LPo i Nora summerar valet

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiet i Nora blev valets ”segrare” på det kommunala planet, men tycks inte ingå i de majoritetsplaner som tydligen diskuteras. Läs här vad LPo tycker.

Vi är inte bittra

Så är valet över. Vi i Lpo tackar alla som röstat på oss lokalt. Vi är fantastiskt glada över alla som visat att de vill att vi som parti ska öka vårt inflytande. Vi lovar att göra vårt bästa.

Det är många frågor som ligger i luften som majoriteten under de fyra åren och även under valet mer eller mindre lovat. Dessa investeringar kostar enorma pengar. Pengar som vi som kommun inte har.

Det finns några investeringar som vi alla varit överens om: Ny högstadieskola ( 350 miljoner) och nytt reningsverk (160 miljoner)  samt fler detaljplaner för att kunna erbjuda bra industrimark och tomter. Vi har även varit överens om skogliga åtgärder på Alntorps ö. Ön som behöver ha en utveckling värd namnet.

Vi har i vår kommun många frågor vi behöver ta tag i som inte kostar stora pengar, bland annat hur vi ska spara på ett sätt som inte drabbar våra kärnverksamheter. Majoriteten har de senaste fyra åren inte gjort sitt arbete genom att ge förslag på besparingar, eller sådana åtgärder. Det kan man se i deras budgetar, så även årets preliminära

Snarare har planerat för investeringar som kostar stora pengar, ex ny förskola (20-30 miljoner) familjecentral (runt 10 miljoner) Löparbanor Norvalla (runt 19 miljoner), ombyggnation av biografen som ”mötesplats” (oklar prislapp men säkert 20 miljoner).

Socialdemokraterna har i valet lovat fritidsgård för yngre, ny förskola, generösa öppettider, hög grad av förskolelärare, utvecklande av Norvalla och kulturskola, samt särskilt boende – trots att vi har ett 15-tal platser tomma på Hagby ängar. (Byggandet ska Länsgården stå för, vilket kommer att kosta oss drygt 20 miljoner kr/år i ökade driftkostnader). Dessa investeringar får givetvis stora konsekvenser för kärnverksamheterna negativt om man ska klara budget.

Moderaterna lovar obligatorisk språkförskola och utökad undervisningstid samt teaterbiografen som mötesplats, trygghetsboende, centrum för äldre

Socialdemokraterna vill centralisera medan Centerpartiet vill att hela kommunen ska leva.

Var och en som följer politiken vet att vi har ett låneutrymme kvar på 380 miljoner kr där vi ska ha in en högstadieskola för 350 miljoner kr förstår att ovanstående är en omöjlighet.

Frågan som snurrade i valrörelsen var om en röst på M skulle vara en röst på fortsatt majoritet och detsamma en röst på S. Det verkar vara så just nu. Vi i LPo tycker att detta är synd då Nora kan få ett skifte. Ett skifte med mindre barngrupper utan att bygga ny förskola.  Ett skifte som renoverat biografen utan att skapa ett skrytbygge i form av ”mötesplats” Ett skifte med tydliga uppdrag och mål. Ett skifte som satsat på trygghetsboende i kommunen för våra äldre och en översyn rörande varför så många slutar i hemtjänsten. Ett skifte som inneburit transparens och öppenhet. Vi hade kunnat prov trycka systemet på Karlsäng och om det varit tätt spolat is ovanpå konstgräset. Nu blir det troligtvis inte så då vi inte får vara med och förhandla, även om vår dörr är öppen.

Vi kan konstatera att många ville ha en förändring i politiken i Nora. Vi i LPo har sedan direkt efter valet sträckt ut en hand till alliansen. Frågan kvarstår hur det blir i slutänden. Centerpartiet sitter med sina två mandat lite på trumfkort för bildande av majoritet Ska de utnyttja det eller fortsätta vara ett parti som ingår i majoriteten med fortsatt risk för kräftgång.

Men ”vi är inte bittra”. Vi lovar oavsett hur det blir att fortsätta driva våra frågor, ha informationsmöten på onsdagar efter kommunstyrelsen för öppenhetens skull och vi lovar att bevaka de nya politikerna – för i den eventuellt nya konstellationen kommer minst tre av fyra ledande politiker vara helt nya.

Landsbygdspartiet oberoende

7 Comments

 1. Så enligt Majblomma finns det ingen som är förälder bland de som jobbar på förskola/dagis/barnpassning? De ska ju tydligen utbilda sig och jobba med annat än att ta hand om sina barn. Förmodligen har jag misstolkat inlägget…
  Än så länge är väl inte förskola obligatorisk för de yngsta barnen så då står det väl var och en fritt att inte lämna sina barn till ”barnpassning” utan själv ta hand om dem, eller?

 2. Men snälla ”Majblomma”, vad vill du ha sagt med detta? Förskolan är en frivillig verksamhet. Ingen är tvungen att ha sina barn där. Men för dem som väljer att sätta sina barn i förskolan när de arbetar kan det vara bra att veta att förskolans undervisning regleras av Skollagen. Förskolan har ett eget kapitel i skollagen, kapitel 8. Där finns bland annat bestämmelser som reglerar utbildningens syfte, när barn ska erbjudas förskola, barngrupper och miljö, och vad som gäller för särskilt stöd och utvecklingssamtal. Det är riksdagen som beslutar om skollagen. Det spelar liksom ingen roll att du tycker att förskolan är barnpassning. Din åsikt att inte relevant för det faktum att förskolan har en skollag och en läroplan att rätta sig efter. Detta måste våra politiker också förhålla sig till, och det var därför jag efterfrågade vad Lpo menade med sitt utspel om förskollärare. För den som vill lämna sitt barn till random person att se efter dem är det naturligtvis upp till var och en, men jag som förälder ser gärna att mina barn har utbildade pedagoger i förskolan. Tror knappast att jag är ensam om att tycka att det är viktigt med kunnig personal i förskolan. Och snälla, gör inte detta till en fråga om att föräldrarna lämnar ifrån sig ansvaret för barnen till förskolan. Det handlar inte om det. Jag tror att de flesta föräldrar klarar av att både vara bra föräldrar och att ha ett arbete.

 3. Faktum är väl att förskola/dagis är just barnpassning. De finns för att folk ska kunna jobba, att ta hand om sina egna barn är inte accepterat idag. Sedan har vi gömt detta faktum bakom att barnen nog behöver specialistutbildad personal för att ta hand om dom. Föräldrarna ska specialisera sig på annat. En konstig värld.

 4. ”Socialdemokraterna har i valet lovat — hög grad av förskolelärare — Dessa investeringar får givetvis stora konsekvenser för kärnverksamheterna negativt om man ska klara budget.”, skriver ni. På vilket sätt är utbildade förskollärare i förskolan INTE en del av kärnverksamheten? Menar ni att vi inte ska ha utbildad personal till de yngsta barnen? Det rimmar illa med vad ni sagt om att satsa på de små barnen och allt ert fina prat om Barnkonventionen. Hoppas att ni har en vettig förklaring till denna formulering. Eller var snacket om att inte spara på barnen bara valfläsk? Små förskolor utan förskollärare, är det vad ni tänker er? Det kallas barnpassning, och det är inte vad dagens förskola är till för. Hört talas om förskolans läroplan? Det finns en anledning till att man ska ha personal med adekvat utbildning i förskolan.

 5. Du har så rätt moa!
  Dom styrande bryr sig inte om att den erfarna,utbildade hemtjänstpersonalen slits ut, sjukskrivs eller slutar!
  I stället anställs många outbildade ”tomtar” som vill ha lön utan att arbeta. Om ”tomtarna” behandlar brukarna lika illa som dom har behandlat/använt kommunens bilar blir jag mörkrädd.
  Ta bort några chefer,och låt pengarna gå till att ta hand om personalen som verkligen utför de viktiga/riktiga uppgifterna!

 6. Hmm, om man säger/skriver inom citationstecken ”vi är inte bittra”, antagligen med hänsyftning till Robert Gustavssons hyllning till Tony Rickardsson, så är det väl precis det man är. För vore man inte ”bitter” är det väl onödigt att nämna det överhuvudtaget. Men det är min tolkning.

 7. Man kan ju undra vilket ljushuvud som bestämt/kläckt den eminenta iden om att det behövs 3 nya chefer istället för mer personal inom tex hemtjänsten? Personal flyr undan den vidriga situation som nu är inom tex hemtjänst som råttor som flyr det berömda sjunkande skeppet, personal blir sjuka under den press som uppstår, och lösningen tycker nån idiot är att anställa 3 chefer till!!! Är det månne 1 april hela året i Nora kommun!?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.