LPo tycker till om sjukvården

DEBATT. Landsbygdspartisterna Pia-Maria Johansson och Anders Persson menar i ett debattinlägg att såväl förlossning i Karlskoga och akutsjukhus i Lindesberg behövs. De båda frågar sig om politikerna ute i länet som sitter i regionfullmäktige röstar bort våra sjukhus under tystnad? Läs debattinlägget här.

Har de förstått sitt uppdrag?

Region Örebro län ska arbeta efter visionen “Tillsammans skapar vi ett bättre liv”. Man kan förmoda att det gäller för hela Örebro län och inte bara centralorten. Det är givetvis bra att man gör satsningar i Örebro, men det får aldrig ske på bekostnad av andra delar av länet. Att riskera någons väl och ve bara för att denne inte bor i centralorten kan omöjligen vara en del av visionen, eller är det så?

Det finns alltid chefstjänstemän som tror centralisering lönar sig. Att stora enheter är bra.

Att klara en vanlig förlossning med hög kvalitet och som därmed förebygger risksituationer är inte särskilt spännande för dessa chefer. Vad har dessa chefer satt för värde på blivande mammors trygghetskänsla och psykiska välmående under graviditeten?

Landsbygdspartiet oberoende (LPo) menar att det är viktigt att ha en förlossning i Karlskoga för den stora mängd barn som föds där. Det finns sju andra förlossningsavdelningar i Sverige som bedriver förlossningsvård jämställt med Karlskoga.

Tjänstemännen i vår region säger att Karlskoga BB måste vara patientsäkert. Vi som följt debatten förstår att det inte är det som det handlar om eftersom BB i Örebro har flera allvarliga händelser på sitt ansvar.

LPo undrar för vem bör man öka säkerheten? För flertalet av de barn som föds, men som nu riskerar födas i ett trauma med en stressad förstföderska, med stora risker för komplikationer. Eller prioritera knappt en handfull barn som man med stor sannolikhet i förväg kan misstänka behöver specialistkompetens? Den senare gruppen bör av barnmorskor och ansvariga läkare, i god tid meddela de nyblivna föräldrarna att de ska åka till Örebro.

Det är förebyggande!

Det står i verksamhetsbeskrivningen för vården i Örebro län “Tillgänglig vård handlar om patienternas möjligheter att nå hälso- och sjukvården oavsett ålder, sjukdom eller personliga förutsättningar. Tillgänglighet handlar om att vården ska ges i rimlig tid och på rätt vårdnivå utifrån patientens behov” Är nuvarande strategi verkligen Örebro läns sätt att prioritera säker vård, eller finns andra intressen? Vad är rimlig tid? Ska vi kanske börja med kurser så att man kan börja föda i bilen, precis som man tvingats till på sina håll i Norrland?

Vi anser också att vi behöver ha ett akutsjukhus i Lindesberg med fullvärdig kompetens att ta hand om akut sjuka inklusive operationer dygnet runt. Det har funnits och finns ett upprepat hot som lasarettet stått inför med jämna mellanrum om att stänga akutavdelningen mellan 21-07. Av kostnadsskäl kan man förmoda? Frågan hur mycket ett liv är värt i kronor? Är det verkligen något vi ska räkna på?

Landsbygdspartiet oberoende anser att med kvalitativ akutsjukvård och förlossning kan vi förebygga komplikationer som uppstår genom långa transporter som patienterna som följd av neddragningar. Men vad säger då våra styrande politiker ute i kommunerna som sitter i regionfullmäktige och bestämmer? Visst borde väl de se vinsten i det förebyggande arbetet, både medicinskt, ekonomiskt och mänskligt?

Eller röstar de bort våra små sjukhus under tystnad och hoppas att ingen ska fråga hur han eller hon röstade och varför?

Pia-Maria Johansson, Nora och Anders Persson, Lindesberg Landsbygdspartiet oberoende Örebro län

3 Comments

 1. Jag förutsätter att LPO är väl insatta i det de debatterar annars vore en sådan här debattartikel enbart spekulationer utifrån förutfattade meningar.
  Jag förstår att LPO anser det är viktigt att behålla dessa 28 operationer som utfördes på Lindesbergs lasarett nattetid under förra året. Jag förstår att LPO tycker det är viktigt att låta dessa kirurger i Lindesberg som har jour att deras ”arbetstid” var i snitt 34 minuter/natt istället för att de ka operera 6h/dag. Det är av ytterst vikt att besparingarna gör där utan på något annat som inte gör köerna till ortopedin samt övriga kirurgiska ingrepp kortas samtidigt som det spar pengar.
  Jag förstår ju även att LPO vet att det råder brist på neonatalläkare och att det var IVO som slog ner på patientsäkerheten på BB i Karlskoga.
  Men det där visste LPO för de är representerade i Regionen eller??
  Nej de är ju inte det, alltså rena spekulationer och kvalificerat struntprat..eller ska jag använda sunt bondförnuft??

 2. När kolossen i Örebro får in en ”skitbakterie”, så kastar sjukvården in handsken
  och folk ute i skogen får klara sig på egen hand.

  Men det öppnar för en gammal verksamhet, med kloka gummor och schamaner

  Stordrift på sjuka människor, är en sällsynt usel idé.

 3. Alla utom de ”styrande” vei att SMÅ/MINDRE avdelningar är alltid bättre än STORA OPERSONLIGA avdelningar. Små avd. stort ansvar ,stora avd. litet ansvar.
  Sedan har Ni ju rätt i att de”styrtande” får inte glömma att de skall företräda oss och inte sig själva.
  Så bra Lpo stå på Er !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.