Nils Detlofsson ville ha ett bättre underlag med fler offerter och fler externa finansiärer.

Lång diskussion om taket till Råsshallen

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. Det blev en lång diskussion bland ledamöterna i kommunstyrelsen i Lindesberg när ett bidrag till Guldsmedshytte SK på två miljoner skulle klubbas.

-Det vore pinsamt om det här gick igenom, sade liberalen Nils Detlofsson.

Fakta är att taket i Råsshallen behöver bytas ut. Från och med nästa säsong får man inte längre tillstånd att spela serieishockey i hallen. Ägarförhållandena för Råsshallen liknar de som tidigare fanns för Lindehov, nämligen att Lindesbergs kommun äger betongplattan och sargen, medan Guldsmedshytte SK äger själva byggnaden.

När situationen blev ett faktum sökte GSK borgenshjälp från kommunen i mars i år. Man ville helt enkelt att kommunen skulle gå i borgen för ett lån i Bergslagens Sparbank på 2,6 miljoner kronor. Någon månad senare inkom GSK med att alternativt få ett bidrag på samma summa.

De styrande partierna S och C valde i beredandet av frågan en positiv attityd gentemot Guldsmedshytte SK och föreslog till kommunstyrelsen att ett bidrag på 2 miljoner skulle beslutas och utbetalas för takbytet. Som motprestation vill man skriva ett avtal med GSK om Social hållbarhet enligt kommunens Agenda 2030, där GSK förbinder sig att vara ett socialt nav i området Storå/Guldsmedshyttan.

Samtliga ledamoter i kommunstyrelsen tycktes positiva till att hjälpa GSK med ett nytt tak, men liberalen Nils Detlofsson opponerade sig över det underlag som låg till grund för beslutet och sedermera bidraget.

GSK hade nämligen bara tagit in offert från en takentreprenör och man hade i handlingarna inte visat att man först sökt stöd från annat håll, exempelvis Allmänna arvsfonden eller Sparbanksstiftelsen. Detlofsson menade att man såklart måste ta in fler offerter och undersöka externa bidragsmöjligheter innan man kan sätta en prislapp på takbytet. Han menade att det ändå handlade om hur kommunstyrelsen på bästa sätt ska använda skattepengar.

En lång diskussion följde och där det visade sig att alla som yttrade sig ville hjälpa GSK på bästa sätt. De opponerande ledamöterna ville dock att fler prisförslag/offerter skulle tas in och att GSK först skulle söka externa bidrag innan man fick ett bidrag via skattepengar från Lindesbergs kommun.

Till slut blev det votering i frågan och där var det förstås majoritetspartierna som fick sin vilja igenom – med minsta möjliga marginal, 8-7.

2 Comments

  1. GSK är en stark lokalt förankrad förening med över 130 aktiva spelare och ett tjejlag. Bidraget för takrenovering är ingen utgift för kommunen – det är en investering för framtiden. Föreningen är så mycket mer än bara hockey på vintern. på sommarhalvåret finns unikt inlinesgolv i toppklass att åka på. Hallen är samlingsplatsen för bingo på sommaren och pensionärscafe på tisdagarna. Alla aktiviteter och ideellt arbete som utförs av många människor svetsar samman bygden och gör att fler vill flytta hit och stanna kvar. GSK i våra hjärtan är mottot. Inget kan vara mer rätt än det.

  2. Lindesberg är en rik kommun 3 ishallar i ett befolkningsunderlag på ca 23 000.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.