Majoriteten uppmanar att inte skriva på

INSÄNDARE/DEBATT. Simhall eller inte simhall i Hällefors är frågan just nu. Oppositionen vill ha en folkomröstning i frågan, men i en debattartikel uppmanar majoriteten Hälleforsarna att inte skriva på. Läs debattinlägget här.

Vill du ha en simhall – skriv inte på!

Vi har noterat att det finns listor utlagda i kommunen som samlar namnunderskrifter för att få till en folkomröstning huruvida en simhall ska byggas i Hällefors eller inte. Ett så kallat folkinitiativ som enligt lag behöver samla minst 10% av de röstberättigade i kommunen för att sedan prövas av kommunfullmäktige.

Viktigt att notera är att oavsett vad en eventuell folkomröstning kommer ge för resultat så är den enbart rådgivande, det är politiken som måste ta ansvar och fatta det avgörande beslutet även efter genomförd folkomröstning.

Vi, som nu styr i Hällefors (S+V), vill vara väldigt tydliga med att vi står för vårt vallöfte ”Att bygga simhallen” och vi två partier har också tillsammans den majoritet som krävs för att få igenom beslutet. Vi vill därför rikta en uppmaning till er som, precis som vi, vill ha en simhall i Hällefors att inte skriva på uppropet om en folkomröstning. Det kan i sämsta fall innebära att det inte blir någon simhall i Hällefors, det får motsatt effekt.

Det var med glädje vi för cirka ett år sedan lyfte frågan om simhallen på kommunstyrelsen för att få igång den politiska process som behövs för en så stor investering. Styrgrupp för projektet har varit Annalena Järnberg (S), Johan Stolpen (V) samt oppositionsrådet Vivianne Pettersson (M), med andra ord har den haft en bred politisk sammansättning. En folkomröstning om två år kommer innebära att den kostsamma process som vi gått igenom är helt bortkastad. Frågan måste tas om från början och hur den ekonomiska kalkylen kommer se ut då, vet vi inte idag.

Efter en lång process är vi nu framme vid det slutliga beslutet i kommunfullmäktige om att uppta lån för att kunna starta upp bygget under våren 2021. Investeringen är beräknad till 120 miljoner och den årliga driften till 8 milj. Vår uppfattning är att den ekonomiska kalkylen som vi nu har är realistisk och möjlig att klara för kommunen. En folkomröstning om två år kommer inte ha den eller någon annan ekonomisk kalkyl att ta ställning till utan enbart ja eller nej till en simhall, och så börjar processen om.

Susanne Grundström

Gruppledare för Socialdemokraterna

Hällefors                                                

Johan Stolpen                                   

Gruppledare för Vänsterpartiet                                                                          

Hällefors

1 Comment

  1. Att skriva ”Ett så kallat folkinitiativ” är en härskarteknik i syfte att förminska en grundlagsskyddad rättighet till direktdemokrati. Det grundlagen skyddar är inget som lokala partipampar ska språkligt förminska.
    Vidare skrivs att folkinitiativet ska prövas av kommunfullmäktige. Vad innebär denna prövning? Har S + V den majoritet som krävs för att lägga in sitt veto?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.