Ljusnarsberg har fortfarande bäst företagsklimat

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Ljusnarsbergs kommun är fortfarande överlägset bäst i 24i-området när det handlar om företagsklimat. Detta står klart sedan Svenskt Näringsliv på onsdagen presenterade året ranking i Sveriges 290 kommuner.

Nora, Hällefors och Lindesberg befinner sig fortfarande i botten.

Näringslivsklimatet i Bergslagen har länge varit en sorglig historia, men sedan flera år med Ljusnarsberg som ett positivt undantag. Ljusnarsberg placerar sig på plats 58 i landet och är med detta bäst i regionen.

-Ljusnarsberg har under många år tagit små steg i rätt riktning i vår undersökning och är den kommun i landet som utvecklats bäst sett över 10 år, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.

Ljusnarsberg låg, precis som de övriga kommunerna i 24i-området i botten för tio år sedan, men har sedan dess haft en positiv trend i näringslivsrankingen.

­-Som vi kunde konstatera redan i våras så ser vi en fortsatt i positiv utveckling i Ljusnarsberg. Att kommunen tappar några placeringar i rankingen beror snarare på att andra blivit ännu bättre. Det viktiga är dock att ta med att företagen uppfattar företagsklimatet som allt mer positivt och att det varit en väldigt bra utveckling sett över tid. Ljusnarsberg blir ett tydligt exempel på att det går att förändra läget även från en placering långt, långt ned på listan, säger Karl Hulterström.

Nora lyckades med konststycket att sedan förra rankingen försämra sin 287-plats och återfinns nu på plats 289, alltså näst sämst i hela Sverige. Hällefors är fortsatt på plats 288 (samma som 2020) och Lindesberg återfinns på plats 273 efter en liten uppgång.

-Jag har sagt det förut och jag säger det igen – det behövs rejäla omtag för att få till ett bättre företagsklimat i de här tre kommunerna. Och det syns tydligt i de enkätsvar vi får in från företagare att de inte är nöjda. På inga frågor, förutom en i en av kommunerna, sätter företagen betyget bra. Det är snarare en övervikt mot betyg under tre på den sexgradiga skalan. Med andra ord tycker inte företagarna att det ens når upp till betyget godtagbart. Om inte en rankingplacering är en väckarklocka borde enkätsvaren vara det, säger Karl Hulterström.

Lokalt går det såklart att hitta orsaker till siffrorna och kanske kan 24i-läsarna upplysa politikerna i våra kommuner vad som är rätt och fel?

Årets ranking med fjolårets inom parentes

Ljusnarsberg                    58 (49)

Lindesberg                        273 (285)

Hällefors                           288 (288)

Nora                                   289 (287)

5 Comments

 1. Moa: Vi vet föga om hur det hade varit med bättre företagsklimat över tid, men vi kan ana en annan utveckling om försöket till logistiketablering vid mitten av 1980-talet hade lyckats.

 2. Inte lätt att förstå moa…kan det vara så att de som är nöjda avstår från att svara. Och de missnöjda gör sin röst hörd.
  Det är väl så vi människor fungerar.
  Men det är bara o gratulera Ljusnarsberg och Lådan.

 3. En tråkig historia för oss Norabor. Löjliga ambitioner att sikta på 13.000 invånare. Vi får vara tacksamma om vi kan hålla det vi har. Orsaken: En majoritet (där moderaterna ingår) som inte har lyssnat på befolkningen en enda gång sedan de tillträdde, t ex nedläggning av bandyn som sport i Nora, försämrad barnomsorg och genomfartsled genom villaområde för att ta några exempel. Varför lyckas man så bra i Ljusnarsberg som egentligen arbetar i motvind på alla fronter. Jo, därför att Ljusnarsberg har ett lyhört och driftigt kommunalråd. Där ser man att partitillhörighet inte är det viktigaste för att lyckas på med sitt näringsliv.
  Göran Skoglund
  Nora

 4. Nora kan jag förstå men Lindesberg!? Hur kan en kommun som det expanderas och byggs så det knakar i fogarna ha ett dåligt företagsklimat, fattar inte :/. Det byggs ju inte bara nytt utan stora kedjor etablerar sig ju i Lindesberg. Om någon kan förklara hur det räknas så vore jag tacksam :).

 5. Är inte rankingresultaten en självklarhet? Företagare är samtidigt som de är företagare också människor som vill ha ett levande samhälle till sig, sina barn och sina anställda. Många politiker tänker inte så och vi väljer de politiker vi får – alltså borde resultaten visa sig när det är dags för val…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.