Låt bli kommunfrämmande verksamheter

Kommunalrådet i Ljusnarsbergs kommun Ewa-Leena Johansson har lagt fram en idé om att med hjälp av ett riskkapitalbolag göra det lättare för företagare att skaffa fram pengar till sina verksamheter.  Samma idé har hennes partikollega Anders Ceder i Lindesberg lagt fram. Målet skulle vara att bidra till fler arbetsplatser inom kommunen. Men som framgick av min tidigare text är det inte troligt att 100 000 kr till skapar särskilt många nya arbetsplatser hos någon företagare.

Det finns alltså praktiska invändningar mot idén. Men det finns andra invändningar också. I kommunallagen finns bestämmelser mot att kommunen gynnar enskilda personer eller verksamheter. Det är nog ingen tvekan om, att det vore ett sådant gynnade, som kommunallagen talar om, att medverka till att förse enskilda företagare med kapital.

Ljusnarsbergs Kommuns tidigare försök att förbättra arbetsmarknaden i kommunen med direktinvesteringar i både industrilokaler och fritidsanläggning har kostat mycket stora summor med mycket liten varaktig effekt på vare sig sysselsättning eller inflyttning. Det kommer knappast att prövas igen. Idén om kommunalt riskkapital bör behandlas på samma sätt. Ljusnarsbergs Kommun behöver koncentrera sig på de viktiga kommunala ansvarsområdena skola, vård och omsorg och låta bli kommunfrämmande verksamheter.

Ulf Hilding
Oppositionsråd (M) i Ljusnarsbergs kommun
 

4 Comments

 1. Mja, att Nora kommuns högsta ”ess”, skulle vara inlurade i den här branchen, är väl att ta i.

  Dom har ju sysslat, (sysslar) ju med detta som huvudsysselsättning i dom så kallade ”bolagen”.

  Ett antal styrelsemedlemmar, lever gott på miljonrullningen. Någon avkastning till finansiärerna (skattebetalarna) är inte att ens drömma om.
  Blir väl närmast att begära ”nya friska” när dom gamla tatt slut. Kan vara lite trögt att gå till banken, efter senaste affären med destilleriet.
  Fast nu gäller det visst ”öljäsningen” och där har man ju satsat en slant på ”hyresgästanpassning” !

 2. Ajdå, har man lurat in även Nora i det här projektet? Nora behöver då inga nya företag. Där behöver man en länspendel vilket skulle generera långt mer arbetstillfällen än ett riskkapitalbolag skulle kunna ge.

 3. Det här riskkapitalbolaget skall bildas av alla fyra kommunerna samt Storfors.
  Ulf Hilding verkar inte positiv till att Kopparberg kan få nya jobb. Bör man komma ihåg nästa år. Det finns reglerat i kommunallagen att en kommun inte får gynna ett specifikt företag.
  Här handlar det om flera kommuner och en bank som till en början går in som delägare i företaget.
  Det är en helt annan sak. 100.000 kr kan vara till stor hjälp i ett nystartat företag, tillsammans med ett startbidrag. Det beror helt på vilken bransch man är.
  Som ansvarig politiker bör man väl ta till alla medel som finns för att skaffa fram jobb i en utdöende kommun.

 4. 100.000 skapar inget. Enda sättet är att skapa en miljö där företagare och de nyckelpersoner som krävs för att driva företagen, trivs så bra så de är beredda att stå ut med alla nackdelar det är att lägga ett företag långt från storstan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.