Linde Energis vd svarar Anders Persson

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Anders Persson ville ha flispannor istället för pelletspannor när Linde Energi ska byta. Här svarar Jens Isemo, vd för Linde Energi, på Anders Perssons inlägg. Läs här.

Svar till Anders Persson: Därför satsar Linde energi på pellets

Linde energi arbetar målmedvetet och långsiktigt för att skapa ett hållbart Bergslagen, där alla ska kunna leva, jobba och utvecklas. Idag och imorgon. Som energiproducent har vi ett större ansvar än att bara leverera el och värme. Det handlar om hur vi hanterar vår produktion och vilka värderingar som styr oss framåt. Varje år investerar vi miljontals kronor i bland annat förnybar elproduktion, ett stabilare elnät och fossilfri värme.

I en debattartikel den 7 april ställer Anders Persson, Landsbygdspartiet Oberoende, frågan om varför Linde energi inte väljer att investera i fliseldning framför att satsa på pelletspannor i omställningen för en fossilfri värmeproduktion. Bilden av vårt val av investering är dock bredare än vad som framgår i artikeln. Låt mig vidga resonemanget.

Linde energi ägs till 100 procent av Lindesbergs kommun. Vi har ett krav på oss från ägaren att driva en affärsmässig verksamhet. Varje år eldar Linde energi ungefär en-två procent fossil olja inom ramen för vår produktionsmix kopplad till fjärrvärmenätet. En i sammanhanget liten andel, som vi ska ersätta med förnybara alternativ senast år 2025.

Den allra största delen av vår värmeproduktion baseras på spillvärme från BillerudKorsnäs i Frövi och Baettr i Guldsmedshyttan. Vid tillfällen när vi behöver spetsa värmeproduktionen gör vi det i första hand med förnybara energikällor, såsom pellets, bioolja och el.

Att bygga en flisanläggning som är flera gånger dyrare än en pelletsanläggning blir därför inte försvarbart när det handlar om en förhållandevis liten mängd energi som ska ersättas. En flisanläggning kräver dessutom betydligt större bemanning för att hålla anläggningen i drift – dygnet runt, året runt. En pelletspanna kräver mindre personella resurser och underhåll och passar driftmässigt betydligt bättre än en mer komplicerad flisanläggning.

En investering i en dyrare anläggning, som Anders Persson förespråkar, innebär på marginalen en betydligt högre kostnad. En kostnad som i slutändan riskerar att drabba kunderna, i form av höjda priser. Det är heller inte en investering som rimmar med ovan nämnda ägarkrav.

Vi är helt överens med Anders om att vi ska sträva efter att handla lokalt men det får inte vara på våra kunders eller vår ägares bekostnad. Det är vår förhoppning att vi kan hitta lokala leverantörer av pellets.

Jens Isemo, vd Linde energi

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.