Ljusnarsberg en raket i näringslivsrankingen

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NÄRINGSLIV/NORA

BERGSLAGEN (UPPDATERAD). Ljusnarsbergs kommun klättrar 83 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet bland Sveriges 290 kommuner. Ljusnarsberg hamnar därmed på plats 49 och är helt överlägsen de andra tre kommunerna i 24i-området.

-Företagarna i Ljusnarsberg ger företagsklimatet i kommunen allt bättre betyg och därmed den bästa placering någonsin i Svenskt Näringslivs ranking. Efter ett rejält kliv uppåt ligger Ljusnarsberg nu på topp 50 i landet och skillnaden om de andra kommunerna i norra länsdelen blir allt större, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.

-Vi kör inte en massa projekt för att få till förändring, istället fokuserar vi på att ha med det näringslivsfrämjande arbetet i allt vi gör. Det är också viktigt att vi är flexibla och snabbfotade när någon har planer de vill förverkliga, säger Mikael Haapala, Näringslivsutvecklare, när han förklarar vad som ligger bakom framgången.

Övriga tre kommuner i 24i-området är sorgebarn.

Lindesberg 285 (+4)

Nora 287 (+1)

Hällefors 288 (-48)

Just Hällefors hade länge en bottenplacering i rankingen men en rad åtgärder under den förra mandatperioden gjorde att man var rankat så högt som plats 134 så sent som 2018. Den nuvarande majoriteten har dock grusat detta bland annat genom att plocka hem verksamheter som legat på entreprenad.

-Det gjordes ett gediget arbete i Hällefors för några år sedan och det gav resultat. Nu har det gjorts en insats för att få till en Återstart i Hällefors och så sent som för ett par veckor sedan var jag med på ett konstruktivt möte med företagare, politiker och tjänstepersoner där målet var att vända den negativa utvecklingen. Hällefors har gjort det förut och jag är övertygad om att det går igen. Och att det går att få till även i Nora och Lindesberg, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

För Lindesbergs del verkar ingen uppryckning någonsin komma. Man var på väg för fem, sex år sedan när den dåvarande näringslivschefen Merit Israelsson slet hårt för att vända trenden, men högre än placering 225 har man aldrig haft. Fjolårets och årets placering är förstås genant. På kommunens hemsida väljer man att vända på resonemanget med rubriken ”Lindesbergs kommuns företagsklimat går åt rätt håll”.

– Vi har klättrat några placeringar uppåt och det rör på sig i det långsiktiga arbete vi gör. Vi behöver göra en resa och jobba uthålligt och målfokuserat med att förändra upplevelsen av att driva ett företag i Lindesbergs kommun. Vår service, de tjänster vi erbjuder och delarna i det företagsklimat Lindesbergs kommun ansvarar för ska stadigt bli ännu bättre, säger kommundirektör Henrik Arenvang på kommunens hemsida.

Nora kommun var uppe på placering 167 år 2012, men sedan 2014 har det varit kräftgång.

2 Comments

  1. De ödsliga skyltfönstren på Noras affärsgata, är en bekräftelse på att
    näringslivsrankningen är korrekt.

    För att komma med i löpet igen går det åt en hel hög med år; Nora 287, alltså
    bottenskrapet, (290 kommuner i Sverige)

    Kunde vara en tanke att man öppnade de stängda kommundörrarna och la ner hemliga byggkontakter med vidhängande pengar.

  2. Jag fattar tydligen inte riktigt detta med ”företagsklimat” :/!? För vad man ser i Lindesberg är ju en expandering utan like jämfört med tex Nora, kanske taskigt att jämföra dessa två men Nora är ju en katastrof i en oinvigds ögon vad gäller ”företagsklimat” :/. I Lindesberg tillkommer ju nya företag nästintill hela tiden, dock är det väl mest utanför stadskärnan men det måste väl ändå ses som inom kommunen. Nån får gärna förklara vad jag inte ser :).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.