osäkra politiker och tjänstemän håller sig i paragrafer. En kommun blir bara stark med engagerade medborgare som trygga politiker och tjänstemän kan ta till vara. Senaste året har Nora skakats av flera stora diskussioner som har varit oerhört viktiga för medborgarna i Nora – och beslut har tagits som påverkar ekonomin: Nedläggning av Grindgruvan, där det tydligt framkom hur lite man trodde på civilsamhällets kapacitet och samtidigt tas beslut om ny centraliserad förskola för cirka 25 miljoner. Glasstorget och Solbergas ansökan om att starta förskola är andra exempel på dålig kommunikation, den nya lekparken vid Dalsta/Stensnäs som är lika beslutad som nya fotbollsplanerna, bytet av skog vid Digerberget som var ren förlustaffär och sist men inte minst eventuellt behov av utbyggnad rörande Trängbo.  Dessa beslut har varit dåligt underbyggda och dåligt dialogförda. Många protester har hörts, men har man lyssnat? Nej, och har man det, så är det endast marginellt.

Så här styr man inte med transparens och dialog. Låt oss nu se hur det blir med Trängbo.

LPo (Landsbygdspartiet oberoende) undrar: Finns en etik i kommunen (eller tendens inom vissa områden) att man som politiker och tjänsteman bara gör det man absolut måste ur lagligt perspektiv för att sedan själv som tjänsteman eller politiker få bestämma, oavsett konsekvenser, eller vill man nå samförståndslösningar?

LPo skulle kunna, som flera partier gör, välja att sitta tysta och rösta med majoriteten för “husfridens skull”, men för oss är det viktigt att lyfta på stenarna så trollen kommer upp i solen och spricker.

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende Nora

2 Comments

 1. Det här är väl bara resultatet av den lagda strategin !

  Socialdemokraterna, tog med en klumpig manöver, över ett tynande vänsterparti. (rätt genomskinligt)
  Så bildades S&V partiet, som är ett slutet sällskap, med ”demokratisk” MAKT, över innevånarna och sina egna plånböcker.

  Men det finns otäcka personer, som ifrågasätter hanterandet av MAKTEN. Därför bildades de sk ”utskotten”. I utskotten har folk boende i Nora ingen insyn, (förutom ledarskiktet)

  Dessutom har man varnat kommunalt anställda, för att i Nora gäller ”policy” dvs begränsad yttrandefrihet.

  Resultaten ser vi. Man sopar det ena klavertrampet efter det andra under mattan, medan folk flyttar.

 2. Tack för att du inte du sitter tyst ! behövs fler som du i politiken.
  Att som folkvald politiker köra över sina medborgare i den ena frågan efter den andra är definitivt inte ett gott betyg och gagnar inte Nora på sikt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.