LINDESBERG. Hyresförhandlingarna mellan kommunägda Lindesbergsbostäder, Libo, och Hyresgästföreningen Region Mitt är klara. Hyreshöjningen stannade på 1,12 procent, men Libos vd Roger Sixtensson är inte alls nöjd.
– Nej, jag ställer mig frågande till vad Hyresgästföreningen i Örebro är ute efter, säger Sixtensson.
Idag informeras Libos hyresgäster om den hyreshöjning som alltså beslutats sedan parterna strandat de tidigare förhandlingarna. Libo ville ha en hyreshöjning på 3 procent och Hyresgästföreningen mindre än 1 procent. När medlarbudet kom låg detta på 1,12 procent och Libo mer eller mindre tvingades att acceptera.
– Vi kan överklaga till Hyresmarknadskommittén, men vår bedömning är att det inte skulle tjäna något till. Hyresgästföreningen sitter med alla trumf på hand, då det vet att om vi bryter avtalet tvingas vi hyresförhandla med varje enskild hyresgäst.
Roger Sixtensson menar att Hyresgästföreningen skadar det långsiktiga planeringssätt som Libo jobbar efter. Bolaget jobbar helt transparent och vill, som kommunalt bostadsbolag, kunna tillhandahålla bra bostäder för alla.
– Nu har vi fått backa i förhandlingarna ända sedan hyrorna för 2014, säger Sixtensson. Det här håller helt enkelt inte.
För Libo handlar det om långsiktighet och att samma service ska kunna erbjudas hyresgästerna år efter år och man redovisade exakt varför man ville ha en 3-procentig ökning för 2018.
– Vi tänker och jobbar långsiktigt, säger Roger Sixtensson. Och vi har sedan länge valt att betala någon procent för denna långsiktighet i form av att vi har våra lån både rörliga och fasta. Vi hade ute en analytiker från Hyresgästföreningen innan förhandlingarna började och han pratade också om långsiktighet och det han sade lät jättebra. Men Hyresgästföreningen måste stå för denna långsiktighet även i förhandlingar.
Libo har ingen övertalighet på personalsidan och driften optimeras genom upphandling.
– Visst kan vi säga upp någon på Libo, men det påverkar ju vår service direkt, säger Sixtensson. Återstår gör vårt underhåll på våra fastigheter och det är där vi får backa.
Kommunägda Libo ska fungera som vilket bolag som helst, men har förstås andra ögon på sig, då man dels ska fungera som gamla allmännyttan och dels arbeta för att tjäna pengar.
– Vi slits ganska mycket mellan de gamla tankarna om allmännyttan och ren affärsmässighet, säger Roger Sixtensson. Men när det gäller hyresförhandlingarna handlar det mest om att vi upplever att Hyresgästföreningen inte bryr sig om att förhandla utan kommer hit och redan har en limit där hyran ska hamna. Det känns som om Hyresgästföreningen i Örebro har tappat kontakten med våra hyresgäster.
Svar till ”Förundrad”:
Det befintliga beståndet är inte med och bekostar våra nybyggen, nybyggnadshyrorna förhandlas separat.
Sedan håller jag med dig att det borde gå att bygga billigare, Sverige har bland Europas dyraste byggkostnader. Vi konkurrensutsätter alla våra nybyggnationer via anbudsförfarande enligt LOU, sedan kan vi bara hoppas på låga anbud. Alternativet blir att inte bygga alls. Vi jobbar kontinuerligt med att hitta förutsättningar i våra anbudsunderlag som skall medföra kvalité till rätt pris, lågt pris!
Problemet här är att hyresökningarna i det befintliga beståndet motsvarar inte de allmänna kostnadsökningarna för drift och underhåll som rör just de äldre lägenheterna. Resultatet blir att vi får mindre möjlighet att garantera våra hyresgäster en långsiktig trygghet i ett kvalitativt bra boende!
Så, Nej vi klagar inte i onödan.
Lindesbergsbostäder AB
Roger Sixtensson
Hyrorna i hela landet är alldeles för dyra. Och många äldre lägenheter med sämre standard får bekosta stora dyra nybyggen. Det borde gå att bygga mycket billigare, men det är ingen intresserad av.
ÄR det någon bransch som är vinstgivande så är det just bostadsbranschen, så det är väl att klaga lite i onödan…för hur mycket gick ni i vinst med?