LPo startar 2016 med vargdebatt

i HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiet oberoende rivstartar 2016 med att anordna en demonstration mot varg, bland annat på Stortorget i Örebro klockan 11 på lördagen. I en debattartikel förklarar här Hans Boström, Erika Sörengård, Per Grängstedh och Pia-Maria Johansson sina ställningstaganden.

Vi säger nej till frilevande varg

Länsstyrelsen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har gjort en samlad bedömning baserat på täthet av vargrevir och socioekonomiska effekter i november. Enligt senaste inventeringen fanns ingen genetiskt viktig varg i jaktområdet.

Nu har man tagit beslut om jakt i ett revir i Örebro län i Lokareviret. 6 st vargar. I Värmland har man tagit beslut om 20 vargar.  Svenska rovdjursföreningen, Världsnaturfonden samt naturskyddsföreningen har åter igen överklagat detta. Förvaltningsrätten i Karlstad har beslutat om att ställa in jakten i avvaktan på beslut. Detta riskerar att hela jakten ställs in 2016 då den endast får ske fram till 15 februari. Inget kostnadsansvar kan ställas på dessa föreningar för de konsekvenser de orsakar genom sitt agerande. Dessa kostnader får husdjursskötseln bära samt den viltstam av klövdjur som byggts upp under generationer.

Landsbygdspartiet oberoende har inte möjligheten att överklaga den vansinniga hanteringen runt vargjakten. Däremot kan vi protestera mot det helt idiotiska i att en liten avknoppning av den rysk-finska vargstammen anses så viktig för Sverige. Dess skadeverkan på husdjursskötseln, viltstammarna och den oro människor i vargrevir måste hantera i sin vardag är helt oacceptabla. Varken i USA eller i Ryssland som har genomtänkta förvaltningsplaner för varg, skulle man drömma om att försöka ha varg i områden så befolkade som i vargbältet. Kostnaderna för detta gigantiska experiment är också helt absurda. Det är helt enkelt omöjligt att kombinera husdjursskötsel, jakt och vargar. Landsbygdspartiet oberoende säger därför nej till frilevande varg.

Partistyrelsen LPo/

Hans Boström, Hallen

Erika Sörengård, Ervalla

Per Grängstedh, Hällefors

Pia-Maria Johansson, Nora

9 Comments

 1. Mulle.

  Säkert vargstängsel, i hägn för att dom inte skall hoppa ut är 2,5m. Bör gälla för inhopp också.

  ”Får hoppas” att Du klarar dig med dåliga stängsel.
  Annars var det en fårägare åt Stockholmshållet som blivit bötfälld för att ha för dåliga stängsel.
  Länsstyrelsens elstängsel, är ju som man säger ”överhoppningsbara”.

  Dollarturisterna som vill återse det gamlaöppna beteslandskapet är förståss en dröm kapad från turistbyrån i Nora.

 2. Tittar man på statistiken vad beträffar älgbeståndet så ser det ganska bekymmersamt ut på sikt, enär trenden är kraftigt sjunkande, vilket kan tyckas egendomligt enär vi har mer älgfoder än någonsin tidigare i historien, däremot är trenden för vargförekomst i allra högsta grad stigande, dessa fakta finns på LST:s hemsida. Om inte en reglerad avskjutning kommer till stånd kommer ökningen respektive minskningen att eskalera, varvid vargen kommer att beskatta tamboskapen i än högre utsträckning framgent. Om politiska beslut fortsättningsvis skall fattas utan konsekvensanalyser så kommer vargfrågan att bli lika bekymmersam som den nu förda invandringspolitiken, då man på grund av avsaknad av konsekvensanalyser tvingas till panikåtgärder, låt inte detta misstag upprepas.

 3. S.Johansson, staketet behöver inte vara 2,5 m högt, var har du fått det ifrån? ”Syssla med småbarn”, den var ju nästan bra :). Vilka husdjur är det som ”dollarturisterna” inte skulle kunna ”kela med”? Mina staket har en grind men det kanske inte är alla som har, vad vet jag, så ”dollarturisterna” skulle inte ha några som helst problem med att ”kela” med mina husdjur, om det nu mot förmodan skulle dyka upp en ”dollarturist” på gården.

 4. Mulle.

  Din inställning, är att man skall stänga in sig med höga rovdjursstängsel, (2,5m säkert stängsel) om man till äventyrs vill syssla med husdjur; får, kalvar. hundar och småbarn.

  Inget nytt i det. I exv arabländerna bor man i ”compound”, stängselomgärdade områden med vakter, för att skydda sig mot angripare,(vargar)

  Men hur i helsike skall man förklara för dollarturisterna, att de inte får komma in och kela med våra husdjur ?

  Går ju inte ! Dom tror att dom hamnat i gamla tyskland och sticker utan att lämna en dollar efter sig.

 5. Pia-Maria, våra tamdjur är trygga beroende på hur man stängslar in dem! Jag lyssnar ALDRIG på folk som har den inställningen att om det nått är obekvämt så ska det utrotas, vare sig det är varg eller nått annat! Jag äter svenskt nötkött och mig veterligen så har det inte varit nån kobesättning som slaktats av vargen, ej heller har ulven snaskat på några grisar. Hur många fårangrepp av varg har skett i vårt område i år OCH där inte den vargen redan skjutits? Hur många av dessa hade korrekta rovdjursstängsel?

 6. Dessa enfrågehatarpartier. Är det inte Sverigedemokraternas hat mot invandrare och muslimer så är det hat mot varg?!

  Vad världen behöver är iallafall inte mer hat!

 7. Du Mulle kan tycka det är tjafs , men om vi ska ha en vargförvaltning som fungerar kan inte domare i förvaltningsrätten besluta om inhibition gång efter annan. Vad du har sett eller inte är ointressant. Verkligheten ser ut som den gör, med en viltstam som riskeras liksom vår djurhållning. Ska vi ha en inhemsk djurhållning måste våra tamdjur tryggas. Eller föredrar du kött från Tyskland och Brasilien eller grönsaker från Spanien? Vad berör landsbygdens utarmning är den inte hotad, den är på full gång med anledning av att man politiskt centraliserar i allt större omfattning så även i Nora. Gå gärna in på Landsbygdspartiet oberoende.org och läs vårt öppna brev

 8. Orka hålla på med detta tjafs! Landsbygden kommer inte att utarmas bara för att vi har varg, barn kommer inte att slukas av stora stygga ulven och de flesta av oss i ”vargbältet” kommer att kunna röra oss i skog och mark utan att ens se en vargskit! Jag har sett EN varg svepa förbi EN gång på 40+ år. Man kan ju även undra vilka som gapar mest, jägarna eller fårägarna, då jag känner fårägare som haft vargangrepp men som ändå vill ha vargen kvar.

 9. Finns trots allt ännu folk med sunt förnuft !

  Men man måste leva utanför en storstad för att förstå konsekvenserna av ett tätt vargbestånd.

  Vargkramarna, köper exempelvis fårkött, som fraktats runt halva jordklotet, med de klimatkonsekvenser det innebär. (ökade koldioxidutsläpp. Nöt och gris får bli ett eget kapitel

  En levande landsbygd, kan man få om människor kan skaffa sig sitt levebröd där. Alternativet är ogenomtränglig skogsmark. Den politiska utvecklingen i Nora, ser ut att peka mot en utarmning av landsbygdens näringsverksamhet.

  Sverige borde vara helt självförsörjande på livsmedel, i synnerhet med Putin utefter gränserna

  Snapphanarna har alltid varit ett ”djävligt” folk och det ser man i dag. De skiter i politiken och ”kör eget”, med framgång.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.