Lind: Räcker inte med kosmetiska åtgärder

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Bjarne Lind tror inte att de åtgärder för skolan som ansvarig skolpolitiker Lillemor Bodman presenterat räcker. Läs Bjarne Linds insändare här.

Duger inte med kaffepengar

Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtgärder!

Därför skall det bli intressant att följa det nya högerstyret i Lindesbergs kommun och se om de har något mer att komma med än de kosmetiska verktyg som Lillemor Bodman (M) ny ordförande för Barn och utbildningsnämnden presenterade i Nerikes Allehanda den 7 mars.

Att flytta på stökiga elever och införa kameraövervakning kan låta bra men är knappast någon lösning.

Det är efter ett förslag från Sverigedemokraterna som man vill införa s.k. jourskolor till vilka stökiga elever skall kunna flyttas. För ändamålet har Regeringen beslutat budgetera 50 miljoner för 2023 och 100 miljoner årligen från 2024. Pengar som skall fördelas över hela Sverige.

Om vi räknar på den högre summan 100 miljoner som gäller från 2024 och delar den för Lindesbergs kommuns räkning i förhållande till antalet invånare så blir det cirka 225 000 kronor per år. Den summan räcker inte ens till en halvtidstjänst.  Även om Lindesbergs kommun skulle få fyra gånger mer av dom avsatta pengarna så är man långt ifrån att kunna finansiera det team med personal som Lillemor Bodman pratar om att starta upp.

Att något måste göras tvivlar knappast någon om. Men skolan måste få kosta på riktigt, då duger det inte med ”kaffepengar”. Är man inte beredd att ordna fram mer pengar, då blir Sverigedemokraternas jourskola i bästa fall bara en vaktstyrka över ungdomar som behöver undervisning på riktigt!

Bjarne Lind

11 Comments

 1. Bjarne!!! vart har jag skrivit att syftet med att införa ”jourskola”va att spara pengar? det jag skrev va att syftet är att förbättra arbetsmiljön för barn och personal i våra skolor.
  vet inte om du missat helt och hållet att det är en väldigt stökig miljö i dagens skolor?
  det jag även skrev va att vi vill ge personalen möjlighet att flytta stökiga elever från sina klassrum så att huvuddelen av eleverna får en möjlighet att tillgodogöra sig sin rätt utbildning, detta kan ge upphov till ekonomiska besparingar totalt sett.
  Det och inget annat skrev jag.
  Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Löa

 2. Anders Persson, skriver om syftet med förslaget att införa Jourskola. Det är att spara pengar!
  Självklart skall inga onödiga utgifter drabba skattebetalarna, det bör man alltid ha som mål. Men efter alla år med nedskärningar (andra kallar det besparingar) inom det offentliga borde man lärt sig. Vissa ökade kostnader inom kommunal verksamhet har troligen uppstått på grund av en allt för kortsiktig syn på vad som leder till en önskvärd besparing.
  Man bör besinna sig inför besparingshysterin och först se till att ha så bra och effektiv verksamhet som man önskar och låta besparingen komma som ett resultat av en bra verksamhet.

 3. Bjarne!! du kan gå in på sidan ”kolada” där hittar du siffror på vad olika saker kostar inom inom kommunala verksamheter. tittar man på vad skolan kostar i Lindesbergs kommun så ser man att skolan i våran kommun redan idag kostar betydligt mer än många andra kommuners skolor.
  Att vi 5 partier i majoriteten vill införa ”Jourskola” som en del i att komma till rätta med dagens ohållbara situation i våra skolor bör istället kunna spara pengar.
  jag personligen är inte säker på att det är just mer pengar som är lösningen på dom problem som finns i dagens skolor.
  Ser vi på vad en elev kostar på den nya högstadieskolan ”Lindbacka skolan” i jämförelse med en elev på t.ex Storåskolan så blir i alla fall jag tveksam till att det handlar om ekonomi.
  Jag tror att mycket handlar om att vi vuxna i både hem och skola har slutat upp med att stå upp för ordning och reda.
  så länge samhället inte visar att en handling får konsekvenser så kommer stöket i klassrum och andra lokaler inom skolan att fortsätta förstöra för alla i våra skolor.
  Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Löa

 4. Signaturen ”Realisten” är inte lite fräck i sina debattinlägg!
  Återigen påstår han att jag bara klagar utan att presentera några lösningar. Att som jag framhålla att samhället måste låta skolan få kosta, det är väl ändock själva grunden, om skolan och dess personal skall kunna ges förutsättningar att lyckas.
  Vidare skriver Realisten citat; ”Den stökiga ska alltid försvaras av usla argument.” Ett påstående som inte är annat än just ett uselt argument. Det är väl ingen som försvarar stökiga elever. Var har du hört eller läst det?
  I vilken skola har övriga elever fått gå ut så att den stökiga kan få slå sönder saker, du har väl konkreta exempel för ditt påstående?

  Att se eleverna, försöka förstå dem och visa dem vägen, det kräver goda pedagoger i skolan och det är inte och kommer inte att bli gratis men det är vad min insändare handlade om!

 5. Bjarne gnäller gärna, men han presenterar aldrig några lösningar.
  Att flytta på stökiga elever är lösningen för att övriga i klassen ska kunna få studie ro och lära sig något. Nu ska stökiga våldsamma elever bemötas med ”lågaffektivt” bemötande och då ska övriga elever i klassen gå ut under tiden som den stökiga eleven ska få slå sönder saker och hota skolpersonal och elever. Dvs merparten av eleverna ska straffas ut och mista värdefull undervisningstid när man enkelt hade kunnat lyfta ur den stökiga individen och resterande klass fått den studietid som är lagstadgad. Tyvärr så är kamerabevakning nödvändig med tanke på hur dagens samhälle ser ut.
  Sen ska vi ta upp det superkänsliga ämnet skolledare och politiker, som oftast är riktiga kappvändare som inte står bakom sin personal när det hettar till och beslut blir ifrågasatta av media och elevers föräldrar. Personal kommer att kunna flyttas och färre personal kommer att behövas på en skola fri från stökiga elever. I Göteborg fick en mycket omtyckt lärare sparken för att han tog tag i en elev som ”stökade” i en klass, han skulle ha skickat ut alla andra elever ur klassrummet så att den stökiga eleven kunde fortsätta slå sönder inventarierna i klassrummet. Det är så skolan fungerar nu förtiden, inte undra på att det ständigt saknas pengar. Och en bra lärare har fått sparken plus att eleverna har fråntagits viktig lektionstid. Men den stökiga ska alltid försvaras av usla argument.

 6. Jag både förstår och gillar ironi Tommy Lönnström.
  Tänk om alla förstått att det bara var ironi när Ni lovade 10 kr/l billigare bensin vid pump etcetera, etcetera, etcetera…..

 7. Ordna fram mer pengar!!! Efter vad sossarna ställt till är det en nästan omöjlig uppgift att ordna fram nya pengar. Vi har fullt upp med att ordna pengar till våra egna arvoden.

  Så där fick Bjarne något att fundera på hela helgen eftersom han inte förstår ironi.
  Till övriga som inte röstat vänster vill jag klargöra att vi gör allt vi förmår för att komma tillrätta med alla problem i kommunen. Problem som vi fått ärva av S, C, och V. Det är ett riktig svårt och otacksamt uppdrag kan jag skriva under på. Att städa upp kommer inte att bli färdigt på några få månader. Men att Bjarne under tiden kommer köra sin klagosång på 24i är lika säkert som amen i kyrkan.

 8. Jag funderar på hur de tänkt kringgå det fria skolvalet. Det är lagstadgat att man som elev och vårdnadshavare fritt kan välja den skola som passar bäst. I min lilla värld har de här elevernas vårdnadshavare inte eller delvis engagerade i sina barns skolgång. Att då få dem att välja en jourskola är väl knappast tänkbart.
  Sen tror jag Bjarne trots din kunskap räknar i överkant. Lindesbergs kommun brukar få ca 2promille av statsbidragen så här handlar det om 20000:-/år för en helt ny skolform. Skulle vara kul att höra var de tänkt ta resten. Med tanke på att den nya regeringen dragit in på andra statsbidrag kommer många kommuner få det kärvt och att då investera i nya skolformer mm känns utopiskt.

 9. Det bästa vore att försöka locka någon eller några friskole koncerner att etablera sig i Lindesberg, så det finns alternativ till det misslyckade storskoleprojet som vi ser frukten av. Det vore intressant att få ta del av vad kostnaderna för den nya skolan faktiskt är, med tanke på ökade skolskjuts kostnader, kameraövervakning, förstörelse, mm mm. När nu Socialdemokraternas paradgren med storskola och nedläggning av småskolor återigen visat sig inte fungera.

 10. Bjarne. Det kanske är så att resurser(om det finns) som är insatta för dessa elever kan flyttas över till joursskolan och därmed lösa finansiering.

 11. Man kan väl flytta resurser också? Kanske inte behövs lika många kvar i ordinarie skola då utbildningsklimatet blir lugnare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.