Ljusnarsberg lånar minst – böcker

i BERGSLAGEN 1/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

bokBERGSLAGEN. Det är stor skillnad på hur mycket böcker biblioteken i de fyra 24i-kommunerna lånar ut. Färre boklån på biblioteket i Kopparberg behöver nödvändigtvis inte betyda att Kopparbergare läser mindre, men faktum är att biblioteket i Nora lånar ut tre gånger så mycket – per invånare.

I många kommuner minskar utlåningen av böcker på biblioteken. Samma förhållande gäller även i 24i-området, bortsett från Nora där utlåningen ökar lite eller åtminstone bibehålls. Annars en liten minskning i Hällefors och lite större minskning i Lindesberg och Ljusnarsberg.

I Nora kommun lånar varje invånare 7,9 böcker per år och är med det klart bäst i 24i-området. För Hällefors är motsvarande siffra 6,9 och för Lindesberg 5,7 böcker per invånare. I Ljusnarsberg lånar varje invånare endast 3,3 böcker per år.

Även om tittar på antalet aktiva låntagare på de fyra kommunernas bibliotek har Ljusnarsberg klart lägst siffra. Lindesberg lockar flest med 30,4 procent av invånarna, Hällefors har 30,3 procent aktiva låntagare och Nora 27,4 procent. I Ljusnarsberg finns endast 23,7 aktiva låntagare.

I Ljusnarsberg finns alltså 1152 aktiva låntagare som lånar 13,9 böcker per person och år. Siffrorna för Lindesberg är 7001/18,7 och för Hällefors 2096/22,8. I Nora finns således 2849 aktiva låntagare som lånar 28,8 böcker per år.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.