Liljebaggar irriterar Anette

i BLOGG/Okategoriserade

BLOGG. Nu är det nedräkning på Rosengården. Ny meny med rostema har skapats och idag bjuder Anette på en liten tjuvtitt på skapelserna. Det riktigt vattnas i munnen. Läs bloggen och titta på bilderna här nedan.

Anetteblogg

Nu börjar pirret i magen.

Nästa fredag brakar det loss! Jag har köpt en ny fin kyldisk till Roserian som vi alla går och beundrar dagligen. Tänder och släcker lamporna och föreställer oss hur det ska se ut när den är fylld med matiga mackor och bakverk.rosenäppelpaj

Mer rostema än vanligt kommer det att bli. Äppelpaj som ser ut som en ros! Vad sägs om den? Eller kladdkaka i form med pudrad rosschablon på? Eller rosengrotta? Rosengårdare (smörgås med ost, melon, skinka, ägg och räkor) och rosenkorgar (brödportion).  Ja, ni hör hur vi har spånat.

I trädgården har den förskräckliga liljebaggen med värmen börjat dyka upp. Knallröd på ovansidan så att inte en enda fågel (höns undantaget) törs äta dom. Listiga som få, närmar man sig så släpper dom ner sig med ryggen mot marken och den svarta magen upp, omöjliga att se!

Jag kan inte på något sätt begripa vad de har för funktion i näringskedjan när man inte har höns. Eftersom jag samlar på liljor (också) så är det omöligt att gå runt och klämma sönder alla liljebaggar man ser (syns på hålen först – de är duktiga att gömma sig). När det gäller bekämpning av liljebaggar så använder jag tyvärr ett miljöovänligt granulat, Myrr. Trots att jag är emot kemikaliska medel i trädgården. Det är effektivt och jag har en besöksträdgård som jag vill ska se fin ut utan liljebaggarnas bebisavföring på bladen, det som finns kvar när de ätit sig mätta. Jag lägger handen över liljan så att de släpper ner sig till marken, då strör jag Myrr runt.  Nog sagt om detta.persikoblom

Trevligare är att båda mina persikoträd har börjat blomma. Nu får vi ligga i med pollineringen så att det blir några persikor. Jag har två sorter, Riga och Frost. Båda ger goda frukter. Det är en lycka att äta solvarma persikor i augusti. Och i växthuset kommer det massor av fikonbebisar, hundratals kan vi äta under sensommaren. Visst är det gott att leva.

Rosenhälsningar Anette

fikonbebisar

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.