Pia-Maria Johansson.

LPo i Nora talar om vad man vill

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Med endast elva dagar kvar till dess att vi ska välja nya politiker talar Landsbygdspartiet i Nora, i ett debattinlägg, om hur man vill se Nora kommun styras under den kommande mandatperioden.

Det är dags för spårbyte i Noras kommunala politik

Ibland talar man om att majoriteten av kommunens invånare bor i närheten av Nora stad och en minoritet på landsbygden och att detta faktum kan undanta viktiga samhällsfunktioner som skola, äldreboenden, bussförbindelser, sjukvård på landet eller i de små samhällena. Vi kan kalla det för ett ”majoritetsargument”. Skulle vi tillämpa samma resonemang på andra minoritetsgrupper skulle det inte alls fungera. 

Landsbygdspartiet oberoende ser självklart att vi inte har en jämlik service i hela kommunen, men vi kan ha en jämställd! Lika väl som skolan finns i staden kan den finnas på landet. Lika väl som trygghetsboenden finns i staden ska de finnas i de små byarna. Lika väl som att staden pyntas kan de små samhällena pyntas. För oss i LPo är det en självklarhet. Därför förordar vi omvänd skolskjuts, olika typer av barnomsorg på nära och rimligt avstånd från barnfamiljer, samtidigt som du som föräldrar ska kunna välja vart du vill att ditt barn ska gå i förskola/skola. 

Vi sneglar gärna på andra som har goda idéer. Exempelvis Askersund som nu bygger trygghetsboenden vilket vi måste få till under denna mandatperiod. Vi måste även se till att antal hemtjänstpersonal som besöker en gammal person minskas till under 15 st gärna ännu färre. Idag är det ca 18 st. Vi måste behålla vår personal inom vården och ta reda på varför de slutar.

Vi har under den mandatperiod som varit många gånger hävdat att vi måste ha mål i verksamheterna som är utvärderingsbara. Även revisorerna har påtalat det. För oss är det en självklarhet samt att resultaten ligger till grund för kommande budgetar varje år. Det är också ett sätt att se hur skattebetalarnas pengar används resultatmässigt. Krav på våra kommunala verksamheter att verka och ta hänsyn till hela kommunen i samband med planering. Vi är sparsamma och ägnar oss inte åt ”skrytprojekt” däremot lägger vi ”örat till rälsen” och lyssnar på vad våra medborgare vill ha.

Vi är väl medvetna om företagarnas önskemål och vi tror och tar hänsyn till Svenskt näringslivs rankingskala. Vi ska vara bäst – inte sämst.! Vi förordar sunt förnuft i rättstolkning rörande myndighetsbeslut. Beslut som rör Nora ska fattas av politiker från Nora.

Vi är väl medvetna om att vi behöver en ny skola. Trender kommer och går om vad som är bra läromiljö. Vi ser en skola som fyller elevers behov, som är miljövänlig och håller många år. Om det sedan är en ny, eller nybyggd kombinerad ombyggd skola får den ekonomiska ramen styra. Att barnen sedan lär sig läsa och skriva, samt får betyg i skolan och möts av en trygg miljö är skolans lärare och ledning som tillsammans ansvarar för.  

Slutligen ifrågasätter vi 13 000 invånare till 2030, då vi inte ser det som realistiskt. Vi vill växa, men på ett kvalitativt och attraktivt sätt. För oss är inte tillväxt det allenarådande. Vi ser till våra ekonomiska och praktiska möjligheter.  Med Landsbygdspartiet oberoende växer Nora genom att bevarar den gamla rutstaden och dess miljöer utan att bygga om och bygga moderna komplex. Det nya ska byggas med omsorg och smälta in i den ”gamla miljön”. Det gäller både byggnader, beläggningar och belysningar. 

Pia-Maria Johansson, Landsbygdspartiet oberoende, Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.