Ljusnarsberg tvingas vidta åtgärder

i LJUSNARSBERG/Okategoriserade

LJUSNARSBERG. Efter en Lex Maria-anmälan ställer nu Socialstyrelsen krav på Ljusnarsbergs kommun gällande rutiner och tillämpning inom hemtjänstens vård.

Det fall som blivit Lex Maria-anmält hände i oktober 2011. En äldre man hade hemstjänst- och hemsjukvårdsinsatser fyra gånger per dag och hemtjänstpersonalen upplevde vid ett besök att mannen inte var sig lik och kontaktade ansvarig sjuksköterska. Sjuksköterskan misstänkte urinvägsinfektion och ordinerade ett urinprov som första åtgärd.

När hemtjänstpersonalen dagen därpå vid lunch kom hem till mannen hittade de honom på golvet, nedkyld, trött och medtagen. Mannen skickades akut, med ambulans, till lasarettet i Lindesberg – där man konstaterade att han var nedkyld och undernärd. Att hemtjänsten samma morgon glömt mannens hembesök resulterade i en egen Lex Maria-anmälan.

Socialstyrelsen menar att det finns brister i journaldokumentationen samt i samarbetet mellan hemtjänsten och legitimerad personal. De åtgärder kommunen har vidtagit anses inte vara tillräckliga.

Ljusnarsbergs kommun ska nu senast den 5 december redovisa hur man ska förbättra sina rutiner. Om inte riskerar man vite.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.