Näringslivschefen Wilhelm Magnusson, kommundirektören Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson ska ta nya krafttag.

Lindesberg ska ta krafttag för ett bättre näringslivsklimat

i ETTAN/LINDESBERG/NÄRINGSLIV

LINDESBERG. Redan klockan 09.00 på tisdagsmorgonen höll kommunledningen i Lindesberg en presskonferens om den uppkomna näringslivsrankingen.

Företagen är en grundbult i kommunens utveckling, ett gott företagsklimat ska vara en självklarhet. Den här förändringen åstadkommer vi enbart om vi arbetar tillsammans. Till nästa ranking ska vi se ett bättre resultat. Så är det bara.” säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson i ett pressmeddelande.

Lindesbergs kommun har som bäst haft placering 225 i Svenskt Näringslivs ranking under de senaste tio åren och borde förstås ha lyckats avancera, åtminstone säger man ju det efter att varje ranking har presenterats och att man dessutom har en näringslivsavdelning som ska syssla med just de här viktiga frågorna. Förra näringslivschefen Merit Israelsson var på väg när hon tröttnade och sedan dess har det bara blivit värre.

Att hamna på plats 289 är förstås ett nederlag av rang, både politiskt och bland ansvariga tjänstemän.

– Årets placering i Svenskt Näringslivs ranking visar att vi kört i botten. Vi har inte förmått att vända en negativ trend i Lindesbergs kommun, detta är klandervärt. Vi är givetvis långt ifrån nöjda med placeringen. I det här läget handlar det om att ta ett helhetsgrepp utifrån kommunens samtliga förvaltningar och bolag och i det arbetet komma fram till vad var och en ska bidra med i sitt arbete för ett bättre företagsklimat. Det vi kan se tydligt är att kom­munen som helhet behöver bli bättre på kommunikation, attityder och information. Bakom de orden döljer sig ett ansvar som kommunen tyvärr har misslyckats med. Resan mot en förbättring har påbörjats där vi bland annat har skapat forum där vi tillsammans med nä­ringslivet söker hittar lösningar på dessa utmaningar. Vi kan, och kommer, att intensifiera det arbetet under hösten, säger näringslivschefen Wilhelm Magnusson i pressmeddelandet.

Även kommundirektören Henrik Arenvang har en idé om vad som ska göras.

-Vi kommer inom kort att starta ett arbete där vi samlar samtliga kommunala förvaltningar, Svenskt Näringsliv, Företagarna och Business Region Örebro för att hitta lösningar på denna negativa trend. Vi kommer även lyssna in andra kommuner som legat bra till under en längre period. En förutsättning för en fungerande kommun är att vi har ett stabilt och bra företags­klimat, säger kommundirektören Henrik Arenvang. Frågan är om det är den här typen av krafttag som behövs?

1 Comment

  1. Filmjölk, avsaknad av krishanteringsplan, plats 279 i skolranking, plats 289 i näringslivsranking…vad kommer sen i Lindesbergs kommun? Jo, sen kommer en fantastisk skrivelse som heter ¨Mindre många¨! Ett förslag om 4 olika servicenivåer, på god väg att implementeras! Håll utkik och häpna! Det tar aldrig slut och blir bara värre och värre!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.