LPo: Skriv under upprop!

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson och Anders Persson ifrågasätter kraftfullt besluten att lägga ner delar av primärjouren vid Lindesbergs lasarett och förlossningen på Karlskoga lasarett och uppmanar alla att skriva på det upprop som startats av företagarna.

Lindesbergs lasarett får betala notan

I norra länsdelen finns flera faktorer som lockar den moderna människan som vill bort från de stora städerna, vilket är positivt. Som vi alla vet är reseavstånden större i den norra länsdelen än i övriga delar av regionen. För att existerande företag ska kunna utveckla sig och för att nya företag ska vilja etablera sig härmåste området vara i ständig utveckling. Att då montera ner vår basservice genom att försämra akut sjukvården i norra länet och ta bort en förlossningsklinik är obegripligt.

Omfattningen av ekonomin formas ytterst av förtagen. Deras vinster ger underlag för skatter och avgifter, direkt eller via deras anställda. För norra länet handlar det om cirka 3 miljarder som riskerar att minska radikalt om vi politiker inte sköter våra kort väl.  

Regionens förvaltning har uppdrag från regionens politiker att skapa förutsättningar att bedriva tre akutsjukhus i länet samt två förlossningsavdelningar. 47 miljoner gick till Örebro län för att förstärka kompetensen däribland bemanningen på våra sjukhus. Pengarna kom från regeringen utifrån en överenskommelse mellan den och SKR om ökad tillgänglighet

Lindesbergs lasarett har legat i topp hos AT-läkare att få göra sin AT tjänstgöring där som blivande läkare. Snabbt och bra bemötande har kännetecknats lasarettet.

I stället för att ledningen i Örebro är stolta och låta Linde komplettera USÖ och ta emot akutpatienter därifrån, tas primärjouren bort och man satsar nytt och stort i H-huset, Örebro. Lindesbergs lasarett får betala den notan, genom att bli av med primärjouren och bli ”sjukstuga”

Mindre förlossningskliniker läggs ner med hänvisning till säkerhet och risker. Avd Q är en av dem. Karlskoga toppade listan för bästa förlossningsklinik 2018. Ett år senare lades den ner trots att basvård i detta hänseende är att ha en barnmorska vid sin sida under förlossningen och att få tillräcklig support efter barnet födelse Idag lämnas istället kvinnor ensamma när personalen inte räcker till eller hänvisas till längre resvägar – rädda smärtpåverkade kvinnor förlorar all rätt att välja.

Hur tycker du som skattebetalare regionens förvaltning har skött sitt uppdrag? Tre akutsjukhus blir två och två förlossningskliniker blir en.

Vi tycker inte förvaltningen skött sitt uppdrag. Att sedan försöka tysta ner anställda med olika ljusskygga metoder ogillar vi starkt. Att politikerna sedan i regionfullmäktige inte får tillräcklig information så de förstår eller kanske rent av vinklad information så de fattar förödande beslut för regionen är oförlåtligt.

20 januari gick vi i Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) ut och deklarerade vår ståndpunkt. Det gläder oss att Centerpartiet och Moderaterna som är representerat i regionen nu menar att frågan måste tillbaka politiskt kontra beslutet om neddragning av primärjour måste rivas upp omgående. Men de andra partierna Liberalerna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. Bryr de sig inte?

Lpo sitter inte i regionstyrelsen… än. Men vi verkar tillsammans med alla de partier och aktörer som vill ha kvar akutsjukvården inkl. primärjouren på Lindesbergs lasarett och förlossningen på Karlskoga lasarett.

Att som politiker riva upp ett galet fattat beslut visar på styrka. Att inte göra något visar på svaghet.

Vi uppmanar alla i norra länsdelen att skriva under det upprop som startats av företagarna  

Pia-Maria Johansson

Oppositionsråd och ordförande lokalt Nora, Lpo

Anders Persson

Ordförande lokalt Lindesberg LPo

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.