Liberalen Sanna Jansson berättade att medlemmarna i Liberalerna är oense.

Liberalerna avgör skolnedläggningen

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG
Liberalen Sanna Jansson berättade att medlemmarna i Liberalerna är oense.

ROCKHAMMAR. Det står klart att det blir Liberalernas enda mandat i kommunfullmäktige som kommer att avgöra om det blir någon nedläggning av byskolorna i Rockhammar och Ramsberg. Detta sedan Kristdemokraterna deklarerade att man vill ha skolorna kvar vid ett möte om skolans framtid i Rockhammar på torsdagskvällen.

– När jag deltog på ett möte i Ramsberg i söndags sade jag att vi i Kristdemokraterna inte har bestämt oss, men sedan dess har vi haft ett möte och beslutat att vi inte vill att skolorna läggs ned, sade Markus Lundin (KD).

Socialdemokraterna och Moderaterna vill lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar, men tyvärr saknades dessa båda partier vid skolmötet i Rockhammar på torsdagskvällen. Varför man inte var på plats blev aldrig klargjort, men övriga partier, förutom Miljöpartiet och Landsbygdspartiet, fanns på plats. Diskussionen blev därför inte densamma och lika intressant som den i Ramsberg i söndags, men ändå framfördes många kloka inlägg.

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet och nu Kristdemokraterna vill inte lägga ned byskolorna och lilla, lilla Liberalerna kommer att få sin plats på scenen. Ställningen mellan de båda sidorna är nämligen 22-22 av fullmäktiges 45 mandat och Liberalernas Nils Detlofsson kommer att vara den som avgör om Rockhammars- och Ramsbergs skola ska vara kvar eller läggas ned.

– Vi har inte tagit ställning än, sade Sanna Jansson (L). Jag kan säga att vi har varit lite oense i partiet och oenigheten har handlat om kvaliteten i skolan. Men vi kommer att ha ett möte i partiet innan decembermötet i kommunfullmäktige.

Den diskussion som varit om en eventuell återremiss av ärendet tycks alltså inte längre vara ett huvudspår i arbetet med att rädda byskolorna. Vid en återremiss i frågan hade ärendet flyttats till sammanträdet i februari och Socialdemokraterna hade fått tid att hitta nya samarbetspartners eller hittat en snyggare utgång i frågan än vad som skulle bli fallet vid ett nej den 12 december.

Inte lika mycket folk som i Ramsberg, men väldigt många som är engagerade i skolans överlevnad.
Två av de som kämpar mest. Göran Schöldström och Ann-Charlotte Larsson under den ljusmanifestation som ordnades i Rockhammar på torsdagen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.