Landsbygdspartiet uppmanar kommunerna

i HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson uppmanar i ett öppet brev till samtliga kommunstyrelseordföranden i länet att upplåta gräsytor till bönder, som i år har stora problem med sönderbränt foder till djuren. Läs Pia-Maria Johanssons inlägg här.

Öppet brev till länets alla kommunstyrelseordföranden

Just nu så gläds svenska folket åt det varma och soliga vädret som fortsätter vecka efter vecka, men många är vi som även ser de bruna gräsmattorna.

Det pågår ett mycket alvarligt läge i vårt land som de flesta inte tänker på. Vi har det värsta torkåret sedan 1955 och för andra året i rad så har Sveriges kvarvarande lantbrukare ett fruktansvärt tufft år. Betena blir sönderbrända och fodret som ska samlas in för vintern torkar bort. Alla jobbar dygnet runt för att bärga så mycket mat det bara går till djuren. Alternativet är slakt, trots att det inte är ett alternativ då slaktköerna är enorma och bara ökar. Flera får vänta in på 2019 innan djuren kan skickas. Valet blir då att nödslakta friska djur som sen bränns. Vilket enormt slöseri med resurser.

Härom dagen blev jag uppringd av en hobbybonde som undrade om jag visste någon som ville upplåta mark för att kunna slå gräs på.

Västerås stad skänker nu foder på detta sätt till djuren. Detta genom att låta bönder “paxa” en yta av ca 5-6 st på totalt 10 hektar (typ 20 fotbollsplaner) Detta för att det ska räcka till fler som har behov. Bönderna får ingen ersättning men får behålla gräset. Mer går att läsa på Västerås sida.

Som invånare, men även som parti uppmanar vi nu Örebro läns kommuner/alternativt kommunförbund att göra samma sak. Vi hoppas även att media följer upp uppmaningen

Låt oss hjälpa djuren i torkan

Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende (LPo)

1 Comment

  1. Nu gläds alla veganer.Död åt kossorna så fler kan inta vegetarisk kost.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.