LG Persson menar att folket i den norra länsdelen sagt sitt.

LG Persson om vårddebatten

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. LG Persson är näste man att debattera protesterna mot en försämrad sjukvård i den norra länsdelen. Folket har sagt sitt, menar LG Persson. Läs en intressant debattartikel här.

Mandatperiodens viktigaste fråga

I Storåskolans matsal samlas invånare och protesterar mot förslaget. Likaså fylls Folkets Hus i Lindesberg någon vecka senare av samma protester. Företag, föreningsliv, enskilda personer, namnlistor, insändare i media, anställda på både sjukhus och vårdcentral vittnar tydligt om vad länsdelens invånare tycker om föreslagna förändringar.

Kritiken mot aviserade förslag är omfattande. Bred och kunnig. Ifrågasättande. Brist på konsekvensanalys. Brist på en tillförlitlig ekonomisk analys. Brist på en djupare och bredare politisk diskussion om vad en försämrad vård innebär för länsdelen. På lång sikt. För invånarna, för företagen, för samhällslivet, för framtiden. Nu har folket sagt sitt.

En intensiv debatt om vårdens framtid i Norra länsdelen har pågått en längre tid. Pågår alltjämt. I regionpolitiken är S, C och KD i majoritet. Den föreslår rejäla förändringar i länsdelens vård framöver. Både i primärvård och i lasarettsvård. I kommunpolitiken i Lindesberg sitter däremot S och C i baksätet. Intar oppositionsrollen.

Den regionala beslutande majoriteten kan alltid gömma sig. Inte sällan i ett till intet förpliktigande språkbruk. Att man gör det för länets bästa. Att det blir ett effektivare utnyttjande av resurserna. Eller att det blir lättare med kompetensförsörjningen. Ord, ord, ord.

Kommunpolitikerna kan däremot inte gömma sig. Får inte gömma sig. De finns hemmavid. I länsdelen. I kommunen. Ska se till att kommunen och kommuninvånarnas intressen företräds. Att dessa sätts i första rummet. Valda som de är av kommunens och länsdelens invånare. Har deras mandat!

Kommunpolitikern hamnar nu i kläm. Suset efter den långa och vinande partipiskan hörs. Den politiska karriären står på spel. Lojaliteten mot partiet prövas. Dessutom kanske känd och vald för att alltid sätta kommunens väl och ve i främsta rummet. Moraliskt dilemma! Ja, kanske. Eller kanske inte. Ett moraliskt dilemma förutsätter ju en moral.

Om drygt två år är det val igen. Val till den egna kommunen, val till regionen och val till riksdagen. Mandatperiodens viktigaste fråga lär sjukvården bli. Åtminstone i norra länsdelen. Den berör oss alla på något sätt. Såväl gammal som ung. Finns med i hela livet. På gott och ont.

Folket har sagt sitt. Man vill bibehålla sjukvården på dagens nivå. Nu ska snart regionpolitikerna säga sitt. De som till slut är och förblir ansvariga. Åtminstone två år till.

Nu återstår bara våra kommunpolitiker. Att de säger sitt. De som inte gjort det. Tar ställning till förslagen om en neddragning av vården i norra länsdelen. Ja eller nej. Högt och tydligt. Företräder kommuninvånarna.

Frågan handlar till slut om människans förhoppning om att kunna påverka sitt liv. Ibland genom valda politiker. Åtminstone på vissa områden. Ska då politiken ta hänsyn till vad folket tycker? I de flestas värld uppfattas en sådan fråga som enbart provocerande. Som väl är. 

LG Persson, Ramsberg

4 Comments

 1. Tack L G . för ditt inlägg Det säger nog det mästa av vi / folket i allmänhet tycker
  Jag /vi vill ju se vilka andra alt, som varit aktuella utöver att SLAKTA norra delen av Regionen ?? . Och framför allt en redovisning i kronor o ören vad tänkta”beslutade”
  förslag kommer innebära . Jag tror inte att någon törs ta den utmaningen ! men det borde vara nr 1 att visa så här bra kan det bli om vi genomför våra planer.—

 2. Bergsparken likväl som H-huset i örebro där gäller inte priset / kvm Där det priset per / kubikmeter . Mycket luft till ingen NYTTA.

 3. Det är kört med nuvarande regionpolitiker (tror jag). Vad medborgarna i vår glesbygd säger och tycker har föga/ringa betydelse i maktens boning. Krävs ny politik och nya politiker – Läs på vad Örebropartiet
  VILL inom området HÄLSA och SJUKVÅRD i vår region (Ingen färsk nyhet som pk media satt på pränt).

  MEN viktigt att veta till kommande val.

 4. Håller helt med, kom fram med en konsekvensanalys som är neutral och som börjar för tre år sen . Man pratar om pengar som inte finns, men satsar pengar ”stora” sådana på skrytbyggen ex. Bergsparken i Lindesberg med sedumtak beklädd med lärkträ inte undra på att kvadratpriset är högt. Nej kom ner på jorden och redovisa vinsterna med att lägga ner väl fungerande vårdcentraler, det är att laborera med patienter som får ta smällen.

  Kennert Berisson // Storå

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.