Den ifrågasatte moderaten Bertil Jansson sade inte ett ord under sammanträdet. Här omgiven av kollegor i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Majoriteten får chans att lägga fram nytt förslag

i ETTAN/LINDESBERG

Bertil Jansson (M) ifrågasattes av majoritet

LINDESBERG. Det var tänkt att moderaten Bertil Jansson i Lindesberg på måndagskvällen skulle väljas till styrelseordförande i de kommunala bolagen Libo och Falab, men så blev det inte. I kommunfullmäktige blev det återremiss då förtroendet för Jansson var förbrukat och frågan återkommer på nästa sammanträde. Och förslaget kan mycket väl bli – Bertil Jansson.

Moderaterna i Lindesberg håller på att slå knut på sig själv. Kanske en knut som man inte ens klarar att knyta upp. Att vidhålla förslaget med Bertil Jansson (M) som tilltänkt ordförande i kommunägda Libo och Falab har kritiserats från många håll, men Moderaterna har hållit fast vid Jansson.

En majoritet av politikerna i kommunfullmäktige har inte förtroende för Bertil Jansson och frågan är om väljarna i Lindesberg accepterar om Moderaterna väljer att åter föreslå Jansson, trots att man genom dagens återremiss fått chansen att nominera en annan ordförande.

För ungefär så kan kvällens valprocedur beskrivas. Trots att Bertil Jansson var den stora snackisen i Lindesberg under lång tid har majoriteten alltså valt att föreslå Jansson som ordförande i Libo och Falab och dessutom nominera honom till en plats i kommunens moderbolag Linde Stadshus AB. När oppositionsrådet Bengt Storbacka först yrkade på en paus i sammanträdet och sedan yrkade på återremiss kändes det just som en chans för Moderaterna att göra om och göra rätt.

Det värsta var förmodligen när landsbygdspartiets Anders Persson gick upp i talarstolen och förkunnade att LPo inte har förtroende för Bertil Jansson.

En strid som inte gick att vinna. Samtliga tre val landade i återremiss och man får nu komma tillbaka med något nytt till nästa sammanträde i kommunfullmäktige – utan Bertil Jansson.

Om det nu blir så? Kommunstyrelsen ordförande Tomas Klockars menade att han har fullt förtroende för Bertil Jansson och han sade till och med att han får acceptera återremisserna, men att man kanske kommer åter med samma förslag.

Vän av ordning undrar varför? Det finns flera moderater som har styrelsevana och varför inte föreslå förre oppositionsrådet Pär-Ove Lindqvist till ordförandeposten för Libo/Falab?

3 Comments

 1. Korruption är bland det allvarligaste som våra gemensamma angelägenheter/egendomar kan drabbas av och just kommunala fastighetsbolag är frestande för skumrasket.
  Jättekonstigt att det är så viktigt för moderaterna då att välja just den här personen till en förtroendepost i Lindesbergs kommuns fastighetsbolag. Han har alltså för egen vinning missbrukat förtroendet han fått i sin anställning i just Lindesbergs kommun – i bästa fall är detta bara rent självskadebeteende …

 2. Har man inte rent mjöl i påsen ska man inte vara i politiken. Bra att ni kollar upp de som känns tveksamma.

 3. Det var då för väl att moderaterna inte fick igenom sitt förslag. Nog för att de samverkar med SD men trodde att moderaterna som parti har bättre omdöme än att lyfta fram olämpliga personer. Men det är ännu mer skrämmande att partiet har en sådan person även i socialnämndens individutskottet och överförmyndarnämnden. Där vi hanterar våra mest sårbara medmänniskor. För mig visar nuvarande KSO på anmärkningsvärt dåligt omdöme. Ett dåligt omdöme som riskerar att komma fram mer av i framtida beslut och handlingar.
  Och vad blir nästa ”skandal”…en ledamot som tror på konspirationsteorier eller har ett olämpligt arvoderat extraknäck.
  Hur som helst är det synd om moderaterna som skämmer ut sig så. Hör de inte vad det snackas på stan?

  Bra skrivet Thomas

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.