Längtans blåa blomma

I natt jag drömde något som… Jag drömde att jag gick utmed strandpromenaden i Nora. Den var nu anlagd precis som ”De fyra årstidernas park” i Sölvesborg. Den strandpromenad som trädgårdsälskare från hela landet och även turister från andra länder besöker för dess skönhet. De är en strandpromenad skapad av Piet Oudolf. Ni vet han som skapade High line i New York. I natt kunde jag njuta av den i Nora.

Så drömde jag att man hade tagit bort pissoaren och parkeringen utanför systembolaget och skapat en perennpark, liknande den som finns i Skärholmen. ”Skärholmens perennpark” som skapats genom initiativtagare ,det kommunala bostadsbolaget, Svenska bostäder.

Det finns liknande att beskåda på andra ställen till exempel ”Drömparken”, Enköping.

Bakom det underbara ligger även här Piet Oudolf.

Ibland samlar man mycket människor genom att ha öppna föreläsningar om trädgårdarna i den mannens skepnad. Biblioteket är en bra plats för sådana ändamål här i Nora.

Jag var i Tomelilla och lyssnade på en trädgårdsförfattare som beskrev Piet Oudolf och körde redan nästa dag mot Sölvesborg. Jag satt där med min medhavda matsäck, såg ut över vattnet ,hörde måsarna och njöt av de vajande växterna runt om mej. Älskade stad med intresse för att ge människorna som kommer en skönhetsupplevelse. Så välkommen jag kände mej till Sölvesborg denna soliga sensommardag 2012.

Tillbaka till drömmen ,javisst ja, små cafébord fanns nu utsatta i den  borttagna pissoarparken, och en gammaldags och väl till platsen  anpassad och lämplig glasskiosk fanns där pissoaren tidigare stod. För Noraglass fanns förstås kvar. Det är ett varumärken för Nora.

Offentliga toaletter var nu flyttade till biblioteksbyggnaden.

Vid ett annat ställe hade man anlagt en rosengård. Den var uppbyggd genom att människorna som bor i omgivningarna hade skänkt rotskott av sina olika gammaldags ärvda rosor. Vilken doft jag kände när jag satt mitt ibland dessa historiska individer. Härliga Nora!

Tänk så sköna drömmar man kan ha en kall februarinatt.

 

8 Comments

 1. Jag tror att ungdomarna engagerar sig för att de vill påverka men i Nora, inte minst inom (s), verkar fina uppdrag vara det viktiga, när man väl kommit dit så är man nöjd. När hörde du ett kommunalråd uttrycka en idé eller komma med ett förslag senast? Och då menar jag ett eget förslag, inte något som en tjänsteman sagt måste göras.

 2. Det är just det jag menar. Vi skrämmer bort ungdomarna när dom vill engagera sig. Det är nog inte bara sossarna som gör det. Vad jag kan se så är det dåligt med återväxten i samtliga partier, så det kanske vore bra att engagera ungdomar, inte bara politiskt,i våra gemensamma miljöfrågor. Allt kan ju i och för sig kallas politik, men jag tror att det är fel att se ungdomarna över axeln. Det är trots inskränkta politiker dom som formar framtiden i Nora

 3. Men Åsa Leek det dig närstående Socialdemokraterna har skrämt bort en stor del av sina yngre förtroendevalda i Nora…

 4. Jag tycker att Ditt förslag är bra,pensionisten. Men i ungdomen har man som oftast inte så stort intresse av just ett glasstorgs utformande. Att få till ett engagemang hos ungdomarna, som är vår framtid skulle vara bra för Nora. De politiska partierna i Nora borde fånga upp ungdomarna så det blir intresse hos ungdomarna.
  Minns min dotters energi och engagemang då hon tillsammans med andra kamrater fick nytt liv i SSU i Nora.
  Nu är de i 45 års åldern och håller fortfarande ihop som goda vänner.

 5. Att det inte kom några ungdomar är förklarigt. Dom blir ju överkörda av ”dom dom bestämmer” vad dom än kommer med för förslag. Min tanke är att man skulle bjuda in dessa ungdomar, ta dom på allvar och lyssna på dom. Vi gamlingar vet inte alltid bäst, även om vi tror det.

 6. Mina synpunkter var just att man förstärker det som Nora har. Nora är ju känd ute i landet för just sin gamla trästad. Tre trästäder, Nora,Hjo och Eksjö. Det tycker jag man måste ta hänsyn till i omskapandet av,nu först,glasstorget.
  När det gäller växter tycker jag att man ska ha POM i åtanke. ”Programmet för odlad mångfald”,som har samlad in och kartlagt växter från olika orter.
  Ett rosentorg skulle jag förstås önska med insamlade rosor från de gamla gårdarna både i och utanför Nora. Rotäkta sådana som alla kan njuta av.
  Sen 23 år bakåt njuter jag inte av Nora som sommarstad,då tillbringar jag min tid 55 mil ifrån. Men jag önskar både kvarboende och turister att få njuta av ett mer välkomnande Nora. Sina egna drömmar får man i alla fall ha!

 7. Jag håller med pensionisten,men tyvärr kom det varken några ungdomar eller politiker utöver M och S till presentationen om glasstorgets omskapande i går kväll. Det var en bra kväll, nästan fullsatt bland alla borden,bra presentation från både landskapsarkitekt,stadsträdgårdsmästare,kommunalråd, hälsostrateg. Grupparbeten,fullskrivna blädderblocksark och diskussion om för/nackdelar och förslag. Jag gissar att medelåldern var hög bland de som kom. Ungdomarna kom inte!

 8. Tänk vad det är konstigt att drömma. Det kan bli vad som helst. Både bra och dåligt, men nog har väl Nora en särplägel vi ska vara rädda om. Varför skulle vi kopiera andra, när vi har så många kreativa människor i kommunen? Att kopiera andra är väl ett teken på att man vill strypa kreativiteten som finns i Nora. Nej låt våra ungdomar skissa på och lägga förslag till utsmyckningen av Nora. Det är till syvende och sist dom som lever i vår härliga stad i framtiden. Vi gamla stofiler kommer ju inte att kunna njuta av prakten i Nora så värst länge till. Nej framtiden tillhör våra ungdomar. Låt dom ge förslag på hur dom vill ha det.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.